Entertainment Weekly
MARVEL

Ποιος είναι ο Shang-Chi και τι καινούριο φέρνει στη Marvel

Ο Shang-Chi της Marvel, ο ρόλος των Ten Rings, ο πραγματικός Mandarin και οι προοπτικές ενός νέου ήρωα.

Θα είχαμε ήδη δει το Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings, αλλά μας τα χάλασε η πανδημία.

Μέχρι αυτή την Παρασκευή οπότε και θα κυκλοφορήσει επιτέλους η ταινία, μάθε περισσότερα για τον νέο ήρωα της Marvel παρακάτω. Ποιος είναι ο Shang-Chi και τι μπορεί να κάνει η ιστορία του για τη Marvel;

Ο Shang-Chi των κόμικ

Shang-Chi

Ο Shang-Chi προέκυψε στα κόμικ της Marvel το 1973, σε μία απόπειρα των εκδόσεων να εκμεταλλευτούν το hype του Kung Fu τη δεκαετία εκείνη. Για την ακρίβεια αυτό που ήθελαν ήταν να αποκτήσουν τον χαρακτήρα του Kwai Chang Caine από την τηλεοπτική σειρά Kung Fu, αλλά όταν αυτό δεν επετεύχθη αποφάσισαν να δημιουργήσουν έναν ολοκαίνουριο χαρακτήρα. Το κόνσεπτ του αρχικά ήταν αυτό ενός ανυπέρβλητου πολεμιστή στις μάχες σώμα με σώμα, που θα ερχόταν σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις και το παράνομο δίκτυο εγκληματικότητας που διατηρούσε ο πατέρας του, ο γνωστός pulp Κακός Fu-Manchu που είχε τότε εξασφαλίσει η Marvel, παγκοσμίως.

Αυτό θα το πετύχαινε κυρίως ως μέλος των μυστικών υπηρεσιών MI-6 της Βρετανίας, αλλά και με τη βοήθεια άλλων δημοφιλών ηρώων της Χάλκινης Εποχής των κόμικ (1970-1984 στο περίπου) όπως ο Iron Fist και οι Daughters of the Dragon.

Η υποχώρηση όμως της λύσσας για οτιδήποτε Kung Fu έπληξε στην πορεία τη δημοτικότητα του Shang-Chi. Δε βοήθησε ούτε το τέλος του licencing του Fu-Manchu εκείνη την εποχή από τη Marvel. Πολλές από τις κλασικές ιστορίες του Shang-Chi δεν μπορούσαν καν να επανεκδοθούν.

Η εταιρεία πάντως δεν ήθελε να τον εγκαταλείψει τελείως. Πέρα από την ταινία που ήθελε να σπρώξει ο Stan Lee στα ‘80s με πρωταγωνιστή των Brandon Lee, ο χαρακτήρας ήταν από τους πρώτους που είχε πέσει στο τραπέζι όταν στηνόταν το Marvel Cinematic Universe. Τελικά ο Shang-Chi επέστρεψε δυναμικά στα κόμικ ως μέλος των Secret Avengers των 2010s που έγραφε τότε ο Ed Brubaker (ο δημιουργός του Winter Soldier).

Ο Brubaker αποκατέστησε τον Shang-Chi ως τον σπουδαιότερο μαχητή της Marvel και αντικατέστησε τον Fu Manchu με τον Zheng Zu στον ρόλο του πατέρα του, έναν αρχαίο αθάνατο μάγο. Έκτοτε έχει υπάρξει μέλος των Avengers και των Agents of Atlas, και έχει προσφάτως αναλάβει τον έλεγχο της Five Weapons Society του πατέρα του με στόχο να τη μεταμορφώσει σε δύναμη καλού.

