ΣΙΝΕΜΑ

Μετά τη δολοφονία του JFK: Το φοβερό ‘Jackie’ έχει τρέιλερ

Η βιογραφία-που-δε-μοιάζει-με-άλλες-βιογραφίες έρχεται στις αίθουσες, στοχεύει στα Όσκαρ και έχει τρέιλερ.

Αν έπρεπε κάποιος να περιμένει κάτι από τον Pablo Larrain, που έχει γυρίσει το εξαιρετικό ‘No’, το εφευρετικό ‘Tony Manero’ και το υπέροχο, συνεχώς απρόσμενο ‘Neruda’ (που θαυμάσαμε φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας) είναι πως καμία ιστορία αληθινού (ή ‘αληθινού’) προσώπου δεν χρειάζεται να υπακούει στα κλισέ που μας έχει ταϊσει μέχρι σκασμού το mainstream σινεμά. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι να μιλήσεις για μια σημαντική φιγούρα, από το να αρχίσεις να μιλάς σα να οπτικοποιείς τη σελίδα του στη wikipedia.

Ντροπή μας που στο Φεστιβάλ Βενετίας μπήκαμε να δούμε το ‘Jackie’ έχοντας αρνητική προδιάθεση λόγω του πόσο κλισέ ακουγόταν μια τέτοια βιογραφία. Μας άξιζε το χαστουκάκι που φάγαμε λοιπόν στη διαπίστωση πως η ταινία δεν έχει την παραμικρή σχέση με ό,τι περιμέναμε και φοβόμασταν. Ο Larrain έχει προσεγγίσει την Jackie ως μια φιγούρα στο μάτι του τυφώνα της Ιστορίας, αμέσως μετά τη δολοφονία του JFK και αντιμέτωπη με τις κρίσιμες αποφάσεις που θα έκριναν όχι μόνο τη δική της μοίρα, αλλά και την υστεροφημία του νεκρού συζύγου της- ή ακόμα και το πώς ο κόσμος θα συνέχιζε να αντιλαμβάνεται τη διασημότητα ως παραμύθι.

Όλη η ταινία, σε αντίθεση με κάθε οσκαρικό στουντιακό φιλμ που θυμάσαι, διαδραματίζεται σε 4 μέρες, αυτές που ακολουθούν τη δολοφονία. Η περσόνα, η προσωπική ιστορία, η ηθική, τα διλήμματα, η κοσμοθεωρία της Jackie, όλα αυτά ο Larrain τα συνθέτει καδράροντας τη Jackie μέσα σε κάμερες, σε δημόσιες εμφανίσεις, σε ιδιωτικές στιγμές, μέσα από αφηγήσεις της ίδιας. Το ‘Jackie’ δεν είναι ένα πράγμα, είναι ένα πείραμα στην αφήγηση που βρίσκει στο κέντρο του μια Natalie Portman πραγματικά αποφασισμένη για το δεύτερο Όσκαρ της.

Θα πούμε πολλά περισσότερα για την ταινία όσο πλησιάζει ο καιρός της, αλλά προς το παρόν πάρτε μια πρώτη γεύση από το υστερικό, καθηλωτικό, πανέμορφο τρέιλερ.

 

*Το ‘Jackie’ θα βγει στις αίθουσες από τη Feelgood.