©2012/ Charles Sykes/ Associated Press
PROFILE

Matthew Perry, o άνθρωπος πίσω από τον Chandler Bing

Γόνος διάσημων γονιών με αθλητικό background και έφεση στην υποκριτική. Μετά από πολύχρονη μάχη με τις εξαρτήσεις, ο Matthew Perry βρήκε ξανά τον εαυτό του.

«Γεια είμαι ο Chandler και κάνω αστεία, όταν νιώθω άβολα». Αυτή η ατάκα του Chandler Bing, του χαρακτήρα που υποδύθηκε ο Matthew Perry στα Φιλαράκια, είναι ο τέλειος τρόπος να περιγραφεί σε λίγες λέξεις το «θεματικό κέντρο» του χαρακτήρα. Ένας λευκός, μορφωμένος τύπος με μία δουλειά που κανείς δεν ξέρει ακριβώς τι είναι, με αδιέξοδα και με μπόλικες κρίσης αυτοπεποίθησης. Ο χαρακτήρας που μοιάζει με τους σημερινούς millennials περισσότερο από κάθε άλλον,

Ο τρόπος που μπήκε ο Matthew Perry στο πετσί του ρόλου του Chandler είναι όπως και να το κάνουμε εντυπωσιακός. Ήταν μάλιστα τόσο καλά συνδεδεμένος ο ηθοποιός με τον ρόλο (που ούτως ή άλλως συνέβη στα Φιλαράκια αλλά πόσο μάλλον στην περίπτωσή του) που ήταν αδύνατον να τους διαχωρίσεις. Δεν μπορούσε να προχωρήσει το μυαλό σου σε αυτή τη νοητική διαδικασία. Έβγαζε error 404. Έτσι όταν μαθαίναμε ότι ο Matthew Perry αντιμετωπίζει πολλά και διαφορετικά προβλήματα, έχοντάς τον στο μυαλό μας ως τον Ιανό των sitcoms, θεωρούσαμε ότι τα προβλήματα αυτά είναι και του Chandler. Με μία διαφορά.

Γνωρίζουμε λίγο ή πολύ το origin story του Chandler Bing. Την ίδια στιγμή που η ζωή του Matthew Perry βρίσκεται πίσω από μία αχλή δυσκολιών και εξαρτήσεων που ξέρουμε ότι υπήρξαν αλλά δεν μπορούμε ακριβώς να τοποθετήσουμε στον χρόνο ούτε να καταλάβουμε στην ολότητά τους. Παρακάτω, λοιπόν, μαζέψαμε μόνο μερικά από όσα καθόρισαν εν πολλοίς ποιος είναι ο Matthew Perry, ο πιο ταιριαστός Chandler Bing που θα μπορούσαμε να έχουμε.

Η μητέρα του είναι πολιτικός στον Καναδά

Ο Matthew Perry γεννήθηκε στο Williamstown το 1969. Η μητέρα του ονομάζεται Suzanne Marie Morrison και υπήρξε μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους στον Καναδά. Υπηρέτησε μάλιστα και ως υπεύθυνη τύπου του τότε Πρωθυπουργού της χώρα, Pierre Trudeau, που είναι και ο πατέρας του σημερινού Πρωθυπουργού του Καναδά, Justin Trudeau. Από την άλλη πλευρά, πατέρας του ήταν ο John Bennett Perry, επίσης γνωστός ηθοποιός και μοντέλο. Οι δύο γονείς του χώρισαν πριν καν ο ίδιος προλάβει να συμπληρώσει τον πρώτο χρόνο της ζωής του.

Ο Matthew Perry σε εκδήλωση στον Λευκό Οίκο. ©2013 / Nick Wass / Associated Press

Έχει αθλητικό background

Να και κάτι τελείως διαφορετικό από τον χαρακτήρα του στα Φιλαράκια. O Matthew Perry έχει περάσει πολλά χρόνια της ζωής του παίζοντας τένις στον Καναδά. Μάλιστα στα εφηβικά του χρόνια είχε ήδη μπει σε τροχιά να γίνει επαγγελματίας μέχρι που επέστρεψε στις ΗΠΑ. «Ήμουν πολύ καλός τενίστας στην Ottawa, είχα βρεθεί και στην εθνική κατάταξη. Μετά, γύρω στα 15 μου πήγα στο Los Angeles όπου με όποιον έπαιζα με κέρδιζε.» είπε σε μία συνέντευξή του. «Ήμουν πολύ καλός για τον Καναδά, όχι τόσο όμως για το Los Angeles». O ανταγωνιστικός του χαρακτήρας ο έσπρωξε τελικά προς την υποκριτική.

