MARVEL

Morbius: Ο απαγορευμένος χαρακτήρας της Marvel στη μεγάλη οθόνη

Ο Morbius, το νέο entry της Marvel, έχει μία πλούσια ιστορία που αξίζει να μάθεις.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Jared Leto, γνωστός για τις εντυπωσιακές κινηματογραφικές του μεταμορφώσεις, αναλαμβάνει έναν από τους πιο συναρπαστικούς και διχασμένους χαρακτήρες της Marvel για το σύμπαν της Sony, και πρωταγωνιστεί στην πρώτη ταινία με επίκεντρο τον αινιγματικό αντιήρωα Dr. Michael Morbius.

Επειδή όμως ο Morbius παραμένει ένας από τους λιγότερο γνωστούς χαρακτήρες της Marvel – αυτός ήταν άλλωστε ένας από τους λόγους που ο Leto αποδέχτηκε τον ρόλο – πάμε να τον γνωρίσουμε λίγο καλύτερα.

Ποιος είναι ο Morbius

Morbius Columbia Pictures' MORBIUS

Morbius είναι το εναλλακτικό όνομα του Dr. Michael Morbius, ενός χαρακτήρα της Marvel Comics που έχει υπάρξει τόσο villain όσο και αντιήρωας κατά τη διάρκεια της ύπαρξής του. Η ταυτότητά του είναι αυτή ενός λαμπρού βιοχημικού που πάσχει από μία σπάνια διαταραχή του αίματος που, στην ομώνυμη ταινία, φαίνεται πως πρόκειται να τον σκοτώσει αρκετά σύντομα. Τότε θα στραφεί στις επιστημονικές του γνώσεις για να επινοήσει μία θεραπεία για τον εαυτό του με απροσδόκητα αποτελέσματα.

Γιατί τον ονομάζουμε «απαγορευμένο»

Morbius Columbia Pictures' MORBIUS

Το γεγονός ότι οι βαμπιρικές του δυνάμεις βασίζονται σε επιστημονικά παρά σε μεταφυσικά αίτια, οφείλεται σε έναν όχι και τόσο προφανή λόγο.

Η Αρχή του Κώδικα των Κόμικ είχε τότε έναν κανόνα που όριζε ότι οι υπερφυσικοί χαρακτήρες «δαιμονικής φύσης» απαγορευόταν να δημοσιευτούν. Το 1971 όμως ο Κώδικας είχε ενημερωθεί ως εξής: τα «βαμπίρ, οι καλικάντζαροι και οι λυκάνθρωποι» θα επιτρέπονταν «όταν τους χειρίζονταν σύμφωνα με την κλασική παράδοση όπως ο Frankenstein, ο Δράκουλας και άλλα λογοτεχνικά έργα υψηλού διαμετρήματος που γράφτηκαν από τον Edgar Allan Poe, Saki, ο Conan Doyle και άλλοι αξιοσέβαστοι συγγραφείς των οποίων τα έργα διαβάζονται σε σχολεία σε όλο τον κόσμο».

Λίγο μετά την εισαγωγή του Morbius που έγραψε για πρώτη φορά ο Roy Thomas και ζωγράφισε ο Gil Kane στα κόμικ του Amazing Spider-Man, η Marvel έγειρε ακόμη περισσότερο στον τρόμο χάρη στη συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιορισμών του Κώδικα στους χαρακτήρες τρόμου, παρουσιάζοντας τη δική τους εκδοχή του Δράκουλα του Bram Stoker στο House of Dracula που έβγαλε χαρακτήρες όπως ο Blade, Werewolf By Night, και άλλοι.

Το τραγικό του origin στα κόμικ

Morbius Columbia Pictures' MORBIUS

Μεγαλωμένος κυρίως στην απομόνωση από τη μητέρα του στην Ελλάδα, ο Morbius κατά κόσμον Michael, είχε μόνο έναν αληθινό φίλο στον κόσμο, τον Emil. Οι δύο φίλοι ζούσαν σαν αδέρφια και μεγάλωσαν για να γίνουν και οι δύο φτασμένοι επιστήμονες και βιοχημικοί.

Η έρευνά τους μάλιστα για τη δημιουργία μιας θεραπείας για την κατάσταση του Morbius είχε κερδίσει ακόμη και βραβείο Νόμπελ. Το δεύτερο, ωστόσο, στάδιο του πειράματός τους αποφασίστηκε να γίνει στην ανοιχτή θάλασσα ώστε να μη διακινδυνεύσει καμία άλλη ζωή πέρα από τη δική τους. Νιώθοντας πως πρόκειται για την τελευταία του ευκαιρία, ο Morbius είχε πραγματοποιήσει ένα πείραμα χρησιμοποιώντας ηλεκτρισμό και DNA νυχτερίδων βαμπίρ (μη ρωτήσεις περισσότερα). Τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας τον μετέτρεψαν σε ψευδο-βαμπίρ, σκότωσαν τον καλύτερό του φίλο και ο ίδιος πήδηξε από το πλοίο. Εφόσον όμως δεν απέκτησε τις ικανότητές του με υπερφυσικά μέσα, δεν ήταν ένας αληθινός Νοσφεράτου, εξ ου και η ονομασία του ως «Ζωντανό Βαμπίρ».

