ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ξέχνα τα (αυτοτελή) μπλοκμπάστερ που ήξερες

Πρώτα οι υπερήρωες, μετά το “Star Wars”, και τώρα τα τέρατα της Universal. Το Χόλιγουντ αποφάσισε: Γιατί να έχεις μια σειρά ταινιών, όταν μπορείς να φτιάξεις ένα σύμπαν;

Κανείς δεν περίμενε ότι θα γίνονταν έτσι τα πράγματα, ούτε καν η εταιρεία που το ξεκίνησε. Όταν η Marvel έβαζε τον Samuel Jackson ως Νικ Φιούρι να εμφανιστεί στη σκηνή μετά τους τίτλους τέλους του πρώτου “Iron Man”, δε σήμαινε πως αυτό θα οδηγούσε κάπου, θα μπορούσε να είναι απλά ένα κλείσιμο του ματιού στους σκληροπυρηνικούς φανς των κόμικ. Όμως η ταινία είχε επιτυχία, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

5 χρόνια μετά, αυτό που ξεκίνησε τότε δειλά, τώρα μοιάζει να είναι η νέα νόρμα. Καμία έκπληξη φυσικά, είναι γνωστό πως στο Χόλιγουντ κάθε επιτυχία αντιγράφεται μέχρι να σιχαθούν όλοι ακόμα κι ό,τι είχαν εξαρχής αγαπήσει, αλλά αυτό που έχει ενδιαφέρον εδώ είναι πως αυτή τη φορά, αυτό που αντιγράφεται είναι κάτι υπερφιλόδοξο και τεχνικά δύσκολο να επιτευχθεί. (Δεν είναι ωστόσο κάποια νέα έννοια. Ας πούμε όλες οι ταινίες του Tarantino ανήκουν στο ίδιο ευρύτερο σύμπαν. Ωστόσο η Marvel το έκανε σαφές και εμπορικά -και δημιουργικά- βιώσιμο.)

Μπορεί τα τελευταία χρόνια να βρισκόμαστε σε μια φάση όπου σχεδόν ό,τι μπλοκμπάστερ βγαίνει κουβαλάει μαζί του κι έναν αριθμό ή είναι reboot ή είναι πρίκουελ ή τελοσπάντων είναι το n-οστό σε μια σειρά ταινιών, αλλά τώρα το παιχνίδι αλλάζει. Σε λίγα χρόνια από σήμερα τα μπλοκμπάστερ θα είναι κομμάτια ψηφιδωτών, και όχι ευθειών γραμμών.

Η αρχή έγινε φυσιολογικά από τη DC, που θέλησε άμεσα να απαντήσει στην επιτυχία της Marvel με το δικό της υπερηρωικό σύμπαν. Όμως μετά θα ακολουθήσει και το “Star Wars”. Και τώρα μαθαίνουμε πως τα κλασικά τέρατα της Universal (ξέρεις, Φρανκενστάιν, Wolfman, Αόρατος Άνθρωπος κλπ) θα μεταφερθούν εκ νέου στη μεγάλη οθόνη, όποι οι σεναριογράφοι “μπορεί να σχηματίσουν μια πραγματικότητα πολλών ταινιών, όπου τα κλασικά τέρατα μάχονται μεταξύ τους, παρόμοια με το πώς η Marvel έχει χτίσει έναν κόσμο υπερηρώων στην οθόνη.”

Θα έπρεπε να το περιμένουμε πως κάποτε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο, παρόλο που το εν λόγω σημείο μοιάζει (απομονωμένα αν το εξετάσεις) τόσο δύσκολο να φτάσεις σε αυτό. Δηλαδή φυσικά, όταν το κοινό βαρέθηκε τις πολλές περιπέτειες, το καρότο ήταν ότι του έδιναν περισσότερα από αυτές που γούσταρε ήδη. Όταν βαρέθηκε τα πολλά σίκουελ, το καρότο ήταν πως κάνουμε μια νέα αρχή, κράτώντας ό,τι μας άρεσε (έναν τίτλο; έναν χαρακτήρα;). Και όταν πια βαρέθηκε τα πάντα (το περασμένο καλοκαίρι), τότε το επόμενο βήμα ποιο είναι; Οτιδήποτε δημιουργήσουμε, το εντάσσουμε σε ένα ευρύτερο σύμπαν ώστε τα πάντα να ‘μετράνε’.

Αυτό που ξεκίνησε ως ένα κλείσιμο του ματιού στους σκληροπυρηνικούς φανς έχει ως αποτέλεσμα το Χόλιγουντ πλέον να επιχειρεί την απόλυτη κίνηση-ματ: Να κάνει κάθε θεατή, σκληροπυρηνικό φαν.

Με αφορμή την ανακοίνωση των τεράτων της Universal, κοιτάμε ποια είναι τα κινηματογραφικά σύμπαντα που μέχρι τώρα ξέρουμε πως (μάλλον) θα δημιουργηθούν. Και ψάχνουμε να βρούμε κι άλλα.

