ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Μια γιορτινή κατάταξη 11 χαρακτήρων του “Man of Steel”

Από τον λιγότερο προς τον περισσότερο Χριστουγεννιάτικο, μέρες που είναι. Πάρε μέρος και στην κλήρωση για δώρα από την ταινία.

Το “Man of Steel” βγήκε το καλοκαίρι και δίχασε περισσότερο από κάθε άλλη υπερηρωική ταινία εδώ και πολλά χρόνια, ξεσηκώνοντας συζητήσεις για το φινάλε της, για τον χαρακτήρα, για τα ρίσκα που παίρνει σε σχέση με τον μύθο. Και, φυσικά, για το ήδη πολυσυζητημένο επερχόμενο σίκουελ, που θα δει τον Superman να διασταυρώνεται με τον Batman του Ben Affleck.

Με αφορμή την κυκλoφορία της ταινίας σε DVD, BLU-RAY και BLU-RAY 3D, κατατάσσουμε 11 χαρακτήρες πηγαίνοντας από το μαύρο προς το λευκό, και ταυτόχρονα χαρίζουμε συλλεκτικά αντικείμενα “Man of Steel.”

Συγκεκριμένα, μπορείς να κερδίσεις συλλεκτικά αυθεντικά καπελάκια “Man of Steel” καθώς και νέα graphic novels με περιπέτειες του ήρωα. Τα graphic novels «Σούπερμαν εναντίον Ζοντ» και «Ο Σούπερμαν και οι άνθρωποι από Ατσάλι» κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Anubis καθώς και άλλες ιστορίες του διάσημου ήρωα σε όλα τα βιβλιοπωλεία. Για on-line μπορείτε να τα παραγγείλετε από το www.anubis.gr.

 

Στη θέση νούμερο 11: Faora

Το δεξί χέρι του Zod είναι μια σκληρή και δυναμική (και πάρα πολύ κακιασμένη όμως) δεσποινίς που μοιάζει να ξεπήδησε από πολεμικό βιντεοπαιχνίδι. Ρίχνει πολύ τίμιο ξύλο στη διάρκεια της ταινίας και δεν υπάρχει καν υποψία ρομαντικής διάθεσης. Απλά έχει όρεξη για καταστροφή. Η ατάκα της; “Για κάθε ζωή που σώζεις, θα σκοτώνουμε άλλο ένα εκατομμύριο.” Εντάξει, ηρέμησε, Χριστούγεννα έρχονται.

Στη θέση νούμερο 10: Στρατηγός Swanwick

Έχει λυσσάξει σε όλη την ταινία να μάθει πού αράζει ο Superman, αλλά το μόνο πράγμα που κατεβαίνει (και όχι από την καμινάδα) είναι ο δορυφόρος του αμερικάνικου στρατού που ο man of steel γκρεμοτσακίζει στη Γη όταν φορτώνει άσχημα και δεν αντέχει άλλο το σκωπτικό ύφος του στρατηγού, με τα σμιγμένα φρύδια και ανώτερο υφάκι. Σόρι.

Στη θέση νούμερο 9: Zod

Το μούσι που ήρθε κατευθείαν από τη Σκοτεινή Πλευρά. Ο Zod είναι ταυτόχρονα οργισμένος και μονολιθικός. Κάτι που σίγουρα δε θα οδηγήσει κανέναν στο να γράψει αναλύσεις για αυτόν, αλλά τον κάνει κακό που θες να κοιτάς να επιτίθεται. Και επιτίθεται πάρα πολύ εδώ. (Είπαμε για το μούσι;)

Στη θέση νούμερο 8: Φορτηγατζής στο μπαρ

Αυτός ο τύπος που νόμισε πως μπορεί να πάρει ύφος και ανάστημα απέναντι στον Κλαρκ επειδή τον είδε έτσι αδύναμο (σημείωση: δεν μοιάζει ποτέ αδύναμος όντως, αλλά ας είναι) και μετά βγαίνει από το μπαρ για να δει το όχημά του στριφογυρισμένο γύρω από τον εαυτό του σαν απόδειξη που την τσακίζει πριν την πετάξεις στα σκουπίδια. Βασικά το ηθικό δίδαγμα είναι, “μην είσαι κακό παιδί γιατί ο Άγιος Βασίλης/κρυφός Superman όχι απλά δε θα σου φέρει παιχνίδια, αλλά θα χαλάσει κι αυτά που ήδη έχεις.”

