ΛΙΣΤΕΣ

Μερικές σκηνές για να μην ξαναμπείς σε αεροπλάνο

Με αφορμή τη μυστηριώδη εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370 των Μαλαισιανών αερογραμμών, το PopCode κάνει πολύ κακούς κινηματογραφικούς συνειρμούς.

Ζητάμε προκαταβολικά συγγνώμη από εσάς που έχετε φοβία με τα αεροπλάνα και θα ταξιδέψετε τις επόμενες ώρες. Να σκεφτείτε ότι εκτελούνται καθημερινά πάνω από 90.000 πτήσεις παγκοσμίως χωρίς να ανοίξει ρουθούνι και να μείνετε σε αυτή τη σκέψη.

Χωρίς καμία διάθεση να κάνουμε πλάκα σχετικά με την πτήση ΜΗ370 (δεν γίνονται πλάκες με τέτοια ούτως ή άλλως) και με δεδομένο ότι οι περισσότεροι από μας κάνουμε μια-δυο φευγαλέες σκοτεινές σκέψεις κάθε φορά που ακούμε τις τουρμπίνες της απογείωσης, μαζέψαμε τις πιο εφιαλτικές στιγμές αεροπορικών δυστυχημάτων (όχι μόνο αεροπειρατειών) που μας έχει προσφέρει το σινεμά.

Αυτή στο ‘Fight Club’

Μια γλυκιά εικόνα: H πιο σύντομη από τις σκηνές που θα δεις παρακάτω. Το ‘σύντομη’ δεν είναι απαραίτητα καλό όταν εκεί που παίρνεις αμέριμνος το δείπνο σου ‘στο παράθυρο’, ένα αεροσκάφος εκτός ελέγχου διεμβολίζει το δικό σου. Στο κάτω κάτω όμως, μόνο κάπως έτσι δικαιώνονται μεγάλες αλήθειες της ζωης, όπως το “life insurance pays off triple if you die on a business trip”.

Αυτή στο ‘Ναυαγό’

Μια γλυκιά εικόνα: Το αεροπλάνο σου πέφτει με όλη τη φόρα στο νερό, το νερό μπαίνει βίαια μέσα, στην αρχή δεν έχει πλημμυρίσει τελείως την καμπίνα οπότε μπορείς να βγάλεις το κεφάλι σου και να πάρεις μια ανάσα, αλλά μετά γίνεται αυτό το κρακ στην οροφή και είσαι ένα με τον ωκεανό, ενώ φυσικά και θα σκαλώσει κάπου το σωσίβιό σου προσπαθώντας να βγεις στην επιφάνεια του νερού. Μιας και δεν ήταν αρκετά κλειστοφοβικό το να πάει οτιδήποτε στραβά μέσα σε ένα αεροπλάνο, ο Zemeckis είπε να το γεμίσει με νερό μετά τη συντριβή του. Μισό να ρυθμίσω τις ανάσες μου και συνεχίζουμε.

Αυτή στο ‘Alive’

Μια γλυκιά εικόνα: Ναι, ναι, είναι αυτό το έργο που το αεροπλάνο που μεταφέρει μια ομάδα του ράγκμπι από την Ουρουγουάη συντρίβεται στις Άνδεις και οι επιζώντες θα πρέπει να ζήσουν 72 μέρες τρώγοντας ΤΑ ΠΑΝΤΑ μέχρι να τους εντοπίσει και να τους σώσει κάποιος. Δεν ξέρω τι είναι πιο φρικτό με τη συγκεκριμένη ιστορία. Το ότι συνέβη στ’ αλήθεια ή το ότι θα προτιμούσες να είχες πεθάνει επιτόπου στο δυστύχημα; Ζωή ήταν αυτή για 72 μέρες;

Αυτή στο ‘United 93’

Μια γλυκιά εικόνα: Η συνθήκη εδώ είναι αποπνικτική από την αρχή της ταινίας, για να μην πω από τη στιγμή που μαθαίνεις ότι πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του δράματος της πτήσης United Airlines Flight 93 που οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα ήθελαν να ρίξουν στον Λευκό Οίκο στις 11 Σεπτέμβρη του 2001. O Greengrass χειρίζεται την κατάσταση σχεδόν ντοκιμαντερίστικα και κλείνει ιδανικά την ταινία χωρίς να απεικονίσει τη συντριβή.