Ο Shang-Chi του Marvel Cinematic Universe

Τον Shang-Chi υποδύεται ο Simu Liu του υπέροχου και παραγνωρισμένου στην Ευρώπη Kim’s Convenience. Ο Shang-Chi της ταινίας φαίνεται να έχει τουλάχιστον μία από τις δυνάμεις του από τα κόμικ, δηλαδή τη δυνατότητά του να ελέγχει και να αξιοποιεί το chi για να ενισχύει το σώμα και το μυαλό του. Φαίνεται επίσης πως ισχύει η φήμη που ήθελε την ταινία να περιλαμβάνει κάποιο τουρνουά α λά Mortal Kombat, καθώς βλέπουμε στο trailer τον Shang-Chi να μπαίνει σε ένα κλουβί μάχης.

Το σίγουρο είναι πως ο ήρωας διατηρεί εδώ την αντιπαράθεση με τον πατέρα του, που σύμφωνα με το τρέιλερ τού είχε επιτρέψει να κάνει τη ζωή του για δέκα χρόνια αλλά τώρα νιώθει ότι έχει έρθει η ώρα να τον επιστρατεύσει στις παράνομες δραστηριότητές του.

Ο πατέρας του όμως δεν είναι ο Zheng Zu των κόμικ, αλλά ο Mandarin (Tony Leung).

Τι κάνει η Marvel πλέον με τον Mandarin

Ο Mandarin στο Shang-Chi Ο Tony Leung ως Mandarin στο Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings
Ο Tony Leung ως Mandarin στο Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Η Marvel είχε εξαρχής τον Mandarin στα πλάνα του. Ο χαρακτήρας που στοιχειώνει τον Iron Man από τη δημιουργία του είχε ανακοινωθεί κιόλας σε εκείνο το Comic-Con όπου ο Jon Favreau είχε μιλήσει για την πρώτη ταινία Iron Man, αν και τελικά θα προτιμούσε την πιο προσωπική αντιπαλότητα του ήρωα με τον Obadiah Stane (Jeff Bridges).

Ο χαρακτήρας θα επανερχόταν στο Iron Man 3, αυτή τη φορά όμως θα ήταν ένας απατεώνας ηθοποιός, ο Trevor Slattery (Ben Kingsley), που υποκρινόταν τον Mandarin. Ήταν μία ενδιαφέρουσα κίνηση που υποδήλωνε την επιθυμία της Marvel να προσπεράσει τη στερεοτυπική αφήγηση που συχνά ερχόταν πακέτο με τον Mandarin, άφησε όμως τους φαν των κόμικ ανικανοποίητους και την κληρονομιά του Mandarin ως βασικός villain των κόμικ διάτρητη.

Το στούντιο όμως είχε τη διάθεση να επιστρέψει στον χαρακτήρα. Στη μικρού μήκους All Hail the King, είδαμε να διαβιβάζεται ένα απειλητικό μήνυμα στον Ben Kingsley από τον πραγματικό Mandarin που ζητάει εκδίκηση από αυτόν που τον παρίστανε.

Στο Ant-Man είδαμε επίσης την οργάνωση Ten Rings να υποβάλει μία προσφορά για να αποκτήσει τεχνολογία Pym. Τι εστί Ten Rings όμως;

Η ιστορία των Ten Rings

Ten Rings στο Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings λέγεται σίγουρα η τρομοκρατική οργάνωση που ηγείται ο πατέρας του Shang-Chi, ο Mandarin. Η ταινία θα μπορούσε να το αφήσει απλώς εκεί, να είναι δηλαδή συμβολική η ονομασία ως έμπνευση των Ten Rings από τα κόμικ, ο τίτλος όμως μιλά για τον θρύλο τους. Ίσως έτσι υπονοείται κάποια εκστρατεία για την ανακάλυψη ή διεκδίκησή τους;

Γιατί τα Ten Rings των κόμικ της Marvel είναι διαφορετικά.