Στη θέση νούμερο 7: Jonathan Kent

Σε όλη την ταινία οι δύο πατεράδες του Clark είναι λες και πάνε διαρκώς ο ένας κόντρα στον άλλο, λέγοντας στον γιο τους αντικρουόμενες διδαχές. Εκείνος δεν ξέρει ποιον να πιστέψει, εξ ου και ο διχασμός Clark/Superman. Ο Jonathan τον φοβίζει και του μαθαίνει να κρατά τις δυνάμεις του κρυφές, αλλά από την άλλη πρωταγωνιστεί και στην πιο συγκινητική σκηνή της ταινίας. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Στη θέση νούμερο 6: Superman

Διχασμένος χαρακτήρας- καλά νέα αυτά, δεδομένου πως πρόκειται για τον πρωταγωνιστή, οπότε θες να έχει ενδιαφέρον. Για το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας δεν είναι σίγουρος πώς να αντιμετωπίσει το χάρισμά του, την προέλευσή του. Δεν ξέρει πότε πρέπει να επέμβει για να σώσει τους γονείς του και πότε όχι. Ίδια αντιμετώπιση έχει και με όλη την ανθρωπότητα εν γένει. Στο τέλος μοιάζει πολύ πιο αποφασισμένος, ετοιμάζοντας το δρόμο για το σίκουελ. Όμως μια πράξη του στην τρίτη πράξη του φιλμ, δεν είναι και πολύ Χριστουγεννιάτικη κιόλας. Δύσκολες αποφάσεις, το ξέρουμε. Δεν υπάρχει λευκό και μαύρο, αλλά πολύ γκρίζο. Γι’αυτό και τον βάζουμε εδώ, μες στη μέση. Είναι εξάλλου και το κέντρο βάρος του φιλμ. Αν δεν είχε χώρο να κινηθεί προς το μαύρο ή προς το λευκό, τότε γιατί να δούμε την ιστορία του;

Στη θέση νούμερο 5: Lois Lane

Η Lois είναι καλή στη δουλειά της (διατηρεί μέχρι και ιντερνετικές επαφές ως πηγές), είναι ικανή ερευνήτρια (δες πώς βρίσκει τον Clark χρησιμοποιώντας ένα ζουμ στα χιόνια) και έχει και πολύ δυνατή χημεία με τον ήρωά μας (σκηνή με το “S”). Αλλά το αγαπημένο μας στοιχείο σε αυτήν; Πίνει το ουίσκι της σκέτο και μονοκοπανιά.

Στη θέση νούμερο 4: Perry White

Ο αρχισυντάκτης της Lois με τη μορφή του Lawrence Fishburne είναι απλά τέλειος. Βγάζει αίσθηση κυριαρχίας και εξουσίας, αλλά δεν είναι ούτε αντιπαθητικός, ούτε καρικατούρα. Είναι απλή, σιωπηλή δύναμη και σεβασμός. Η σκηνή που κρατά το χέρι της Jenny στη διάρκεια της τελικής σκηνής καταστροφής, δίνει στον χαλασμό ανθρώπινο πρόσωπο.

Στη θέση νούμερο 3: Ο Κρύπτονας

Ναι, ο πλανήτης. Εντάξει, αν βγάλεις τα λέιζερ και την καταστροφή κι όλα αυτά, είναι πανέμορφο το θέαμα.

Στη θέση νούμερο 2: Martha Kent

Η εν γης μαμά του Clark τον αγκαλιάζει με στοργή λέγοντάς του απλώς “ωραία στολή γιε μου” όταν τον βλέπει μεταμφιεσμένο πια, μια και καλή, σε Superman. Πιο ζεστά και οικογενειακά από αυτό δεν έχει.

Στη θέση νούμερο 1: Jor-El

Στον εκτεταμένο (και άκρως εντυπωσιακό) πρόλογο της ταινίας, τον βλέπουμε να σώζει τον γιο του από το θάνατο και την ολοκληρωτική καταστροφή, αλλά ο ρόλος του δεν περιορίζεται εκεί. Καθόλη τη διάρκεια της ταινίας έχει συνεχή παρουσία ως πνεύμα, ως συνείδηση του Clark/Superman, καθοδηγώντας τον ανάμεσα στα ηθικά και πρακτικά εμπόδια του να είσαι άνθρωπος. Άσε που καβαλάει και έναν ΚρυποΔράκο αντί ταράνδων. Δεν είναι ακριβώς το φάντασμα των Χριστουγέννων, αλλά είναι ό,τι κοντινότερο έχει σε αυτό ο τελευταίος γιος του Κρύπτονα. Ο Jor-El είναι το φως που τον οδηγεί.

ΔΗΛΩΣΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΤΑ ΔΩΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

 

To “Man of Steel” κυκλοφορεί σε DVD / BLU-RAY / BLU-RAY 3D και σε ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ από την Village.