AP Photo
ΒΡΑΒΕΙΑ

Ο κορονοϊός έχει ήδη επηρεάσει τις Χρυσές Σφαίρες

Ο ιός έχει ακυρώσει όλες τις κινηματογραφικές προβολές, αλλά οι Χρυσές Σφαίρες είναι οι πρώτες από τα μεγάλα βραβεία που θα προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Με τους κινηματογραφικούς ρυθμούς που έχει επιβάλλει ο κορονοϊός, το υποτιμημένο ‘Birds of Prey’ θα είναι η πιο επικερδής ταινία του 2020 και η Elisabeth Moss στο ‘Invisible Man’ θα είναι η πιο προφανής επιλογή για το Όσκαρ Α΄Γυναικείου Ρόλου στην τελετή του 2021. Αυτά είναι και τα δύο σενάρια που θα στήριζα σκληρά αλλά, ως προς το δεύτερο σκέλος τουλάχιστον, οι αλλαγές στις Χρυσές Σφαίρες έχουν ήδη ξεκινήσει ώστε να μην περιοριστούν οι επιλογές τους περισσότερο απ’ ότι θα χρειαστεί. Θα πάρουν σειρά και τα Όσκαρ;

Ο κορονοϊός έχει κλείσει τις αίθουσες και έχει αναγκάσει το Hollywood να κυκλοφορήσει ταινίες του online που είτε θα είχαν πρώτα βγει στο σινεμά, είτε έχουν ήδη βγει αλλά γίνονταν διαθέσιμες διαδικτυακά πολύ αργότερα. Από τα μεγάλα βραβεία, οι Χρυσές Σφαίρες είναι οι πρώτες ως τώρα που προσαρμόζουν τους κανόνες τους στις νέες συνθήκες ώστε να μπορούν να λάβουν υπόψη προς υποψηφιότητα ταινίες που δεν είχαν την κυκλοφορία που υπολόγιζαν.

Υπό κανονικές συνθήκες, για να είναι μία ταινία επιλέξιμη για τις Χρυσές Σφαίρες θα πρέπει τα στούντιο να έχουν οργανώσει μία προβολή στο Λος Άντζελες για τα μέλη της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου του Hollywood (HFPA), είτε πριν την επίσημη πρεμιέρα της, είτε εντός μίας εβδομάδας από την πρεμιέρα της. Ο κορονοϊός όμως έχει ακυρώσει κάθε προβολή έως τις 30 Απριλίου και απ’ ότι φαίνεται τα μέτρα θα πάρουν περαιτέρω παράταση.

Ο κορονοϊός + οι νέοι κανονισμοί:

Αντ’ αυτού, οι διανομείς θα μπορούν τώρα να κανονίσουν κάποια προβολή για την HFPA όποτε μπορούν, αρκεί να είναι μέσα στις χρονικές προδιαγραφές που έχει ορίσει η Ένωση ως υποχρεωτική για το award season του 2021. Θα πρέπει επιπλέον να στείλουν ένα DVD της ταινίας ή ένα screening link στα μέλη ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τη δουν από το σπίτι τους.

Επιπλέον, όσες ταινίες είχαν προγραμματισμένες πρεμιέρες μεταξύ 15 Μαρτίου και 30 Απριλίου, θα μπορούν να επιλεγούν ακόμα και αν κυκλοφόρησαν τελικά στην τηλεόραση ή σε κάποια ψηφιακή πλατφόρμα. Όταν συγκεντρωθούν όλα τα φιλμ που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, οι Σφαίρες δεσμεύονται να εξετάσουν και κατά περίπτωση όσες ταινίες θα έχουν περαιτέρω αλλαγές στην κυκλοφορία τους.

Σε ανακοίνωση που δημοσίευσε το Entertainment Tonight, η Ένωση ξεκαθάρισε ότι αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι μόνο η αρχή. «Ενδεχομένως να επεκτείνουμε τις αναστολές αυτές στους κανονισμούς για τις Χρυσές Σφαίρες ή/και να κάνουμε άλλες προσωρινές παραλλαγές στους κανονισμούς αν το θεωρήσουμε απαραίτητο στο μέλλον».

Οι Χρυσές Σφαίρες του 2021 θα έχουν για πρώτη φορά μετά το 2015 τις Tina Fey και Amy Poehler στην παρουσίαση, ενώ η τελετή που κανονικά συμβαίνει στις αρχές του Ιανουαρίου δεν έχει ακόμα ακριβή ημερομηνία. Όσο για τα Όσκαρ, εκείνα εξετάζουν το επόμενό τους βήμα, χωρίς συγκεκριμένες πληροφορίες ως τώρα.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.