24Media Creative Team
LORD OF THE RINGS

Ο Vin Diesel και 4 ακόμα ηθοποιοί που θα μπορούσαν να είχαν παίξει τον Aragorn

Είκοσι χρόνια μετά τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, θυμόμαστε τους ηθοποιούς-what ifs του Aragorn.

Ο Viggo Mortensen ήταν 42 ετών όταν ανέλαβε τον ρόλο του Aragorn. Το έκανε μετά την προτροπή του γιου του και σε καμία περίπτωση δεν είχε προβλέψει τη σαρωτική επιτυχία που θα είχε το Lord of the Rings.

Η παραγωγή του Lord of the Rings όμως και ο Peter Jackson δεν τον είχαν σκεφτεί εξαρχής. Για την ακρίβεια κάποιος άλλος ηθοποιός είχε ήδη αρχίσει την εκπαίδευση και τις πρόβες για τον ρόλο του Aragorn.

Είκοσι χρόνια μετά τη Συντροφιά του Δαχτυλιδιού, θυμόμαστε τα στάδια που είχε περάσει ο χαρακτήρας του Aragorn κατά την προετοιμασία της ταινίας:

Stuart Townsend

Ο Stuart Townsend ως Aragorn στο Lord of the Rings Ο Stuart Townsend ως Aragorn στις πρόβες του Lord of the Rings
Ο Stuart Townsend ως Aragorn στις πρόβες του Lord of the Rings

Ο Stuart Townsend δεν είχε απλώς κερδίσει τον ρόλο του Aragorn, αλλά έκανε πρόβες και προπόνηση επί δύο μήνες πριν απολυθεί μία ημέρα πριν την έναρξη των γυρισμάτων του στο Lord of the Rings. Οι συνθήκες της απόλυσής του είναι ελαφρώς θολές, οι περισσότερες πηγές και ο ίδιος ο Townsend όμως συγκλίνουν στο εξής: Ο 87χρονος Aragorn δε θα μπορούσε να αποδοθεί από έναν τόσο νεαρό ηθοποιό.

«Δεν έχω καλά συναισθήματα για τους υπεύθυνους, πραγματικά δεν έχω», είχε πει κάποτε στο Entertainment Weekly. «Ο σκηνοθέτης με ήθελε και μετά ξαφνικά το σκέφτηκε καλύτερα και ήθελε κάποιον είκοσι χρόνια μεγαλύτερο από εμένα και τελείως διαφορετικό». Ο Dominic Monaghan (Merry) αναφέρθηκε πρόσφατα στο γεγονός μιλώντας στη Manchester Evening News: «Ήμασταν όλοι αποσβολωμένοι, δεν πίστευα ότι μπορούσαμε να απολυθούμε πια, νόμιζα ότι ήμασταν μέσα… αλλά δεν ήταν έτσι. Και ο Sean [Astin] είπε, “έφυγε από το πρότζεκτ ή απολύθηκε;”. Νομίζω πως προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον Stuart όσο περισσότερο μπορούσαν, είπαν απλώς “θα αφήσουμε τον Stuart να σας το πει αυτό, αλλά δεν είναι πια μαζί μας”. Δε μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί του. Το email ήταν πολύ νέο σε εκείνη τη φάση. Απλώς εξαφανίστηκε».

Ο Mortensen έχει επίσης ερωτηθεί γι’ αυτό και έχει δηλώσει: «Όταν μου είπαν ότι θα αντικαθιστούσα κάποιον ήταν πολύ αμήχανο για μένα. Αναρωτιόμουν εάν θα συναντούσα τον ηθοποιό αλλά είχε φύγει όταν πήγα εγώ. Απλά με πέταξαν μέσα σ’ αυτό και έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα. Αυτό είναι το μόνο που ξέρω. Και έπεσα πάνω στον Stuart αφού είχαμε τελειώσει – νομίζω στο Λος Άντζελες – και είπα γεια. Ακούω ότι είναι καλό παιδί και λυπάμαι γι’ αυτό που συνέβη».

