LORD OF THE RINGS

Lord of the Rings: Το σκοτεινό τέλος της τριλογίας που δεν είδες ποτέ

Ο Peter Jackson περιγράφει το διαφορετικό φινάλε της τριλογίας που ακυρώθηκε γιατί δεν θα το ενέκρινε ο Tolkien.

Η σειρά ‘Lord of the Rings’ του Amazon χρειάστηκε να διακόψει τα γυρίσματά της λόγω κορονοϊού, όμως η συζήτηση για το αγαπημένο έπος του J. R. R. Tolkien δεν θα στερέψει ποτέ.

Αυτή τη φορά η κουβέντα παίρνει αφορμή από την εγκεκριμένη βιογραφία του Peter Jackson που είχε γράψει ο Brian Sibley το 2006, ‘Peter Jackson: A Film-maker’s Journey’. Μετράμε ήδη 14 χρόνια από την έκδοσή του, αλλά καραντίνα έχουμε, θα ξεκοκαλιστούν τα πάντα. Σε αυτό το βιβλίο λοιπόν, ο Jackson είχε αναφερθεί σε ένα τέλος του ‘Lord of the Rings’ που δεν είδαμε ποτέ (όχι, ούτε ανάμεσα στα 3-4 διαφορετικά φινάλε που έχει το ‘Return of the King).

Καθώς κλείνει η επική τριλογία, ο Frodo, ο Sam και το Gollum είναι αισίως στο Mount Doom, αλλά ο Frodo υποχωρεί κάτω από τη δύναμη του Δαχτυλιδιού και το φοράει. Τότε το Gollum τού δαγκώνει το δάχτυλο, οι δυο τους έχουν μία τελευταία σύγκρουση και πέφτουν στο χείλος του γκρεμού. Ο Frodo αρπάζεται από τον βράχο και επιβιώνει με τη βοήθεια του Sam, ενώ το Gollum χάνεται στη λάβα. Όπως όμως αποκαλύπτει ο Jackson στο βιβλίο, το κινηματογραφικό ‘LotR’ ήρθε πολύ κοντά σε μια σκοτεινή κλιμάκωση.

«Όταν γυρίσαμε αρχικά τη σκηνή», περιγράφει, «το Gollum δάγκωνε το δάχτυλο του Frodo και ο Frodo το έσπρωχνε από το χείλος στη φωτιά. Ήταν ωμή δολοφονία, αλλά εκείνο τον καιρό ήμασταν εντάξει με αυτό γιατί νιώθαμε πως όλοι ήθελαν τον Frodo να σκοτώσει το Gollum. Αλλά, φυσικά, ήταν πολύ αντι-Tolkien γιατί ερχόταν ενάντια όσων ήθελε τους ήρωές του να είναι».

Όταν ξαναγύρισαν τη σεκάνς λοιπόν, το έκαναν με δύο διαφορετικούς τρόπους. Ο ένας ακολουθούσε πιστά το τέλος του βιβλίου όπου το Gollum χορεύει αφού κόβει το δάχτυλο του Frodo και πέφτει κατά λάθος στο κενό. Κάτι τέτοιο όμως «έμοιαζε με μεγάλη απογοήτευση» μπροστά στο δράμα της στιγμής.

Γιατί δεν τελείωσε έτσι το κινηματογραφικό ‘Lord of the Rings’:

Σε διαφορετική συνέντευξή του για το ‘Lord of the Rings’ που αναφέρει το Digital Spy, ο Jackson είχε εξηγήσει πώς κατέληξαν στον δεύτερο τρόπο που είδαμε στην οθόνη. «Νιώσαμε ότι το κοινό – και φυσικά, πολλοί δεν έχουν διαβάσει το βιβλίο – θα ένιωθαν απογοητευμένοι και θα επέκριναν τον Frodo που απλά θα καθόταν εκεί και θα παρακολουθούσε το σκηνικόπου θα κατέστρεφε κατά λάθος το δαχτυλίδι».

«Θα ένιωθαν ότι ο Frodo είχε αποτύχει ουσιαστικά στην αποστολή του, ότι ήταν ένα ατύχημα που έσωσε την κατάσταση. Έπρεπε να είμαστε προσεκτικοί στην ταινία για να εμποδίσουμε τον Frodo από μια κακή εικόνα εξαιτίας αυτού […] Οπότε προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε αυτό που ήταν σημαντικό για τον Tolkien – την αίσθηση πως ήταν ο οίκτος που έλυσε τη διαμάχη. Τίποτα δεν το στερεί αυτό. Αν δεν ήταν εκεί το Gollum, αν είχε σκοτωθεί νωρίτερα, ο Frodo απλά θα το κρατούσε [το Δαχτυλίδι]. Είχαμε και εμείς την παρουσία του Gollum ως τον καταλύτη που οδήγησε στην καταστροφή του».

Το γεγονός ότι ο Frodo, ένας αρχετυπικός πρωταγωνιστής του Καλού, στην πραγματικότητα αποτυγχάνει στο να αντισταθεί στην έλξη του Κακού, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που κάνει ο Tolkien στο ‘Lord of the Rings’. Ο Jackson επέλεξε σωστά όταν αποφάσισε να διατηρήσει αυτή την εξέλιξη, χωρίς να τον μετατρέψει και σε κανονικό δολοφόνο.

Εσύ μέχρι να δεις τη σειρά ‘LotR’ στην οθόνη σου, μπορείς να κάνεις επιτέλους τον μεγάλο μαραθώνιο των extended editions της τριλογίας που τόσο καιρό αναβάλλεις.

***

Δέκα χρόνια μετά το τέλος του ‘Lost’, η ομάδα του POP για τις Δύσκολες Ώρες επιστρέφει στο Νησί. Με καλεσμένο τον υπερφανατικό Lostάκια και υπάλληλο της Dharma Initiative, Θέμη Καίσαρη, αναλύουμε τα κυριότερα σημεία της 5ης σεζόν και εξετάζουμε τη σοβαρή πιθανότητα να είναι κρυφά η καλύτερη σεζόν της σειράς-φαινόμενο.