Marvel

Οι ταινίες: Iron Man 1-3, Thor, Captain America, Incredible Hulk, The Avengers (ως τώρα), Thor 2, Captain America 2, Ant-man, Guardians of the Galaxy, The Avengers 2 (γυρίζονται/έχουν ανακοινωθεί), ΠάραΠολλοίΤίτλοιΑκόμα (φημολογούνται)

Το πλάνο: Υπό την απειλή εξωπραγματικών απειλών πέραν των δυνατοτήτων των απλών ανθρώπων, η S.H.I.E.L.D. (και ο Νικ Φιούρι) φέρνει μαζί ένα γκρουπ ατόμων με ξεχωριστές ικανότητες για να σώσουν την ανθρωπότητα. Κάθε ήρωας έχει τις δικές του περιπέτειες, αλλά είναι όλες αλληλένδετες, και κορυφώνονται με ένα ομαδικό φιλμ κάθε 3 χρόνια.

Οι άνθρωποι: Joss Whedon είναι ο υπεύθυνος mastermind, Robert Downey Jr. ο σταρ χωρίς τον οποίον δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, Kevin Feige ο executive που συνέλαβε το υπερφιλόδοξο σχέδιο και το έκανε πραγματικότητα με επιλογές-σταυροβελονιές που θα ζήλευε ακόμα κι ο καλύτερος General Manager του ΝΒΑ.

DC

Οι ταινίες: Man of Steel (ως τώρα), Batman Vs. Superman, Justice League (γυρίζονται/έχουν ανακοινωθεί), The Flash, Wonder Woman, Green Lantern 2 ή reboot (φημολογούνται)

Το πλάνο: Η εμφάνιση του Σούπερμαν στη Γη προφανώς θα ξεκινήσει κάποιου είδους αλυσίδα που θα έχει σαν αποτέλεσμα να εμφανιστούν κι άλλοι αντίστοιχοι ήρωες, με πρώτο τον Μπάτμαν στο επερχόμενο σίκουελ του “Man of Steel” που θα λειτουργεί και σαν crossover επαν-εισαγωγής του Σκοτεινού Ιππότη. (Η τριλογία του Christopher Nolan δεν θα μετράει.)

Οι άνθρωποι: Zack Snyder είναι ο σκηνοθέτης των 2 πρώτων ταινιών, David Goyer ο σεναριογράφος που μονίμως μοιάζει να βρίσκεται μέσα σε όλα οπότε όλο και κάποιο ρόλο θα παίξει, Ben Affleck ο ηθοποιός/σκηνοθέτης/μελλοντικός Νομπελίστας που αναλαμβάνει το ρόλο του Μπάτμαν όμως ήδη εικάζουμε πως η Warner σκοπεύει να του αναθέσει κάποιον ευρύτερο δημιουργικό ρόλο ενόψει του team-up “Justice League”. (Που θα βγει το ίδιο καλοκαίρι με το “Avengers: Age of Ultron”.)

Star Wars

Οι ταινίες: H πρωτότυπη τριλογία, η πρίκουελ τριλογία (ως τώρα), Επεισόδιο VII, origin films για Μπόμπα Φετ και Χαν Σόλο (έχουν ανακοινωθεί).

Το πλάνο: Η Disney αγόρασε την LucasFilm και ουσιαστικά σχεδιάζει να επεκτείνει το σύμπαν με τρόπο ίσως αντίστοιχο των κόμικς και των βιβλίων. Εκεί που οι ως τώρα ταινίες ακολουθούν την ιστορία του Άνακιν από τη γέννηση ως την εξιλέωση, τώρα τα σχεδιαζόμενα νέα επεισόδια, παρέα με αυτοτελείς ταινίες ‘στο σύμπαν’ του “Star Wars”, θα δώσουν λογικά μεγαλύτερη έμφαση στον όλο κόσμο και σε άλλους χαρακτήρες, σχηματίζοντας ίσως μια ευρύτερη εικόνα.

Οι άνθρωποι: J.J. Abrams ο αυτοκτάτορας της geek κουλτούρας, είτε το θέλουμε είτε όχι, κατά τα φαινόμενα. Σκηνοθετεί το 7ο επεισόδιο και ακούγεται πως θα επιβλέψει τις λοιπές ταινίες. Lawrence Kasdan (σεναριογράφος της “Αυτοκρατορίας”) και Simon Kinberg θα γράψουν από μια ιστορία προέλευσης και θα αναλάβουν τα επόμενα εντός σειράς Επεισόδια.

Κι άλλη Marvel

Οι ταινίες: The Wolverine (ως τώρα), X-Men: Days of the Future Past, Fantastic Four (γυρίζονται), X-Force (γράφεται).

Το πλάνο: Βάσει της πλοκής του επερχόμενου X-Men του Bryan Singer, θα είναι πιθανό η Fox να ‘ξαναγράψει’ εξαρχής το όλο σύμπαν των X-Men, ενώ ταυτόχρονα έχει κάνει reboot στο “Fantastic Four”. Αυτές οι δύο πληροφορίες δεν είναι απαραίτητο πως θα έπρεπε να συνδέονται κάπως, αλλά επειδή η Fox αυτά έχει από Marvel, κι επειδή το Πείραμα Avengers όλα τα στούντιο το είδαν και το ζήλεψαν, ε, με αυτά θα πορευθούν.