Ο Morbius ξεκίνησε την καριέρα του στη Marvel ως Κακός του Spider-Man, καθώς το ραδιενεργό αίμα του Peter Parker είχε ξυπνήσει τη νόσο του Morbius που βρισκόταν τότε σε ύφεση και ως εκ τούτου ήταν αρκετά νόστιμο. Ο χαρακτήρας άρχισε σύντομα να πρωτοστατεί στις δικές του σόλο περιπέτειες στο Vampire Tales και αργότερα στο Adventure Into Fear, όπου ο Morbius παρουσιαζόταν περισσότερο ως έναν τραγικό αντι-ήρωα παρά ως τέρας.

Ο χαρακτήρας έσωζε συχνά αθώους, ενώ όταν ενέδιδε στην αιμοληψία του θα σκότωνε συνήθως κακούς. Βρισκόταν επίσης συχνά σε σύγκρουση με τους πραγματικούς βρικόλακες της Marvel, όπως με τον Δράκουλα και την κόρη του, Λίλιθ.

Ομοιότητες και διαφορές με τον παραδοσιακό βρικόλακα

MORBIUS

Ο Morbius πρέπει να πίνει αίμα για να επιβιώσει όπως θα έκανε ένας κανονικός βρικόλακας, και οι δυνάμεις του μοιάζουν με αυτές των τυπικών βρικολάκων. Μπορεί να πετάξει, να έχει σωματική δύναμη και να έχει κάποιες μεταφυσικές ικανότητες όπως ο υπνωτισμός. Οι ομοιότητες όμως τελειώνουν εκεί.

Ως Ζωντανό Βαμπίρ μπορεί να πάει στον ήλιο και να περπατήσει στο φως της ημέρας, αν και με λιγότερη δύναμη. Επίσης, δεν έχει καμία από τις συνηθισμένες αδυναμίες των βρικόλακων, όπως την αποστροφή για θρησκευτικές εικονογραφίες ή ευπάθειες στους πασσάλους στην καρδιά (όχι ότι θα χαρεί άμα του τους μπήξεις).

Επίσης δε μετατρέπεται σε νυχτερίδα, δε μπορεί να αλλάξει την εμφάνισή του πέρα ​​από τη βαμπιρική του εκδοχή, και ενώ ο μπορεί να κινείται με υψηλές ταχύτητες δε μπορεί να τηλεμεταφερθεί.

Τέλος, αν και ο Morbius έχει κάποιες αναγεννητικές δυνάμεις, έχει και τα δικά του αδύναμα σημεία. Εάν δεν έχει καταναλώσει αρκετό αίμα οι αναγεννητικές του ικανότητες θα αποτύχουν, καθιστώντας ευάλωτο σε τραυματισμούς και στον θάνατο.

Ο Jared Leto ως Morbius

Πάνε χρόνια από όταν ο Jared Leto ανακοινώθηκε ως Morbius, μαζί με άλλα δύο απ’ όταν επρόκειτο να κυκλοφορήσει αρχικά η ταινία.

«Με ελκύουν οι ρόλοι όπου υπάρχει η ευκαιρία της μεταμόρφωσης, τόσο της σωματικής όσο και της πνευματικής και της συναισθηματικής» έχει αναφέρει ο ηθοποιός και δεν υπάρχει κανένας χώρος αμφισβήτησης σχετικά με αυτό. Από το Chapter 27 ως το Dallas Buyers Club και από το Suicide Squad μέχρι το House of Gucci, ο Leto χάνεται με συνέπεια μέσα στους ρόλους του.

«Στο τέλος της μέρας, [ο Morbius] είναι ένας καλός άνθρωπος», συνέχισε. «Αξιοποιεί το ταλέντο του, τις ικανότητές του, τη μόρφωσή του και το μυαλό του για καλό σκοπό. Έχει ελαττώματα, δεν ακολουθεί τους κανόνες, αλλά το κάνει για να βρει την ίαση και να βοηθήσει ανθρώπους όπως ο ίδιος».

Morbius Ο σκηνοθέτης Daniel Espinosa / Columbia Pictures' MORBIUS
Ο σκηνοθέτης Daniel Espinosa

Σύμφωνα με τον Daniel Espinosa, τον σκηνοθέτη του Morbius, αυτή η διττή φύση του χαρακτήρα, του ενάρετου άντρα από τη μία και του θηριώδους πλάσματος από την άλλη, είναι που τον κάνει τόσο συναρπαστικό. «Ο Michael Morbius είναι ένας από τους πιο αλτρουιστικούς ρόλους του σύμπαντος της Marvel», εξηγεί. «Είναι ένας από τους λίγους που πραγματικά πιστεύει στο καλό. Αυτός ο καλός άνθρωπος πάσχει από μία ολέθρια νόσο και, στην προσπάθεια να σώσει τον εαυτό του και τους άλλους, μεταμορφώνεται σε τέρας».

«Όταν ο Morbius ανακαλύπτει το τέρας μέσα του, το φοβάται. Φοβάται ότι θα τον καταλάβει και θα τον αλλάξει, οπότε αντιστέκεται», συνεχίζει. «Για να γίνεις ήρωας, πρέπει να αποδεχτείς το πεπρωμένο σου: το ταξίδι του Morbius είναι να αποδεχτεί ότι μπορεί να παραμείνει αυτός που είναι, αλλά και να τιθασεύσει αυτές τις δυνάμεις».

Δείτε το video από το comic workshop που πραγματοποιήθηκε στο House Twenty Four για τον Morbius.

Το Morbius κυκλοφορεί στις αίθουσες από τη Feelgood.