ENTERTAINMENT

Mortal Kombat: η καραντίνα έφερε την δικαίωση του Scorpion

Το 'Scorpion’s Revenge' ήρθε για αναστήσει το κινηματογραφικό σύμπαν του Mortal Kombat.

To ότι θα μιλούσαμε για το Mortal Kombat εν μέσω καραντίνας δεν ήταν από τα σενάρια τα οποία έπαιζαν και ιδιαίτερα πριν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία εγκλεισμού. Μας χωρίζει άλλωστε πάνω από ένας χρόνος από την κυκλοφορία του τελευταίου video- game-ικού κεφαλαίου του δημοφιλούς franchise, μιας και το σε γενικές γραμμές πολύ δυνατό Mortal Kombat 11 κυκλοφόρησε τον Απρίλη του 2019.

Άρα τι συμβαίνει; Τι διάολο μπορεί να έχει γίνει ώστε να ασχοληθούμε ξανά με την πολυδιαφημισμένη σειρά που έχει ξεκάθαρα την δική της θέση πλέον στην ποπ κουλτούρα; Η απάντηση έχει δύο μόνο λέξεις: Scorpion’s Revenge.

Ωραία, εντάξει. Αν πρέπει να είμαστε ΟΛΟΣΩΣΤΟΙ, μιλάμε για πέντε λέξεις: Mortal Kombat Legends – Scorpion’s Revenge. Θέλοντας να προλάβω την μάζα των gamers που δεν γνωρίζει για τι ακριβώς μιλάω (δύσκολο αλλά ποτέ δεν ξέρεις), σας ενημερώνω ότι ΔΕΝ έχουμε να κάνουμε  με κάποιον νέο τίτλο gaming, αλλά με την εξαιρετική ΤΑΙΝΙΑ animation, που μέσω της Warner Brothers, επιχειρεί να σώσει, να αναβαθμίσει και να αναστήσει το κινηματογραφικό σύμπαν του Mortal Kombat. Όχι και η πιο εύκολη αποστολή η αλήθεια είναι.

Κι αυτό γιατί παρά την επιτυχία του παιχνιδιού, οι προσπάθειες που έχουν γίνει κινηματογραφικά και τηλεοπτικά ανά τα χρόνια, για να αποτυπωθεί επαρκώς το υπερβολικό και φαντασιακό σύμπαν του απόκοσμου τουρνουά πολεμικών τεχνών, δεν έχουν στεφθεί με σταθερή επιτυχία. Ή πιο σωστά δεν έχουν στεφθεί με επιτυχία ανάλογη της μακράς ιστορίας των video games.

Δυο live action κινηματογραφικές ταινίες, δύο τηλεοπτικές σειρές, μια ακόμη animated ταινία και μερικές online προσπάθειες (με την εξαιρετική μίνι-σειρά Mortal Kombat Legacy να ξεχωρίζει και εν τέλει να δείχνει τον δρόμο), για να φτάσουμε πλέον στο Mortal Kombat Legends: Scorpion’s Revenge, το οποίο δείχνει να έχει μάθει πλέον από τα μαθήματα του παρελθόντος και να δείχνει διάθεση να χτίσει το τηλεοπτικό και κινηματογραφικό σύμπαν του MK σε γερά θεμέλια.

Χωρίς να κάνει κάτι πραγματικά ριζοσπαστικό, το Scorpion’s Revenge ακολουθώντας τα πατήματα του Legacy, προσπαθεί να επικεντρωθεί στο πιο τραγικό origin story ολόκληρου του πολυπληθούς cast των χαρακτήρων του MK, ελπίζοντας να κερδίσει πόντους από το ενδιαφέρον που διαχρονικά προκαλεί η (μαζί με τον Sub Zero) πιο διαχρονική φιγούρα του παιχνιδιού: ο Scorpion.

O κύριος get-over-here είναι όπως υποδηλώνει και ο τίτλος, η καρδιά και ο παλμός της νέας ταινία της Warner Bros και παρά την παρουσία σημαντικών μελών του roster, όπως ο Raiden, o Goro, o Sonya Blade, Shang Tsung και αρκετοί ακόμα, η μερίδα του λέοντος της νέας αυτής MK προσπάθειας αφιερώνεται στην δραματική ιστορία του Χάνζο Χασάσι, στην μεταμόρφωσή του στον εμβληματικό Scorpion, στην γέννηση της κόντρας του με τον Sub Zero και στο πως αυτή η κόντρα εν τέλει μορφοποιεί και οδηγεί την ιστορία του Mortal Kombat από την αφετηρία της.

