ΒΙΒΛΙΟ

Ξενύχτησα διαβάζοντας το Endgame: Το κάλεσμα

Ένας συντάκτης μπήκε στον κόσμο του κυνηγιού και ξεκίνησε να διαβάζει το βιβλίο του James Frey. Τα 500.000 δολάρια δεν τα βρήκε. Ακόμα τουλάχιστον

Το πρώτο βιβλίο της καινούργιας young adult τριλογίας είναι επιτέλους εδώ (κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε 36 χώρες και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Ψυχογιός). Γεμάτο γρίφους. Με ένα θησαυρό $500.000 σε χρυσές λίρες να περιμένει στο τέλος τον πιο ‘δυνατό’ αναγνώστη. Και έναν από τους 12 ήρωες να είναι Κρητικός.

Μην πάρεις τον τίτλο τοις μετρητοίς. Γιατί το Endgame: Το κάλεσμα, το πρώτο βιβλίο μιας υπερ-φιλόδοξης ιστορίας σχετικά με 12 μετεωρίτες που χτυπούν τη Γη, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός παιχνιδιού που θα κρίνει το μέλλον της ανθρωπότητας, δεν το διαβάζεις απλώς. Το ζεις. Συμμετέχεις. Ασχολείσαι. Παίζεις. Γίνεσαι μέλος μιας κοινότητας. Μέχρι που αλλάζεις την πορεία των όσων θα συμβούν στα επόμενα.

Αλλά πάμε να πούμε δυο πράγματα για την ιστορία του βιβλίου πριν φτάσουμε στο πώς είναι να διαβάζεις ένα βιβλίο που είναι ταυτόχρονα και μέρος ενός κυνηγιού θησαυρού.

Όλα ξεκίνησαν πίσω στο 1980 όταν ο 10χρονος James Frey, μετέπειτα συγγραφέας bestseller όπως τα A Million Little Pieces, My Friend Leonard, Bright Shiny Morning και The Final Testament of the Holy Bible, έφαγε κόλλημα με το Masquerade, ένα πολύ απλό βιβλίο σχετικά με ένα λαγό που κουβάλησε ένα θησαυρό από το φεγγάρι στον ήλιο. Ο λόγος;

 

Τρία χρόνια αργότερα ο λαγός βρέθηκε. Όμως ο εκκολαπτόμενος συγγραφέας ποτέ δεν ξέχασε το συναρπαστικό ‘κυνήγι θησαυρού’ της νιότης του. Και αποφάσισε να προσφέρει σε όλους μας την ίδια εμπειρία. Πολλαπλασιασμένη απλώς κατά περίπου 1.000.000 φορές.

Βλέπεις το Endgame, για το οποίο ακούω -και το οποίο περιμένω με αγωνία- δυο χρόνια πριν τυπωθεί το πρώτο βιβλίο, είναι κάτι απείρως μεγαλύτερο. Πρόκειται για το πρώτο παγκόσμιας εμβέλειας κυνήγι τριών κλειδιών. Κάθε βιβλίο περιέχει ένα σούπερ γρίφο -σχεδιασμένο από τρεις διδάκτορες του MIT- που θα αποτελείται από στοιχεία και αινίγματα που είναι διάσπαρτα στο κείμενο.

 

Αν λύσεις τον πρώτο, που περιέχει αυτό το βιβλίο, βρίσκεις ένα κλειδί και ανοίγεις, σε ζωντανή αναμετάδοση από το Youtube, μια αλεξίσφαιρη γυάλινη θήκη με δεκάδες χρυσά νομίσματα αξίας 500.000 δολαρίων που σε περιμένει ήδη στο Caesars Palace στο Las Vegas (ο γρίφος του 2ου έχει αντίστοιχο έπαθλο 1 εκ. δολαρίων και ο τρίτος 1,5 εκ. δολαρίων).

Ενώ ταυτόχρονα με το βιβλίο θα μπορείς (προσεχώς) να παίζεις και στο ομώνυμο Augmented Reality Game, με μάχες PvP, που έχει δημιουργήσει η θυγατρική της Google, Niantic, προκειμένου οι αναγνώστες να παίζουν όπως ακριβώς και οι ήρωες.

Άσε που, επειδή μιλάμε για πολύ οργανωμένο ‘σχέδιο’, τα κινηματογραφικά δικαιώματα έχουν αγοραστεί από την Twentieth Century Fox με παραγωγό εταιρεία αυτή που έχει φτιάξει τα Twilight, Revenge και The Fault in Our Stars.

Ήδη τώρα που μιλάμε μπορεί κάποιος, παράλληλα με το βιβλίο, να μπει στο ancientsocieties και να γνωρίσει την Stella (την υποδύεται η Haley Webb του Teen Wolf).

 

Κάτι σαν την ανεπίσημη/επίσημη ξεναγό του σε αυτό το ταξίδι που ξεκινάει με το να του συστήσει ποιες ακριβώς είναι οι 12 αρχαίες φυλές που συμμετέχουν στο παιχνίδι (καθεμία εκπροσωπείται από ένα παίκτη, ηλικίας 13-20 ετών, φουλ εκπαιδευμένο και άκρως επικίνδυνο), να του εξηγήσει όλα τα βασικά που χρειάζεται να ξέρει και, το πιο βασικό για κάποιον που είναι λίγο σκράπας στους γρίφους, όπως εγώ, να τον διαβεβαιώσει ότι δεν χρειάζεται να είναι ιδιοφυΐα για να συμμετάσχει.