Daniel Day-Lewis

Νομίζω πως όλοι οι σκηνοθέτες έχουν σκεφτεί τον Daniel Day-Lewis για κάποιον ρόλο, είναι σαν ηθική τους υποχρέωση. Ο Steven Spielberg του έστελνε ξανά και ξανά τα σενάρια του Lincoln μέχρι να του πει επιτέλους το ναι. Ο Peter Jackson είχε επιμείνει κι αυτός πολύ για τον Aragorn, αλλά ο ηθοποιός απέρριπτε συνεχώς τις προτάσεις του.

«Δε θα ήθελα να ανακατευτώ σε ταινίες που δε θα ήθελα να πάω να δω», είχε πει σε συνέντευξή του το 2009. «Όταν δουλεύω πάνω σε κάτι που μου προκαλεί το ενδιαφέρον δε βαριέμαι ποτέ. Είμαι ανίκανος να βαρεθώ. Και αν βρω τον εαυτό μου να δουλεύει σε μία ταινία και να βαριέται επειδή δε θα ξέρω σε τι στο διάολο έχω ανακατευτεί, θα το έβρισκα αποκαρδιωτικό και θα μπορούσε να με κάνει να πάρω τις βαλίτσες μου και να φύγω».

Vin Diesel

Ο Vin Diesel στο The Last Witch Hunter 2 Ο Vin Diesel στο The Last Witch Hunter 2
Ο Vin Diesel στο The Last Witch Hunter 2

Ο Vin Diesel είναι λάτρης του Dungeons and Dragons και αγαπάει τα βιβλία του Lord of the Rings από παιδί. Όταν έκανε οντισιόν για τον Aragorn, το βιογραφικό του είχε μόνο τη συμμετοχή του στο Saving Private Ryan από μεγάλες ταινίες.

Ο ηθοποιός δεν κατάφερε να κερδίσει τον ρόλο στο Lord of the Rings, όμως την ίδια χρονιά θα κυκλοφορούσε το The Fast and the Furious που θα τον έκανε τελικά έναν από τους πιο διάσημους και καλοπληρωμένους action stars του Hollywood.

Russell Crowe

Μία ακόμη επιλογή για τον Aragorn ήταν ο Russell Crowe, αν και ο ηθοποιός έχει πει σε συνέντευξή του στον Howard Stern ότι είχε αισθανθεί πως ο Jackson είχε αναγκαστεί να του προτείνει τον ρόλο.

«Δε νομίζω ότι ο Peter Jackson με ήθελε στην ταινία», παραδέχτηκε. «Νομίζω ότι τον ανάγκασαν να μου μιλήσει επειδή υπήρξε κάποια στιγμή στον χρόνο που οι πάντες με ήθελαν για τα πάντα. Του μιλούσα στο τηλέφωνο και σκεφτόμουν ότι δεν πρέπει να ήξερε καν τι είχα κάνει. Ήξερα ότι το ένστικτό μου μού έλεγε ότι είχε κάποιον άλλο στο νου – που τελικά ήταν ο Viggo – και ότι θα έπρεπε να του επιτραπεί να προσλάβει τον ηθοποιό που ήθελε».

Ούτως ή άλλως ο Aragorn του φαινόταν παρόμοιος ως ρόλος με αυτόν στο Gladiator και δεν ήθελε να επαναληφθεί τόσο σύντομα.

Nicolas Cage

Ο Nicolas Cage στο Season of the Witch Ο Nicolas Cage στο Season of the Witch
Ο Nicolas Cage στο Season of the Witch

«Υπήρχαν πολλά στη ζωή μου τότε που με εμπόδιζαν απ’ το να μπορώ να ταξιδέψω και να είμαι μακριά από το σπίτι μου για τρία χρόνια», έχει πει ο Nicolas Cage σχετικά με την πρόταση του Jackson να γίνει ο Aragorn στο Lord of the Rings, αρκετά νωρίς μάλιστα στη διάρκεια της διαδικασίας ανάπτυξης της ταινίας.

Ο ηθοποιός δεν το μετανιώνει όπως λέει, γιατί έτσι μπόρεσε να απολαύσει τις ταινίες ως φαν.