ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Μαλλί, γυαλί και καρατιά Bruce Lee

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από το θάνατο του Bruce Lee και την προβολή του ‘Enter the Dragon’, ξαναείδαμε το έπος και υποκλιθήκαμε στο είδωλο.

Συγκριτικά με το πόσο ζωντανός μοιάζει ακόμα ο μύθος του Bruce Lee, είναι πραγματικά αδιανόητο ότι έχουν περάσει 40 ολόκληρα χρόνια από τον θάνατό του. Στις 20 Ιουλίου 1973, έξι μέρες πριν την πρεμιέρα της πιο πετυχημένης ταινίας που γύρισε ποτέ (Enter the Dragon), ο Bruce Lee βρέθηκε νεκρός, περνώντας στην ιστορία ως ο καλύτερος ηθοποιός-μύστης πολεμικών τεχνών.

Το πνεύμα του αιωρείται πια πάνω από τα γυρίσματα των ταινιών που γυρνά ο Jackie «Πες με και Μάρκο Σεφερλή» Chan. Και απ’ ό,τι φημολογείται έντονα εδώ και τέσσερις δεκαετίες, το πνεύμα του Lee ήταν καταραμένο. Καλύτερα δε γίνεται δηλαδή.

Λίγοι ‘διάσημοι’ θάνατοι έχουν δεχτεί τόσες διαφορετικές ερμηνείες όσο αυτός του Lee. Η επίσημη εκδοχή κάνει λόγο για εγκεφαλικό ως αντίδραση σε φάρμακο που πήρε για τον πονοκέφαλο. Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες όμως, από αυτές που εισβάλλουν στα χωράφια της συνωμοσίας λέει ότι κάποιος άλλαξε μια ψεύτικη σφαίρα με μια αληθινή κι έτσι σκότωσε τον Lee κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων του Enter the Dragon.

 

Άλλοι πάλι λένε ότι τον ‘καθάρισε’ η μαφία του Hong Kong γιατί δεν δεχόταν την προστασία τους, ενώ η πιο τραβηγμένη μεταφράζει όλα αυτά σαν θέλημα των κακών πνευμάτων που βάλθηκαν να τον βγάλουν από τη μέση στα 32 του. Βλακείες έ; Συμφωνώ. Μόνο που ο γιος του, Brandon, σκοτώθηκε ακριβώς 20 χρόνια μετά στα γυρίσματα της ταινίας ‘Το Κοράκι’ από κατά λάθος πυροβολισμό. Άκου εκεί ‘καταραμένο το γένος των Lee’. Μην το ξαναπείς αυτό.

Αν ο Lee έπρεπε να διαλέξει οπωσδήποτε το ιδανικό timing για το χαμό του, νομίζω ότι δεν θα άλλαζε τίποτα σε ό,τι συνέβη τελικά. Στο απόγειο της δόξας του, ο ηθοποιός είδε για πρώτη φορά ένα τεράστιο αμερικάνικο στούντιο, τη Warner Bros. να ρίχνει 850.000 δολάρια για να γυρίσει μια martial arts ταινία, το ‘Enter The Dragon’, το οποίο είχε παγκόσμια επιτυχία που μεταφράστηκε σε εισπράξεις 90 εκατομμυρίων. Η επένδυση είχε γίνει ουσιαστικά πάνω στον σούπερ σταρ Bruce Lee που εξελισσόταν χρόνο με το χρόνο σε φλέβα χρυσού.

 

Το ‘Enter The Dragon’ βοήθησε πολύ στην καθιέρωσή του μύθου αυτού. Με έναν πλάγιο τρόπο βοήθησε και στη γνωριμία του Jackie Chan με το ευρύ κοινό, αφού ο Chan είχε ένα ρολάκι στην ταινία. Μην νομίζεις, δεν τη γλίτωσε από το μένος του Lee. Ξυλοφορτώθηκε ως σωστός κομπάρσος-δεσμοφύλακας όταν οι περιστάσεις το απαίτησαν.

(εδώ δηλαδή)

Στην ταινία, ο Lee ταξιδεύει σε ένα απομακρυσμένο νησί για να λάβει μέρος σε ένα τουρνουά πολεμικών τεχνών που διοργανώνεται  από τον μυστηριώδη κύριο Han. Όπως ενημερώνεται ο Lee από τον δάσκαλό του στο ξεκίνημα της ταινίας, ο Han ήταν κι αυτός Σαολίν στα νιάτα του, ο οποίος αποβλήθηκε λόγω κακίστης διαγωγής. Πριν ξεκινήσει για το τουρνουά, ο Lee έχει κι ένα ραντεβού με τον επικεφαλής των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών, ο οποίος του αναθέτει να ξεσκεπάσει τις βρώμικες ναρκοδουλειές του Han. Γενικά, γεμάτη η ατζέντα του Lee ενόψει τουρνουά.