Οι εθισμοί και η υγεία του

Το 1997 ο Matthew Perry μπήκε σε ένα μηνιαίο πρόγραμμα απεξάρτησης από το Vicodin. Ακολούθησαν και άλλα προβλήματα με τα ναρκωτικά. Οι φήμες για την κατάσταση της υγείας του φούντωναν και μέσω του χαρακτήρα του Chandler λόγω των μεγάλων αυξομειώσεων στο βάρος του, κάπου στα μέσα του sitcom. Το 2000 έχασε 10 κιλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα λόγω μίας παγκρεατίτιδας. Το 2001 ξεκίνησε τις προσπάθειες απεξάρτησης αυτή τη φορά για Vicodin, αμφεταμίνες, μεθαδόνη και αλκοόλ. Ο ίδιος περιέγραφε εκείνη την περίοδο της ζωής του σε συνέντευξη στο BBC.

«Δεν θυμάμαι τρεις χρονιές από τα Φιλαράκια» είχε εκμυστηρευτεί «τίποτα από αυτές…πρέπει να ήταν κάπου μεταξύ τρίτης και έκτης σεζόν. Ήμουν λίγο εκτός». Τα λεγόμενα σκανδαλοθηρικά περιοδικά της περιόδου πολύ συχνά ασχολήθηκαν ανθρωποφαγικά με την κατάσταση της υγείας του μπλέκοντας πραγματικά και φανταστικά γεγονότα για την κατάσταση της υγείας του και των εθισμών του.

Το επεισόδιο με την Julia Roberts

Η εμφάνιση της Julia Roberts ήταν ένα από τα καλύτερα guest στα Φιλαράκια, με πρώτο και καλύτερο εκείνο του Robin Williams. Για το πρώτο μπορούμε πούμε ότι συνέβη χάρη κυρίως στον Matthew Perry. Σύμφωνα με τον μύθο που έχει περιβάλλει την εμφάνιση αυτή, η Julia Roberts ζήτησε από εκείνον να κάνει ένα paper για εκείνη σχετικό με την κβαντική φυσική. Μάλλον για να της δείξει πόσο πολύ την ήθελε στο guest. Εκείνος το έκανε (φαντάζομαι δεν θα πήρε και νόμπελ) και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Πάντως, αν βλέποντας το επεισόδιο, σκεφτήκατε ότι θα ήταν το τέλειο ζευγάρι, ενημερώνουμε ότι στην πραγματική ζωή οι δύο τους είχαν σχέση για περίπου 1,5 χρόνο.

Η υπέρβαση και η βράβευση από τον Λευκό Οίκο

Η μάχη ενάντια στους εθισμούς ήταν σκληρή και κράτησε πολλά χρόνια αλλά όπως δήλωσε ο ίδιος «στο τέλος είδα το φως στην άκρη του τούνελ». Αυτό που περιγράφει είναι σαν ένα κλικ. Όταν πια τα κατάφερε, κατάλαβε πόσο βασική είναι η βοήθεια για κάποιον που αντιμετωπίζει προβλήματα με διαφόρων ειδών εθισμούς. Ο ίδιος αποφάσισε να πάρει τον ρόλο του ανθρώπου που θα λειτουργούσε ως στήριγμα.

Έγινε μάλιστα ένας από τους πιο σημαντικούς υποστηρικτές του αιτήματος για θεραπεία και όχι φυλάκιση σε μη παραβατικούς χρήστες. Μέσα από αυτή τη δουλειά του ο ίδιος δηλώνει πια πλήρης κάτι που αναζητούσε με πολλούς τρόπους εδώ και πολλά χρόνια. «Ο λόγος που μπορώ να γίνω τόσο βοηθητικός σε ανθρώπους είναι ότι παλαιότερα τα έχω κάνει χάλια πολύ συχνά», αποκάλυψε. Τον Μάιο του 2013 μάλιστα βραβεύτηκε από τον Λευκό Οίκο γιατί ίδρυσε το Perry House στο Malibu της California με σκοπό τη βοήθεια σε εξαρτημένους.