ΤΟΡΟΝΤΟ ΑΠΟ ΕΞΑΡΧΕΙΑ

Μετά το ‘Suntan’: Στο ‘Monday’ το πάρτυ δεν σταματά

Είδαμε την νέα ταινία του σκηνοθέτη του ‘Suntan’ στο Φεστιβάλ του Τορόντο, κι αυτά είναι 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις μέχρι να κυκλοφορήσει.

Μπορεί φέτος να μην ταξιδεύει λόγω πανδημίας, αλλά το ONEMAN είναι και πάλι πιστό στα μεγάλα κινηματογραφικά ραντεβού. Το φετινό Φεστιβάλ του Τορόντο, ένα από τα 3 μεγαλύτερα κινηματογραφικά Φεστιβάλ του κόσμου, διεξάγεται ονλάιν για τους δημοσιογράφους κι εμείς το καλύπτουμε. Aπό τον καναπέ του σπιτιού μας; Από τον καναπέ του σπιτιού μας. Σήμερα βλέπουμε ρίχνουμε μια πρώτη ματιά στο ‘Monday’ του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου με τον Sebastian Stan.

***

“Κάποιοι μαυρίζουν, άλλοι καίγονται” προειδοποιούσε το tag line του ‘Suntan’, της εξαιρετικά πετυχημένης προηγούμενης δουλειάς του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, μια μαύρη κωμωδία (θα μπορούσε να πει κάποιος) αντι-ενηλικίωσης.

Η ίδια αίσθηση υποβόσκοντα πανικού, πώς κάτι που φαινομενικά μοιάζει απολαυστικό και ξέφρενο μπορεί από τη μια στιγμή στην άλλη, να εξελιχθεί σε εφιάλτη, είναι παρούσα και στη νέα του δουλειά. Στο ‘Monday’ που παρουσιάστηκε τις προηγούμενες μέρες στο πλαίσιο του ονλάιν Φεστιβάλ του Τορόντο, ένας άντρας και μια γυναίκα βρίσκονται μακριά από τη χώρα τους, γνωρίζονται στην Ελλάδα και μέσα από μια ακολουθία τριημέρων, βλέπουμε πώς η σχέση τους ζει, πεθαίνει και ανασταίνεται μέσα από διαρκείς διακυμάνσεις.

Από τα ξέφρενα νησιωτικά DJ των πρώτων ημερών, τα γυμνά ξημερώματα σε κάποια παραλία, τα φλεγόμενα block parties στην Κυψέλη, η ζωή βρίσκει πάντα τον τρόπο να εξομαλύνει τα πάντα: Η σχέση τους σταδιακά, και πάντα μέσα από δυσκολίες, φέρνει πάντα ένα επόμενο βήμα προκλήσεων, νέων δεδομένων ή και -ναι- σκληρής ωρίμανσης.

Στην καρδιά τους αυτές η ταινίες είναι πάντα τέτοιες ιστορίες ενός κάποιου μεγαλώματος, και της βαθιάς αγωνίας του να μην ξέρεις πού βρίσκονται τα όρια (σου).

Εμείς παρακολουθήσαμε την ταινία στο “Τορόντο” και φέρνουμε μια πρώτη γεύση, όσο περιμένουμε τις πρώτες λεπτομέρειες για την διανομή του φιλμ. Αυτά είναι 5 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις:

*Πρωταγωνιστεί ο Sebastian Stan, δηλαδή ο Bucky της Marvel, σε έναν περιπετειώδη ρόλο που τον βρίσκει σε μια κρίση ωριμότητας. Ο Stan πειραματίζεται καιρό με διάφορα φιλμ εκτός του Marvel-ικού οικοσυστήματος όπως το ‘I, Tonya’ όπου τον θαύμασε ο Έλληνας σκηνοθέτης και εδώ κάνει το φεστιβαλικό του βήμα με μια ελληνική, αγγλόφωνη παραγωγή. Μαζί του η Denise Gough του ‘The Fall’ και του ‘Colette’ αναλαμβάνει τον έτερο κεντρικό ρόλο του φιλμ, φέρνοντας τα δικά της άγχη και το δικό της παρελθόν σε αυτή την σχέση.

*«Ένα ερωτικό γράμμα στην πόλη μου κι ένας ύμνος στους παράφορους έρωτες» είναι το ‘Monday’ κατά τον σκηνοθέτη Αργύρη Παπαδημητρόπουλο. «Η ιστορία του Mickey και της Chloe είναι μια ειλικρινής, αλλά ευχάριστη ματιά, στην ερωτική ιστορία δύο ανθρώπων που θέλουν πολύ ο ένας τον άλλο, αλλά βρίσκουν εμπόδια στα προσωπικά τους βιώματα», μας είχε πει κατά την επίσκεψή μας στα γυρίσματα του φιλμ δύο καλοκαίρια πριν, όταν και είχαμε μιλήσει με τον ίδιο και με τους δύο πρωταγωνιστές του.

*Σεναριογράφος του φιλμ μαζί με τον Παπαδημητρόπουλο είναι ο Rob Hayes, που έχει δουλέψει στο ‘Chewing Gum’ της Michaela Coel και έχει γράψει το ωραιότατο horror ‘Gretel & Hansel’ που είδαμε νωρίτερα στη χρονιά και μας είχε αρέσει.

*Μια πλειάδα από γνώριμες φάτσες του Ελληνικού σινεμά δίνουν πρόσωπο στο σύμπαν των δύο κεντρικών ηρώων, από τον Ανδρέα Κωνσταντίνου μέχρι τη Σοφία Κόκκαλη κι από τον Γιώργο Πυρπασόπουλο σε comic relief ρόλο μέχρι τον Σύλλα Τζουμέρκα που όπως πάντα στις ταινίες του Παπαδημητρόπουλου είναι απλά απολαυστικός. Αλλά κορυφαία όλων είναι μάλλον η Έλλη Τρίγγου, του ‘Suntan’, σε έναν μικρό ρόλο-κλειδί για το δραματικό arc της ταινίας.

*Ωστόσο, εκτός από πρόσωπα του Ελληνικού σινεμά, στην ταινία πρωταγωνιστεί και η Κυψέλη- και όχι μόνο. Κατά τη γνωστή κλισέ έκφραση πως “η πόλη είναι ένας χαρακτήρας στην ταινία”, έτσι κι εδώ μεγάλο μέρος του φιλμ στηρίζεται στη σχέση του με την τοποθεσία, είτε μιλάμε για ένα οργιαστικό block party είτε για μια βόλτα στην Πανεπιστημίου.

Το ‘Monday’ παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ του Τορόντο. Θα κυκλοφορήσει σύντομα.