ΛΙΣΤΕΣ

5 χριστουγεννιάτικοι θρύλοι από όλο τον κόσμο

Και το κατάλληλο τραγούδι, για να τους συνδυάσεις, από τη λίστα 'Legendary Christmas' του Legend 88.6.

Στη λίστα Legendary Christmas στο Spotify, ο Legend 88.6 συγκέντρωσε τους θρύλους της ροκ στα 71 ωραιότερα, χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ας βάλουμε τη λίστα να παίζει στο backround και ας περιγιηθούμε σε κάποιους άλλους θρύλους, τους πιο παράξενους χριστουγεννιάτικους θρύλους των λαών.

 

Befana η Μάγισσα και τα Θεοφάνεια

Τα Θεοφάνεια στην Ιταλία έχουν τον δικό τους θρύλο. Ο θρύλος λέει ότι η Befana ήταν μια καλή, ηλικιωμένη κυρία που ζούσε μόνη της, όταν τη σταμάτησαν οι Τρεις Μάγοι και ζήτησαν οδηγίες να βρουν τον νεογέννητο Ιησού. Δεν γνώριζε να τους απαντήσει, αλλά τους έστρωσε να κοιμηθούν, και για να την ευχαριστήσουν την πήραν στο ταξίδι τους. Εκείνη αρνήθηκε, αλλά αργότερα το μετάνιωσε.

Μέχρι όμως να πακετάρει όλα τα δώρα της και να βγει να τους ακολουθήσει, όλα τα ίχνη τους είχαν σβηστεί στο χιόνι. Έτσι, η Befana άρχισε να πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, αφήνοντας δώρα για όλα τα παιδιά στην Ιταλία. Θεωρείται ακόμα, ότι η Befana είναι μια μορφή της ρωμαϊκής θεάς Strenua, η οποία έφερε το νέο έτος.

Μια τόσο καλή μάγισσα πάει μαζί με το πιο καλόψυχο χριστουγεννιάτικο τραγούδι. Το Happy Xmas του John Lennon φυσικά.

Perchta, η Βαυαρέζα Μάγισσα των Χριστουγέννων

Η Perchta είναι ακόμα μία μάγισσα των Χριστουγέννων, δεν την λες όμως και τη φιλικότερη. Όπως πολλοί από τους θρύλους των Χρσιτουγέννων, έτσι και η Perchta έχει παγανιστικές ρίζες. Θεωρείται η προσωποποίηση της μοίρας και των ψυχών των νεκρών και συνδέεται με θεές από τη Νορβηγική μυθολογία.

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, άρχισε σιγά-σιγά να γίνεται κομμάτι της γιορτής των Χριστουγέννων, κυρίως επειδή είχε την τάση να περιπλανιέται από το σπίτι σε σπίτι τις Δώδεκα Ημέρες των Χριστουγέννων, και να ξεχωρίζει ποιος εργάστηκε σκληρά κάθε χρονιά και ποιος όχι. Σε εκείνους που είχαν εργαστεί σκληρά έριχνε ένα ασημένιο νόμισμα στα παπούτσια τους, και σε εκείνους που δεν είχαν άνοιγε τις κοιλιές τους, αφαιρούσε τα εντόσθια και τις γέμιζε με βότσαλα και άχυρο.

Χμμ, μάλλον ένας τέτοιος θρύλος δεν σε κάνει να αγαπάς και πολύ τα Χριστούγεννα. Μαζ’ί σου σε αυτό είναι και οι Bilink-182, για άλλους λόγους. Άκου τους εδώ:

 

Jólakötturinn, η γάτα του Yule των Ισλανδών

Στην Ισλανδία οι Χριστουγεννιάτικοι θρύλοι είναι κυριολεκτικά τερατώδεις. Η Gryla είναι μια γιγάντια γυναίκα που τρώει τα άτακτα παιδιά. Ο σύζυγός της, ο Leppaludi είναι ένας τεμπέλης που περνάει όλη τη μέρα του στο σπίτι. Οι 13 γιοι τους κλέβουν, κάνουν φάρσες, ταλαιπωρούν και τρώνε τους ανθρώπους τις τελευταίες 13 μέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Ο Jólakötturinn είναι γνωστός ως ένας γιγαντιαίος γάτος που περπατά την χιονισμένη ύπαιθρο την Παραμονή των Χριστουγέννων και καταβροχθίζει εκείνους που δεν έχουν καινούρια ρούχα για τις γιορτές. Αυτή η περίεργη παράδοση έχει τις ρίζες της στην πίεση που ασκούταν στους εργάτες να ολοκληρώσουν την επεξεργασία του μαλλιού, πριν από τα Χριστούγεννα. Όσοι τα κατάφερναν, ανταμείβονταν με καινούρια ρούχα. Όσοι όχι, ήταν έρμαιο της μοχθηρής αυτής γάτας.

