AP Photo/Chris Pizzello
ΜΟΥΣΙΚΗ

Lil Nas X: Ο νεαρότερος περφόρμερ στην ιστορία των Grammys

Από το πάτωμα του σπιτιού της αδελφής του, ο Lil Nas X βρέθηκε στα Grammys και έγινε ο νεαρότερος περφόρμερ στην ιστορία του μουσικού θεσμού.

Από το πάτωμα του σπιτιού της αδελφής του, ο Lil Nas X βρέθηκε στα Grammys.

Σε πέντε λεπτά έγινε το poster boy της φράσης ‘η μουσική δεν έχει σύνορα’. Ή είδη. Αρκεί να υπάρχει καλή διάθεση. Kαι ‘ανοιχτό’ μυαλό.

Ο 20χρονος, ο οποίος είχε μείνει με 35 δολάρια στο λογαριασμό του και έδωσε τα 5 για το beat (του Ολλανδού παραγωγού YoungKio) που αποτέλεσε τη βάση του Old Town Road παρουσίασε κάτι που αποφόρτισε -έστω για λίγο- την ατμόσφαιρα στο Staples Center. Βλέπεις, τα Grammys φιλοξενήθηκαν στην έδρα των Lakers, λίγες ώρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του Kobe Bryant. Στον περιβάλλοντα χώρο είχε συγκεντρωθεί κόσμος για να τιμήσει τη μνήμη του θρύλου του μπάσκετ και, στα εντός, φιλοξενούνταν η μια από τις τρεις μεγαλύτερες ‘γιορτές’ της μουσικής. Προφανώς και οι διοργανωτές είχαν αντανακλαστικά.

Ο Lil Nas X (κατά κόσμον Montero Lamar Hill) έφυγε από την τελετή με δύο βραβεία (Καλύτερου music video και Pop duo/Group performance), από τις έξι κατηγορίες που είχε προταθεί. Οι υπεύθυνοι είχαν ετοιμάσει μια ξεχωριστή παρουσίαση του ‘single που πούλησε πιο γρήγορα από κάθε άλλο, στην ιστορία, 10 εκατομμύρια αντίτυπα’, αυτού που διέλυσε ουκ ολίγα ρεκόρ του Billboard Hot100, με πρώτο των (19) διαδοχικών εβδομάδων ως Νο1. Σημειωτέον, δεν είναι country ή hip hop. Είναι και τα δύο. Και σήμερα έχει 426.415.646 προβολές στο YouTube.

Στην αρχή, καθόταν μόνος, αναπαυτικά σε καναπέ (δίπλα είχε φανέλα του Kobe), με την κιθάρα του στην αγκαλιά -ντυμένος με ένα απαστράπτον κοστούμι- και ερμήνευε την επιτυχία του. Σηκώθηκε, κατευθύνθηκε προς μια πόρτα που είχε το σκηνικό, την άνοιξε και βρέθηκε σε άλλο ‘δωμάτιο’ παρέα με τους BTS -στην πρώτη εμφάνιση Κορεατών καλλιτεχνών σε αμερικανικά μουσικά βραβεία. Οι δυο ράπερ του επταμελούς boyband -του πρώτου που έγινε platinum στις ΗΠΑ- το ‘πήραν’ πάνω τους, με τον Lil Nas X να τους συνοδεύει -και να χορεύει μαζί τους σε παραλλαγή στίχου που ήθελε το δρόμο να μην είναι παλιός αλλά η ‘Seoul Town Road’- σε μια πιο ποπ έκδοση του Old Town Road.

Ο πρωταγωνιστής συνέχισε την πορεία του προς μια νέα πόρτα, την άνοιξε και βρέθηκε στο τρίτο δωμάτιο του -περιστρεφόμενου- σκηνικού. Εκεί υπήρχε μια τεράστια πράσινη νεκροκεφαλή, με ένα καουμπόικο καπέλο. Η επόμενη πόρτα τον ‘έβγαλε’ δίπλα στον Diplo (Αμερικανός DJ, συνθέτης και παραγωγός, με έφεση στην hip hop, την trap και την electro house), ο οποίος ήταν ντυμένος ανάλογα και κρατούσε ένα μπάντζο. Μαζί τους ήταν και ο Mason Ramsey, ένα 13χρονο παιδί που έγινε γνωστό -πριν τρία χρόνια- από αυτό.

Από το βράδυ της Κυριακής ο έφηβος αυτός είναι ο ‘μικρότερος σε ηλικία performer, στην ιστορία των Grammys’. Η επόμενη πόρτα είχε τον συνεργάτη του Lil Nas X στην τεράστια επιτυχία του, τον Βilly Ray Cyrus, στον οποίον έδωσε όλο το χώρο – όπως έκανε και με όλους τους άλλους ‘προσκεκλημένους’ του, οι οποίοι εμφανίστηκαν σε αυτό το ‘δωμάτιο’.

Ακολούθως, η κάμερα πήγε σε τρεις μαυροφορεμένους χορευτές – που μάλλον δεν έχουν κόκαλα στο σώμα -, με τον Lil Nas X να αλλάζει εμφάνιση (να μαυροντύνεται κι εκείνος) και να συναντά τον -46χρονο ράπερ- Nas που ανέλαβε τη hip hop version.