Οι άνθρωποι: Mark Millar, άκρως ενοχλητικός σεναριογράφος κόμικς, τον οποίον η Fox προσέλαβε να ‘επιβλέπει το σύμπαν υπερηρώων’ της. Λεπτομέρεια, ότι ακόμα δεν υφίσταται κανένα σύμπαν υπερηρώων, αλλά ο Millar λέει πως θα αποκαλυφθεί κάποιο σχέδιο σε καναδυό χρόνια από τώρα. Για την ώρα ο Singer έχει τελειώσει τους X-Men του και ο Josh Trank τους Fantastic Four του, δίχως να έχουν λάβει κάποια κατευθυντήριο εντολή. Οπότε έχουμε μέλλον. Όπως κι η Fox έχει τη διάθεση.

Τέρατα της Universal

Οι ταινίες: Van Helsing, The Mummy (έχουν ανακοινωθεί).

Το πλάνο: H Universal έχει μια ανεξάντλητη βιβλιοθήκη από χαρακτήρες που έχουν κατά καιρούς υπάρξει δημοφιλείς και εμβληματικοί, και προφανώς θα έφτανε η στιγμή που κάποιος θα σκεφτόταν να τα επαναφέρει στιο προσκήνιο, έτσι, όλα μαζί. Εκτός των προαναφερθέντων, έχουμε ακόμα μεταξύ πολλών άλλων, Frankenstein, The Invisible Man, The Wolf Man, The Phantom of the Opera, The Creature from the Black Lagoon κλπ κλπ. Τι κάνουν τώρα όλοι αυτοί οι εξέχοντες κύριοι στις ίδιες ταινίες; ΘΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ φυσικά. Ό,τι έκαναν από πάντα, δεκαετίες πριν η έννοια “shared universe” αποκτήσει τόσο buzz.

Οι άνθρωποι: Οι Robert Orci & Alex Kurtzman, πιθανότατα οι χειρότεροι σεναριογράφοι που δουλεύουν σήμερα στο sci-fi, έχουν αναλάβει να γράψουν τα reboots για Van Helsing και Mummy. Δήλωσε ο Orci, “μπορεί να συμβεί κάτι πολύ ενδιαφέρον στην Universal, όπου έχουν αυτή την απίστευτη βιβλιοθήκη χαρακτήρων με παλιά τέρατα, και την ιδέα του να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε ένα σύμπαν.” Δεν το γλιτώνουμε.

TOP-5 ΕΥΡΥΤΕΡΑ ΣΥΜΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ

Ρίξαμε μια ματιά στο τι μεγάλα properties ανήκουν σε ποια στούντιο, και αναρωτηθήκαμε ποια από αυτά θα θέλαμε πολύ να δούμε ως κομμάτια κοινού σύμπαντος στο μέλλον.

The DisneyVerse

Γιατί σταματήσαμε στον Τζακ Σπάροου και τους “Πειρατές της Καραϊβικής”; Δεν καταλαβαίνω. Η Disney έχει ένα σωρό ακόμα ιδέες και τρενάκια από τη Disney Land για να διασκευάσει σε ταινίες. It’s a Small World (τρόμου), Space Mountain (διαστημική όπερα), Splash Mountain (καουμπόικο), έρχονται να πλαισιώνουν το πειρατικό του κάπτεν Τζακ και όλοι μαζί να πολεμάνε, δεν ξέρω, τις δαιμονισμένες τσαγιέρες του Mad Hatter.

The FoxVerse

Η Fox γιατί να σταματήσει σε ό,τι της έχει περισσέψει από Marvel; Ας περάσει τώρα στο διάστημα. Έχει Aliens, έχει Avatar, έχει Planet of the Apes (τεχνικά όχι στο διάστημα, αλλά είμαι σίγουρος πως κάτι θα μπορούσαμε να κάνουμε). Μα σκέψου το διαστημόπλοιο με τα αυγά των Άλιεν να καταλήγει στον πλανήτη των Na’vi. Είμαι σίγουρος πως όλο και κάποιος θα έχει σκεφτεί να μεταφέρει στο διάστημα και τον Τζον Μακλέιν (το “Die Hard”, επίσης της Fox) για να δώσει ένα χεράκι.

The UniVerse

Ξέχνα τα Τέρατα της Universal. To στούντιο έχει τον Τζέισον Μπορν και το “Fast & Furious”. Δηλαδή σοβαρά τώρα, όλα εμείς θα τα σκεφτόμαστε;

The LionsgateVerse

Είμαι σίγουρος ότι κάπου ανάμεσα στην Μήδεια του Tyler Perry, τον Jigsaw του “Saw”, τα στραφταλίζοντα βαμπίρ του “Twilight” και τα υπερ-παπούρια των “Expendables” βρίσκεται το Καλύτερο Χειρότερο team-up movie όλων των εποχών.

The ParamountVerse

Δεν ξέρω τι το κουράζουμε τόση ώρα. Το στούντιο έχει Transformers και G.I. Joe. Τέλος συζήτησης.