Κάτι μας λέει ότι το θρυλικό κομμάτι που ταιριάζει σε αυτόν τον θρύλο είναι το ‘Santa Claws is coming to town’, η αντί- Santa Claus ευφάνταστη παραλλαγή του Alice Cooper στο γνωστό τραγουδάκι.

 

Olentzero, ο Άη Βασίλης των Βάσκων

Υπάρχουν πολλές παραλλαγές στον μύθο του Olentzero, του Άγιου Βασίλη των Βάσκων. Μια δημοφιλής ιστορία λέει ότι, όταν ήταν ακόμα μωρό εγκαταλείφθηκε στο δάσος. Μια νεράιδα τον βρήκε, του έδωσε το όνομα Olentzero, του χάρισε δύναμη και καλοσύνη και τον έδωσε σε ένα άτεκνο ζευγάρι να τον μεγαλώσει. Έγινε καλός και ευγενής και στο επάγγελμα καρβουνιάρης και έφτιαχνε ξύλινα παιχνίδια για όλα τα παιδιά. Πέθανε δίνοντας τη ζωή του για να σώσει κάποια παιδιά από ένα σπίτι που καιγόταν. Τότε η νεράιδα τον έφερε πίσω στη ζωή και τον έκανε αθάνατο για να συνεχίσει να δίνει για πάντα δώρα στα παιδιά.

Η πιο διαδεδομένη όμως εκδοχή λέει ότι ο Olentzero ανήκε σε μια μυθική φυλή Βάσκων γιγάντων, την Jentillak, που κατοικούσε στα Πυρηναία. Μια μέρα εμφανίστηκε ένα λαμπερό σύννεφο στον ουρανό, ορατό μόνο σε έναν τυφλό ηλικιωμένο. Ο γέρος κατάλαβε ότι ο Ιησούς επρόκειτο να γεννηθεί σύντομα και ζήτησε από τους γιγάντες να πετάξουν κάτω από έναν βράχο ώστε να μην χρειαστεί να γίνει Χριστιανός. Οι γιγαντές τον υπάκουσαν, αλλά σκόνταψαν και έπεσαν από το βράχο όλοι τους εκτός από το Olentzero. Ως ο μοναδικός επιζών, έγινε Χριστιανός και σύντομα άρχισε να μοιράζει δώρα.

Ως μοναδικό επιζώντα σε αυτή την εκδοχή του αφιερώνουμε το ‘Alone on Christmas Day’ των Phoenix.

 

Krampus, ο Άντι-Αϊ-Βασίλης

Ο Krampus είναι ο Άντι-Άγιος Βασίλης ή για να το θέσουμε καλύτερα ο Άντι-Άη Νικόλας. Ο θρύλος του συναντάται στην Κεντρική Ευρώπη και λέει πως βρίσκεται στην συντροφιά του Santa Claus για να τιμωρεί τα άτακτα παιδιά. Στις περισσότερες χώρες των Άλπεων διοργανώνονται παρελάσεις και γιορτές προς τιμήν του Krampus και πολλοί ντύνονται με τη στολή του.

Μισός τράγος μισός δαίμονας, ο Krampus είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φιγούρες των Χριστουγέννων και έχει και τη δική του μέρα εορτασμού στις 5 Δεκεμβρίου. Την Krampusnacht, o Krampus βγαίνει και βάζει στο σακί του όλα τα άτακτα παιδιά. Γλιτώνεις από τα νύχια του, μόνο αν του προσφέρεις σναπς, το αγαπημένο του ποτό.

Mε τον Krampus μπορεί να τα βρει και ο πατέρας, που φωνάζει στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Billy Idol, γιατί ήπιε πολύ ουίσκι.