Αυτή στο ‘Flight’

Μια γλυκιά εικόνα: Οι φοβερές αρετές του πιλότου που υποδύεται ο Denzel Washington (ο άνθρωπος γύρισε το αεροπλάνο ανάποδα για να το προσγειώσει) σώζουν σχεδόν όλους τους επιβάτες της πτήσης. Η σύγκρουση ήταν βίαιη παρ’ όλ’ αυτά και για διάσειση του χειρίστου βαθμού και πάνω. 

Αυτή στο ‘Βλέπω το Θάνατό Σου’

Μια γλυκιά εικόνα: Με αυτή τη σκηνή, ο James Wong βγάζει στη μεγάλη οθόνη όλα όσα νομίζει ή ξέρει ότι συμβαίνουν όταν η πτήση σου πηγαίνει κατά διαόλου (αποσυμπίεση, κομμάτια που ξεκολλάνε, άνθρωποι που φεύγουν στο κενό, φωτιά που καίει τα κεφάλια όσων έμειναν στη θέση τους). Ο εφιάλτης που εγγυάται ο σκηνοθέτης εδώ έρχεται μέσα από το focus που κάνει στον πιο φοβισμένο επιβάτη της πτήσης, με τον οποίο θες δε θες ταυτίζεσαι στο πλαίσιο του ‘όλοι έχουμε φοβηθεί ότι οι θόρυβοι κατά τη διάρκεια μιας πτήσης μας σημαίνουν μηχανικό πρόβλημα και πτώση’.

Αυτή στο ‘Fearless’

Μια γλυκιά εικόνα: Παρακαλείται ο Max Klein (Jeff Bridges) να μας πει τι βαρβιτουρικά είχε πάρει την ώρα που καθόταν δίπλα στο παιδάκι και το καθησύχαζε ότι όλα θα πάνε θαυμάσια ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΕΠΕΦΤΕ ΤΟ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ.

Αυτή στο ‘The Grey’

>

Μια γλυκιά εικόνα: Φοβερό το κόλπο του Liam Neeson με τις δύο ζώνες ασφαλείας, αλλά τι γίνεται στην περίπτωση που δεν έχεις κενή θέση δίπλα σου; Εκεί σε θέλω Liam μου.

Αυτή στο ‘Knowing’

Μια γλυκιά εικόνα: Αυτή η σκηνή έχει πολύ και απορημένο Nicolas Cage. Για μερικούς φίλους μου, αυτό είναι χειρότερο κι από ένα plane crash, αλλά μην τους δίνεις σημασία. Η συντριβή στο ‘Knowing’ είναι η αγαπημένη μου της λίστας.

Αυτό που επακολουθεί είναι κάπως κωμικό με τον φιλότιμο Cage να προσπαθεί να σώσει ανθρώπους που έχουν πάρει φωτιά, αλλά ΟΚ, δεν παίζουμε με το δράμα του άλλου, ακόμη κι αν είναι κινηματογραφικό. Μπράβο λοιπόν στον Alex Proyas για την εικόνα της συντριβής στο ‘Knowing’.

Αυτή στο ‘World War Z’

Μια γλυκιά εικόνα: Ο Zemeckis είχε βάλει νερό στη σκηνή του, ο Marc Forster είπε να βάλει ζόμπι στη δικιά του. Μπρος mayday και πίσω ζόμπι και κάπου ανάμεσα ο Brad Pitt. Έχει πλάκα η ακούσια εκκένωση των ζόμπι από το τρύπιο αεροσκάφος, δεν έχει πλάκα η προσγείωση καταμεσής του δάσους.

Αυτή στο ‘Mother Lode’

Μια γλυκιά εικόνα: Αυτό που βλέπεις να συμβαίνει στο ποτάμι συνέβη στ’ αλήθεια. Το υδροπλάνο ήρθε τούμπα, ευτυχώς δεν τραυματίστηκε κανείς και έτσι το πραγματικό εφέ έκατσε τέλεια στα χέρια του Charlton Heston που το έβαλε στην ταινία του, μπερδεμένο με κάτι άλλα, σαφώς πιο ψεύτικα.

Aυτή στο ‘Die Hard 2’

Μια γλυκιά εικόνα: Καλά λένε ότι οι πιο επίφοβες καταστάσεις για αεροπορικό ατύχημα είναι η απογείωση και η προσγείωση. Τσάμπα κούναγε τους φανούς ο John McClane. Το κακό έγινε.

+ Epic win για να χαλαρώσουμε

Η αρχοντική προσγείωση στο ‘Con Air’

Γέλιο μέχρι δακρύων στην πιο ροκσταρική προσγείωση όλων των εποχών. Τρελάθηκαν και οι κουλοχέρηδες.

Δεν το σώζω, έ;