Σε αυτά, ένας απόγονος του Genghis Khan έπεσε πάνω σε ένα κατεστραμμένο εξωγήινο διαστημόπλοιο στην Κίνα κατά τη διάρκεια της κομμουνιστικής επανάστασης. Εκεί μάλιστα βρήκε έναν πληγωμένο λευκό δράκο της εξωγήινης φυλής των Makluans. Το διαστημόπλοιο λειτουργούσε μέσω δέκα κυλίνδρων τα οποία ο άντρας έκλεψε, χρησιμοποιώντας τα για να γίνει ο Mandarin. Είναι πια τόσο δεμένος μαζί τους που ακόμα κι όταν τα φορούν άλλοι μπορεί να τα καλέσει. Με τα χρόνια κιόλας βρήκε τον τρόπο να οπλοποιήσει την τεχνολογία των Makluans φορώντας τα στο χέρι σαν δαχτυλίδια.

Ten Rings Τα Ten Rings του Mandarin
Τα Ten Rings του Mandarin

Αυτές είναι στο περίπου οι δυνάμεις τους:

Zero: Το δαχτυλίδι Zero εκτοξεύει πάγο και μειώνει τη θερμοκρασία μέχρι το μηδέν.

The Liar: Ελέγχει το μυαλό ενός ατόμου τη φορά και δημιουργεί ψευδαισθήσεις.

Lightning: Καλά φαντάστηκες, εξαπολύει αστραπές.

Incandescence: Τούτο σε κάνει Human Torch. Πετάς και φλέγεσαι ταυτόχρονα.

Daimonic: Εδώ πάμε σε ακαθόριστη περιοχή. Το έχουμε δει να τυφλώνει τους αντιπάλους με έντονο φως, το έχουμε δει επίσης να ελέγχει τη βαρύτητα και τον μαγνητισμό. Πρακτικά ελέγχει υποτίθεται την ηλεκτρομαγνητική ενέργεια, αλλά η βαρύτητα δεν είναι τέτοια. Το δαχτυλίδι δημιουργεί επίσης ολογραφικές ψευδαισθήσεις.

Remaker: Από δημιουργία δηλητηρίου, μέχρι μετατροπή του αέρα σε τσιμέντο. Φαίνεται να μπορεί να επαναδιαμορφώσει τους δεσμούς των υλών σύμφωνα με τις επιθυμίες του ιδιοκτήτη του.

Influence: Σκέψου τις ακτίνες του Cyclops και πρόσθεσε και ωστικά κύματα.

Spin: Δημιουργεί σίφωνες, τόσο για τη μάχη όσο και ως υποβοήθεια για να πετάς.

Spectral: Ακτίνες αποσύνθεσης με εικοσάλεπτη επαναφόρτιση.

Nightbringer: Προκαλεί αδιαπέραστο σκοτάδι.

Τι μπορεί να κάνει ο Shang-Chi για τη Marvel;

Η εισαγωγή του Mandarin στο Marvel Cinematic Universe μέσω του Shang-Chi μπορεί να μας δίνει τον νέο μεγάλο villain της Marvel.

Στιλιστικά επίσης, θα είναι η πρώτη καθαρόαιμη ταινία πολεμικών τεχνών στο franchise. Ήδη από το τρέιλερ το Shang-Chi μοιάζει περισσότερο με κινέζικο blockbuster παρά με αμερικανικό.

Η ιστορία του από τα κόμικ μπορεί να εμπνεύσει μία νέα ομάδα Secret Avengers όπως είχαμε δει παλαιότερα με τον Captain America, τη Black Widow, και τον Falcon, ενώ παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναμιχθεί οργανικά ο Iron Fist στο κινηματογραφικό franchise αφού οι δύο χαρακτήρες είναι δοκιμασμένο δίδυμο στα κόμικ.

Έτσι θα άνοιγε η πόρτα για άλλες συνεργασίες που έχει κάνει ο Shang-Chi όπως με τον Spider-Man, την Elektra, τον Ghost Rider, τον Moon Knight, και τον Punisher. Μπορεί επίσης να χωθεί και ο Daredevil κατ’ αυτόν τον τρόπο, μιας που ο Shang-Chi έχει πολεμήσει την οργάνωση The Hand.

Πάνω από όλα είναι «νέο αίμα», αυτό που έλεγε ο Tony Stark ότι χρειάζονται πλέον οι Avengers.

Το Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings κυκλοφορεί στις 9 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους.