ΒΙΒΛΙΟ

Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που παίρνει τις στάχτες σου και τις κάνει δίσκο

Μακάβρια Αγγλία: Μία από τις πιο 'μαύρες' συνεντεύξεις του Oneman, είναι γεγονός.

Το Listen to me Marlon, το υπέροχο ντοκιμαντέρ-κόλλημα με φωνητικά που ο ίδιος ο Marlon Brando μιλούσε στον εαυτό του, ο Jason Leach δεν το έχει δει. Παρόλα αυτά, η ιδέα του να φτιάξει μία εταιρεία που παίρνει την στάχτη κάποιου και την κάνει δίσκο είναι πολύ κοντά στην επιθυμία του Marlon να ηχογραφεί μηνύματα στον εαυτό του και να τα ακούει πριν κοιμηθεί ή όταν δεν νιώθει καλά (πολύ συχνά σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ).  

‘Τι. Εννοείς. Την. Κάνει. Δίσκο.’ ίσως απορήσεις, ευθύς αμέσως θα σου εξηγήσει ο ίδιος. Εγώ απλά θα πω ότι το And Vinyly είναι η ιδέα ενός ευγενέστατου 46χρονου Άγγλου με προφορά σειρών του BBC και έχει ως κέρσορα στο site του μία ‘μεταλού’ νεκροκεφαλή. (Προφανώς και θα είχε νεκροκεφαλή)

Η μεγάλη ιδέα

 

Όταν πάτησα για τα καλά τα 30, το ‘κάποια στιγμή θα πεθάνω’ άρχισε να μου φαίνεται πολύ πιο κοντά από ό,τι στο παρελθόν. Κατά έναν περίεργο τρόπο, ο θάνατος από εκεί που μου φαινόταν τρομερά μακριά, ξαφνικά, άρχισε να γίνεται ας το πούμε φίλος μου ή τέλος πάντων κάποιος που δεν μπορούσα πια να προσποιούμαι ότι δεν τον βλέπω.

Το γεγονός ότι η μητέρα μου βρίσκεται στην ‘βιομηχανία του θανάτου’ (σ.σ.: είναι νεκροθάφτης) μου το έκανε αρκετά πιο εύκολο όλο αυτό το ‘κάποια στιγμή όλοι θα πεθάνουμε’ είναι η αλήθεια. Ωστόσο μέχρι τα 30 αρνούμουν πεισματικά να το δεχτώ. Όπως και οι περισσότεροι από εμάς πιστεύω.

Μέσα σε όλον αυτόν τον υπαρξιακό πυρετό, μία είδηση, αν θυμάμαι καλά ήταν από την Αμερική, για έναν άντρα που επέλεξε η στάχτη του να γίνει πυροτεχνήματα ήρθε για να με αποτελειώσει. Εκείνη την ημέρα, με θυμάμαι να κάθομαι αναπαυτικά στην πολυθρόνα μου και να αναρωτιέμαι τι θα ήθελα να κάνω με τη δική μου στάχτη όταν θα έρθει εκείνη η ώρα.

Σκέφτηκα λοιπόν ότι αυτό που θα ήθελα  πάρα πολύ είναι τα δισέγγονα και τα τρισέγγονά μου να έχουν την δυνατότητα να ακούν την φωνή και την μουσική μου. Και κάπως έτσι, γεννήθηκε το And Vinyly.

Μακάβρια απορία: Τελικά, τι δίσκος θα ήθελε να ‘παίζει’ τη στάχτη του;

Ακόμα δεν έχω αποφασίσει τι ακριβώς θα έχει ο δίσκος από τη στάχτη μου. Φλερτάρω με την ιδέα του να έχει εμένα να μιλάω και να παίζω μουσική αλλά δεν έχω καταλήξει ακόμη στο φορμάτ. Ξέρεις κάθε μέρα λέω θα κάτσω να το φτιάξω και κάθε μέρα το αφήνω για την επόμενη. Ίσως έχω ακόμη την άρνηση μέσα μου και ας μην το παραδέχομαι. Πιστεύω ωστόσο, ότι οτιδήποτε και αν καταλήξει να είναι, θα έχει να κάνει με την περίοδο της ζωής που θα με βρει ο θάνατος τόσο από καλλιτεχνική άποψη όσο και από προσωπική. Σίγουρα θα έχει μουσικά κομμάτια μου, αυτό μπορώ να το πω με σιγουριά.

Οι υποστηρικτές της μεγάλης ιδέας

 

Το Vinyly άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2008 ενώ ως πρότζεκτ ολοκληρώθηκε το 2010 και αλήθεια δεν περίμενα τόση ανταπόκριση από τον κόσμο. Έρχονται σε μένα άτομα από όλες τις ηλικίες που θέλουν να σχεδιάσουν μουσικά τον θάνατό τους. Οι περισσότεροι, δεν θέλουν κάποιον γνωστό δίσκο αλλά προτιμούν μιξαρίσματα που έχουν την φωνή τους, την φωνή των παιδιών τους. Έχω αρκετούς πελάτης που είναι καλλιτέχνες και θέλουν να ηχογραφήσουν έργα τους. 

Οι καλλιτέχνες είναι οι πιο συχνοί μας πελάτες και οι πιο ιδιαίτεροι. Θυμάμαι πέρσι είχαμε έναν τραγουδιστή από την Αλάσκα που τον έκαψαν μαζί με τα αγαπημένα του μουσικά όργανα

Το And Vinyly έχει πελάτες από όλον τον κόσμο. Από την Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη. Ακόμα, δεν έχουμε κάποιον από την Αυστραλία αλλά ποτέ δεν είναι αργά.

Τσιγκούνικη απορία: Πόσο κοστίζει ένας τέτοιος δίσκος;

Σε γενικές γραμμές ένας δίσκος μπορεί να περιέχει οτιδήποτε θέλει ο πελάτης. Οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 800 και 3000 ευρώ και εξαρτώνται κυρίως από την χωρητικότητα των δίσκων και όχι τόσο από τον αριθμό των αντιγράφων που θέλει κάποιος να φτιάξει.

Το πιο ακριβό κομμάτι της δουλειάς μου δεν είναι η ηχογράφηση αλλά η δημιουργία του και η προετοιμασία του δίσκου.

Και μία διαπίστωση: ‘Jason, με αυτή τη δουλειά που κάνεις, λογικά δεν θα πεθάνεις ποτέ από βαρεμάρα’

Για μένα το And Vinyly δεν είναι δουλειά, έτυχε και έγινε δουλειά. Όλο αυτό ξεκίνησε από μία δική μου προσπάθεια να αποδεχθώ το θάνατό μου και ταυτόχρονα να δώσω τη δυνατότητα στη φωνή μου να μείνει στην αιωνιότητα“.

Είσαι για μια μακροζωΐα;

Σε περίπτωση που η καμένη (#διπλής) και ταυτόχρονα πανέξυπνη ιδέα του Jason σε έψησε να τα βάλεις με τον Ιερώνυμο και να αλλάξεις τρόπο ταφής και να αφήσεις την πιο funky κληρονομιά στην ιστορία των κληρονομιών τότε εκείνο που χρειάζεται είναι να έρθεις σε επικοινωνία με την And Vinyly και να τους πεις πώς ακριβώς φαντάζεσαι τον δίσκο σου.

(Μεταξύ μας, από μία κηδεία μάλλον πιο φθηνά θα σου έρθει)