AP Photo/Joel Ryan
ΣΙΝΕΜΑ

Επειδή όλοι τους είναι μέτριοι, η Madonna θα σκηνοθετήσει η ίδια τη βιογραφία της

Η Madonna θα γράψει το σενάριο μαζί με τη βραβευμένη με Όσκαρ Diablo Cody, και θα σκηνοθετήσει την ταινία η ίδια.

Σε μια σπάνια, σχεδόν δίχως προηγούμενο κίνηση, Universal Pictures ανακοίνωσε μια βιογραφική ταινία για τη ζωή και την καριέρα της Madonna, την οποία θα γράψει και θα σκηνοθετήσει η Madonna. Επειδή όταν είσαι η Madonna δεν χρειάζεσαι άλλους.

Όχι, ψέματα, χρειάζεσαι έστω μια μικρή βοήθεια. Το σενάριο της βιογραφίας θα γράψει η ίδια η σούπερ σταρ σε συνεργασία με την βραβευμένη με Όσκαρ Diablo Cody του ‘Juno’ και του ‘United States of Tara’. Τη σκηνοθεσία θα αναλάβει η ίδια.

«Θέλω να μεταφέρω το απίστευτο ταξίδι στο οποίο με έχει πάει η ζωή, ως καλλιτέχνη, ως μουσικό, ως χορεύτρια – ένα ανθρώπινο ον που προσπαθεί να βρει το δρόμο της σε αυτό τον κόσμο», είπε η Madonna για το πρότζεκτ υπογραμμίζοντας το αληθινά ξεχωριστό σημείο ενδιαφέροντος που μπορεί να έχει ένα τέτοιο φιλμ. Ακριβώς δηλαδή το γεγονός ότι δεν πρόκειται απλώς για μια σταρ που δεν έχει σταματήσει να είναι το #1 (κυριολεκτικά, στην περίπτωσή της, σε διαχρονικές πωλήσεις για γυναίκα καλλιτέχνη) αλλά και για μια καλλιτέχνη που έχει δοκιμάσει και έχει υπάρξει πολλά διαφορετικά πράγματα στη διάρκεια της καριέρας της, μια διαρκής μεταμόρφωση που συχνά έδινε τον τόνο για το ποια ήταν η εκάστοτε μόδα.

AP Photo/Peter Kemp

Τώρα έτσι όπως το σκέφτομαι, μια προσέγγιση α λα ‘I’m Not There’ (η βιογραφία του Todd Haynes για τον Bob Dylan με πολλούς διαφορετικούς ηθοποιούς να παίζουν τον ρόλο του θρυλικού τραγουδοποιού) δε θα ήταν καθόλου περίεργη για τη συγκεκριμένη ταινία. Τουλάχιστον στυλιστικά, γιατί για τον ρόλο ακούγεται ήδη η φοβερή Julie Garner του ‘Ozark’, ένα κάστινγκ που αν συμβεί θα είναι απλά τέλειο.

«Το φόκους της ταινίας θα είναι πάντα η μουσική», λέει η Madonna. «Η μουσική με έχει βοηθήσει να συνεχίζω και η τέχνη με έχει κρατήσει ζωντανή. Υπάρχουν τόσες πολλές ιστορίες που δεν έχουν ειπωθεί και ποια είναι καλύτερο να τις πει από εμένα». Ήθελε και ένα “χρυσό μου” εκεί στο τέλος για να συμπληρωθεί το vibe αλλά με κάθε σοβαρότητα εγώ στηρίζω 100%. Η Madonna έχει υπάρξει πολλά πράγματα και το καλή σκηνοθέτης δεν είναι ένα από αυτά (βλέπε ‘Filth and Wisdom’ και ‘W./E.’) αλλά εδώ μιλάμε για μια ξεχωριστή, μοναδική περίπτωση καλλιτεχνικού πρότζεκτ, με μια άφταστη σταρ να δρα ως μαέστρος της εικόνας και της ιστορίας και του συμβόλου της και είναι προφανές πως θα το περιμένουμε εναγωνίως- ποιος ξέρει τι μοναδικό, παράξενο πράγμα μπορεί να προκύψει.

Επίσης παρόλο που η ιδέα της, ας πούμε, κινηματογραφικής αυτοβιογραφίας είναι σπάνια, δεν είναι εντελώς χωρίς προηγούμενο. Μόλις πέρυσι ο Shia LaBeouf, επίσης ένας καλλιτέχνης που ποτέ ένιωσε άνετος μέσα σε ένα συγκεκριμένο περιοριστικό “σταρ” κουτάκι, έγραψε το σενάριο της φιλμικής βιογραφίας του, το έξοχο ‘Honey Boy’ της Alma Har’el, και έπειτα έπαιξε σε αυτό τον ρόλο του πατέρα του. Αν η ίδια η Madonna δεν παίξει κάποιο κεντρικό (ή πολλούς περιφερειακούς! Ιδέες υπάρχουν!) ρόλο στην ταινία της, θα απογοητευτώ.

Το πρότζεκτ ήταν προϊόν συνεχούς teasing στα social εδώ και κάποιο διάστημα, για κάποια συναρπαστική συνεργασία ανάμεσα στην Madonna και την Cody που ήταν καθ’οδόν- αλλά κανείς δε θα μπορούσε να μαντέψει κάτι τέτοιο. Η σεναριογράφος θυμίζουμε πως πριν λίγα χρόνια είχε γράψει το σενάριο μιας ταινίας επικεντρωμένης σε μια γυναίκα μουσικό, το υπέροχο, υποτιμημένο ‘Ricki and the Flash’ με τη Meryl Streep, την τελευταία ταινία μυθοπλασίας του Jonathan Demme.

Η καριέρα της γενικά είχε πολλά highs και πολλά “άουτς” αλλά παραμένει κι η ίδια μια πάντα ενδιαφέρουσα σεναριογράφος αλλά και προσωπικότητα. Πολύ απλά, από όπου κι αν το δεις, αυτό το παράλογο πρότζεκτ μοιάζει αν μη τι άλλο συναρπαστικό.

Και τώρα, ας γιορτάσουμε τα νέα με λίγο κλασικό David Fincher x Madonna: