TARANTINO

Quentin, δεν είσαι ηθοποιός!

Τον λατρεύουμε ακόμα κι όταν παραδεχόμαστε ότι δεν είναι καλός σε ένα πράγμα: Στην ηθοποιία. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι απολαυστικός. Λεπτή η γραμμή. Παραθέτουμε τα πειστήρια.

Κρατώντας σταθερά καμέο ρόλους για τον εαυτό του στις ταινίες του, αλλά και εμφανιζόμενος συχνά σε ταινίες φίλων ή προστατευόμενων ή απλά συναδέλφων που θαυμάζει, ο Ταραντίνο είναι διάσημος όχι μόνο ως ιδιοφυής σκηνοθέτης αλλά και ως ένας καρατερίστας, ερμηνευτής τριτοτέταρτων ρόλων- συνήθως καλτ αποχρώσεων.

Του παραδέχεσαι κάποια πράγματα, για παράδειγμα έχει κωμικό τάιμινγκ. Έχει ενέργεια. Ξέρει τι θέλει από τον ηθοποιό, ακόμα κι αν ο ηθοποιός είναι ο εαυτός του. Κάποιες φορές αυτό αρκεί. Κάποιες άλλες θες να βγάλεις τα μάτια σου να τα φας από το πόσο άτσαλος είναι. Όμως είναι πάντοτε διασκεδαστικός.

Πάμε να θυμηθούμε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εμφανίσεις του στη διάρκεια των χρόνων μπας και βγάλουμε πόρισμα.

Ο κακός στο 12ο επεισόδιο του “Alias”

Ως φαν της σειράς του Τζ. Τζ. Έιμπραμς ήταν το πρώτα από πολλά καλτ ονόματα που εμφανίστηκαν στη σειρά. Μεταξύ αυτών, σε επόμενες σεζόν, θα βλέπαμε συμπτωματικά και τον Ντέιβιντ Κάρανταϊν αλλά και τη Βιβίκα Φοξ.

Ο Ρίτσι στο “From Dusk Till Dawn”

Όχι, όχι, όχι. Δηλαδή γενικότερα ναι στην ταινία γιατί είναι απίστευτη (και ποτέ δε θα ξεχάσω όταν την πρωτοείδα χωρίς να έχω ιδέα τι θα είναι, και ξαφνικά στα μισά έγινε αυτό που έγινε) αλλά αν για τα μικρά καμέο το συζητάμε, στους μεγάλους ρόλους είναι που τραβάμε τη γραμμή. Ακόμα κι αν είναι σε ταινίες του κολλητού Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ.

Ο βιαστής στο “Planet Terror”

Αβολότατος.

O Tζίμι στο “Pulp Fiction”

Ο ‘καθαριστής’ στον οποίο απευθύνεται ο Γουλφ είναι ίσως ο πιο χαρακτηριστικός από τους ρόλους του QT. Τόσο υπερβολικός και καρτουνίστικος σε μανερισμούς κι εκφράσεις που μπορεί να είναι από το καλύτερο ως το χειρότερο πράγμα που έχεις δει, ανάλογα πώς έχεις ξυπνήσει το πρωί.

Στην εισαγωγή του “Sukiyaki Western Django”

Εμφανίστηκε στην ταινία του Τακάσι Μίικε, τον μεγάλο Ιάπωνα σκηνοθέτη που δικαίως και φυσικολογικά λατρεύει, για να κάνει… Δεν ξέρω, ό,τι βλέπεις. Λίγο καιρό αργότερα ανακοίνωσε πως θα γυρίσει δικό του γουέστερν, πάλι με “Django” στον τίτλο.

Ο κύριος Καφέ στο “Reservoir Dogs”

Όπου ο μεγάλος Κουέντιν Ταραντίνο ξεκινά την καριέρα του με μια σκηνή όπου ο ίδιος ο Κουέντιν Ταραντίνο εξηγεί τι αληθινά σημαίνει το “Like a Virgin” της Μαντόνα. Ιστορικές στιγμές.

Ο ραδιοφωνικός παραγωγός στο “My Best Friend’s Birthday”

Αυτό δεν είναι και ό,τι πιο ευρέως γνωστό, αλλά πριν το “Reservoir Dogs” και την καριέρα, είχε γράψει, σκηνοθετήσει και παίξει σε ένα φιλμ -το οποίο έχει σχεδόν επιτυχημένα σβηστεί από την ύπαρξη, με μόνο μισή ώρα να διασώζεται- όπου ας πούμε απλά ότι το παίρνει πάνω του το ζήτημα. Και ερμηνευτικά. Αν αυτό είναι κάτι καλό, δες το παραπάνω απόσπασμα. Και φαντάσου το αυτό το πράγμα επί μισή ώρα.

 

Ο ηθοποιός Κουέντιν Ταραντίνο: Ένα παράξενο πλάσμα, με μια φανταστική ιδιαιτερότητα. Να αναγνωρίζεις πως ξεκάθαρα δεν είναι καλός, αλλά παρόλαυτά να τον διασκεδάζεις.