Ότι το πιο σημαντικό είναι να δώσεις το παρών. Να γουστάρεις. Και να ‘ψηθείς’ με όλη την μυθολογία που ξεκινάει με τους εξωγήινους που ήρθαν πριν από δώδεκα χιλιάδες χρόνια, δημιούργησαν την ανθρωπότητα και μετά έφυγαν. Λέγοντας ότι κάποτε θα επιστρέψουν.

 

Η Stella και το συγκεκριμένο site, καθώς προχωράει το κυνήγι, θα γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά. Αν και ήδη, διαβάζοντας το βιβλίο, έπιασα τον εαυτό μου να μπαίνει καθημερινά για να τσεκάρω όχι μόνο το τι ανέβασε (απαντήσεις σε e-mail, προτροπή, νέο γρίφο) αλλά, κυρίως, για να δω τα σχόλια των υπόλοιπων και την πρόοδο που αυτοί έκαναν.

Ουσιαστικά το Endgame φιλοδοξεί να είναι το πρώτο multimedia project που συνδυάζει αρμονικά βιβλίο, ταινία, mobile game, social media και ότι άλλη μορφή επικοινωνίας μας είναι διαθέσιμη. Και μοιάζει να έχει τη δυνατότητα να το καταφέρει.

Από την άλλη, αν όλο αυτό σου ακούγεται πολύ σύνθετο, μπορείς απλώς να απολαύσεις το βιβλίο. Το οποίο, όπως και οφείλει, στέκεται μια χαρά και από μόνο του. Άσε που ομολογώ ότι αισθάνθηκα και μια μικρή δόση ‘εθνικής περηφάνιας’ διαπιστώνοντας ότι ο πρώτος χαρακτήρας που συναντάμε είναι ο Μάρκους Λόξιας Μάγκνους, αυτός με το μαχαίρι ηλικίας 9.000 ετών που ψήθηκε στις φωτιές του Κνωσού.

 

Τον παίκτη δηλαδή των Μινωιτών, μοναρχών της θάλασσας, ατρόμητων απέναντι στο άγνωστο, θαρραλέων και με αυτοπεποίθηση η οποία, σύμφωνα με την περιγραφή της αρχαίας φυλής (μια από τις 12), αγγίζει την αλαζονεία. Αυτός ο οποίος εξαρχής ήταν, όπως μπορείς να φανταστείς, ο αγαπημένος μου παίκτης. (Ναι, ανεξάρτητα του πώς θα φερθεί και πόσο μακριά θα πάει).

Η εισαγωγή σου στον κόσμο του ENDGAME, αρχίζει σταδιακά και οι ήρωες αρχίζουν να αντιμετωπίζουν σελίδα τη σελίδα τη μεγάλη πρόκληση για την οποία εκπαιδεύονταν σε όλη τους τη ζωή. Γνωρίζουν ότι είναι μόνοι, γνωρίζουν ότι θα πρέπει από τους 12 να μείνει μόνο ένας, ωστόσο το ταξίδι είναι μακρύ, οι κίνδυνοι μεγάλοι και οι παίκτες θανάσιμοι και επικίνδυνοι.

Ο αναγνώστης, την ώρα που ψάχνει για γρίφους και κώδικες, θα παρασυρθεί από τις φονικές συγκρούσεις μεταξύ των παικτών, τις συμμαχίες, αλλά και τις ερωτικές περιπέτειες, που εξαρχής είναι μάταιες. Όπως αυτός της Σάρας με τον Ιάγκο, που οι συγκυρίες τους ενώνουν και τους οδηγούν από την Κίνα στο Ιράκ και από εκεί στην Ιταλία, προσπαθώντας να βρουν το πρώτο κλειδί. Στο κατόπι τους βρίσκεται το φονικό δίδυμο Αν και Τσιόκο, με την εξοικείωσή τους στα όπλα και στο διαδικτυακό πόλεμο. Τους ακολουθεί και το αγόρι της Σάρας, ο οποίος δεν μπορεί να αποδεχθεί ότι υπάρχει το ENDGAME και ότι δισεκατομμύρια άνθρωποι, πρόκειται να πεθάνουν.

 

Οι μάχες δίνονται, οι γρίφοι λύνονται και ανανεώνονται, με φόντο τις χώρες όλου του κόσμου, τα μεγαλύτερα μνημεία, αλλά και καλά κρυμμένα μυστικά, που ξέρουν ελάχιστοι και είναι διατεθειμένοι να τα υπερασπιστούν με κάθε μέσο, ακόμα και θυσιάζοντας τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα  ή τον ίδιο τους τον εαυτό.

Όλα οδηγούν σε μια τελική μάχη, την οποία δεν θα δώσουν και οι 12. Από την αρχή κάποιοι μένουν πίσω. Μόνο οι καλύτεροι και οι πιο φονικοί θα φτάσουν στο τέλος.