Το Scorpion’s Revenge άλλωστε αυτό επιχειρεί να κάνει: να πάρει τα πράγματα από την αρχή. Μπορεί να έχει κουράσει ίσως αυτή η λογική ξεκινάμε-από-την-αρχή για το σύμπαν του MK, αλλά πραγματικά δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Άλλωστε αν ξεπεράσουμε αυτήν την μικρή παρατήρηση, το Scorpion’s Revenge κερδίζει και με το παραπάνω τις εντυπώσεις.

Κινούμενο σε μια λιτή και γρήγορη φόρμα 80 λεπτών, αφιερώνει άφθονο χρόνο στην δραματική πτώση του Χασάσι στα έγκατα της Netherrealm, καθώς και στην βαθιά ανθρώπινη τραγωδία από την οποία καταλήγουμε στο φλεγόμενο κρανίο του Σκορπιού, ενώ είναι ξεκάθαρο από το open-ended τέλος της ταινίας (μην φοβάστε, δεν έχει σπόιλερς εδώ) ότι το Scorpion’s Revenge είναι μόνο η αρχή μια νέας σειράς κινηματογραφικών κεφαλαίων.

Στα αξιοσημείωτα στοιχεία της ταινίας είναι ασφαλώς και ο ‘ζωμός’ των x-ray χτυπημάτων που τόσο έχουμε αγαπήσει πια στα Mortal Kombat, αλλά και η υπερβολική βία που έκαναν τον τίτλο μια τόσο μεγάλη επιτυχία από τα πρώτα του βήματα το 1992, τα οποία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας βροντερό παρών. Το πολύ καλό feedback που δημιούργησε το live action Legacy (επίσης βέβαια σε παραγωγή της Warner Bros) στις αρχές των 10ς, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει παίξει και αυτό τον ρόλο του σε αυτό το animated reboot.

Δεν εξηγείται αλλιώς άλλωστε ότι το Scorpion’s Revenge δεν χαρίζει κάστανα και σερβίρεται ως ένα σούπερ βίαιο και R-rated (δηλαδή αυστηρώς ακατάλληλο για ανήλικους) δημιούργημα που σκοπό έχει να ‘κερδίσει’ επιτέλους με το σπαθί του, την αύρα από την ‘ωμή’ γέννα του Mortal Kombat στο έμπα της δεκαετίας του ’90. Να ακουμπήσει στην ίδια αισθητική, στην ίδια λογική, να μην ‘νερώσει’ τον χαρακτήρα του για να ‘πλευρίσει’ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό, κερδίζοντας το στοίχημα που φωνάζει πως ΑΥΤΟ το reboot θα πιάσει τόπο.

Προσωπικά, παρακολούθησα το Scorpion’s Revenge με συγκρατημένη αισιοδοξία, έχοντας ‘καεί’ στον χυλό της μετριότητας τόσων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών χρόνων και κρατώντας και μια δικαιολογημένη ‘πισινή’ σχετικά με το πόσο κοντά θα μπορούσε να είναι αυτό το animated δημιούργημα στις ρίζες του ΜΚ.

Όταν πλέον έπεσαν οι τίτλοι τέλους, κάθε αμφιβολία μου είχε εξαφανιστεί. Το Scorpion’s Revenge είναι απλά και ξάστερα άλλος ένας θρίαμβος για την WB Animation (που άλλωστε έχει κάνει εξαιρετική δουλειά και με τις αντίστοιχες παραγωγές του σύμπαντος της DC) και δικαίως προκαλεί τους πάντες να δώσουν άλλη μια ευκαιρία στην πολύπαθη μυθολογία του Mortal Kombat.

Αυτήν την φορά, το “get over here!” του Scorpion είναι πέρα για πέρα αληθινό. (Το Mortal Kombat Legends – Scorpion’s Revenge κυκλοφορεί τώρα για ψηφιακή ενοικίαση και αγορά στις περισσότερες online πλατφόρμες).