 

Ο Bruce Lee ανακατεύτηκε πολύ στο σενάριο της ταινίας, ενώ η πρώτη σκηνή (ουσιαστικά μια μάχη-επίδειξη στο Μοναστήρι των Σαολίν) είναι γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον ίδιο. Η πεμπτουσία του ‘Enter The Dragon’ έγκειται στο πόσο ξεκάθαρο trademark του Κινεζοαμερικάνου ηθοποιού αποτελεί ως ταινία.. Μπορεί να μην έχεις δει το ‘The Big Boss’ ή το ‘The Way of the Dragon’, αλλά βλέποντας το έπος του 1973 παίρνεις μια γενναία δόση του τι εστί Bruce Lee.

 

Στο πλευρό του, βρίσκονται ο επίσης θρυλικός ηθοποιός και καλός γνώστης πολεμικών τεχνών John Saxon και ο επίσης θρυλικός γνώστης πολεμικών τεχνών και καλός ηθοποιός Jim Kelly. Φυσικά, ο Bruce Lee κλέβει την παράσταση όντας σεμιναριακός και στην υποκριτική και στα ‘πολεμικά’.

 

Στο ‘Enter the Dragon’, η οθόνη γεμίζει με μικρά μαθήματα του συγκεκριμένου 70s ξυλικο-κινηματογράφου. Φοβεροί σπαρακτικοί ήχοι στο πουθενά, ντουμπλάζ επίσης στο πουθενά, αγγλικά άψυχα από κονσέρβα που μόλις ανοίχτηκε και μια στεντόρεια φωνή που τα προφέρει, αλλά πριν και μετά απ’ όλα, Bruce Lee.

Με την κλασική μαύρη φόρμα, φορεμένη πάνω από τον αφαλό, με το μικροσκοπικό, αλλά γεμάτο πεταγμένες φλέβες κορμί, με την υπόγεια στριγγλοτσιρίδα όταν αποτελειώνει τον O’Hara, το δεξί χέρι του Han που μας συστήθηκε με μια μεγαλοπρεπέστατη χαρακιά στη μούρη, αλλά ξυλοφορτώθηκε από τον Lee για τις επόμενες πέντε ταινίες που θα τον φώναζαν.

Και εδώ, ο τρόπος που μάχεται και χτυπά ο Bruce Lee είναι μοναδικός, με αυτό το στατικό τρέμουλο να συνταράσσει το πρόσωπό του και να χαρίζει ακόμη μεγαλύτερο θάνατο στα χτυπήματά του. Μνημειώδης για το πόσο γρήγορα κουνούσε τα χέρια του, οι λήψεις με τέτοιες κινήσεις γίνονταν στα 32 καρέ το δευτερόλεπτο, ώστε οι σκηνοθέτες να μειώνουν στο μοντάζ την ταχύτητα του φιλμ και να προλαβαίνουν τις κινήσεις των χεριών του Bruce Lee.

 

Το ‘Enter the Dragon’ κορυφώνει εξαιρετικά την πλοκή του και η μονομαχία του Bruce Lee με τον Han στο δωμάτιο με τους καθρέφτες είναι ένα ιστορικό highlight συνολικά για τον κινηματογράφο των 70s. Να σημειωθεί ότι για τις κλασικές χαρακιές στο σώμα του Bruce Lee, που δικαίως δεν τον εγκατέλειψαν ούτε στις iconic αφίσες του σταρ μέχρι σήμερα, οφείλεται το ψεύτικο αριστερό χέρι του Han, ο οποίος κούμπωνε χέρια-εξαρτήματα για να εξολοθρεύσει άτιμα τους αντιπάλους του.

Φυσικά, ο Bruce Lee την έβγαλε με λίγες αμυχές. Δηλαδή, έτσι όπως την έβγαζε συνήθως. Αυτός ήταν ο Bruce Lee. Αυτός είναι ακόμα, καθώς κανείς δεν τον έχει ξεπεράσει-καπελώσει, κανείς δεν μας έκανε να τον ξεχάσουμε.

Α, και για να τελειώνουμε με χαζές συγκρίσεις, ιστορία φρόντισε να μην αφήσει κανένα ερωτηματικό στις επόμενες γενιές, αφού σε μια σκηνή του ‘The Return of the Dragon’ ο Bruce Lee τα βάζει μέχρι και με τον Chuck Norris. Χρειάζεται να γράψω κάτι άλλο;