ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Η εμπειρία του ‘Mosaic’ ξεπερνάει την τηλεοπτική μας οθόνη

Ο Γιάννης Βούρος θα ήταν περήφανος για τη Σάρον Στόουν.

Και τώρα, ώρα για κάτι εντελώς διαφορετικό. Από τον Γιάννη Βούρο, που έδειχνε τους καθηλωμένους τηλεθεατές κάθε βδομάδα ζητώντας μας να αποφασίσουμε στο θρυλικό «Εσύ αποφασίζεις», μέχρι τις δημοφιλείς περιπέτειες όπου ως αναγνώστης έπρεπε στο τέλος κάθε ενότητας να επιλέξεις πώς θα συνεχιστεί η ιστορία, οι διαδραστικές αφηγήσεις πάντοτε έκρυβαν μια παιχνιδιάρικα εθιστική διάσταση, ακόμα και χρόνια πριν η τεχνολογία μπορέσει να κάνει την εμπειρία της διάδρασης τόσο απλή, εύκολη, προσιτή – και απολαυστική.

Και εδώ έρχεται ο Στίβεν Σόντερμπεργκ, ο δαιμόνιος, ακούραστος δημιουργός που δεν έχει πάψει ποτέ στην καριέρα του να πειραματίζεται και να τεστάρει δομές και φόρμες αφήγησης, ο άνθρωπος που κάποτε «εγκατέλειψε το σινεμά» και προχώρησε στο να δημιουργήσει 3 σειρές και να σκηνοθετήσει 20 ώρες τηλεόρασης την επόμενη τριετία. Ο Σόντερμπεργκ επέστρεψε φέτος στο σινεμά με το υπέροχο «Logan Lucky», όμως δεν εγκατέλειψε την τηλεόραση. Ή, τέλος πάντων, ό,τι είναι αυτό που έχει κάνει με το «Mosaic», το οποίο μπορούμε να κατηγοριοποιήσουμε ως τηλεόραση, αλλά τεχνικά θα ήταν πιο δόκιμο να περιγραφεί ως «app». Και επειδή χειμωνιάτικο preview για mobile applications δεν θα βγάζαμε, το μόνο μέρος που ταιριάζει το «Mosaic» είναι εδώ.

Τι είναι, όμως, ακριβώς; Ο ίδιος ο Σόντερμπεργκ ανατριχιάζει με μορφασμό σιχασιάς όταν του κάνουν τον παραλληλισμό με τις λεγόμενες «choose your own adventure» ιστορίες που περιγράψαμε παραπάνω, μιας και, όπως τονίζει, το «Mosaic» είναι σταθερό ως σύμπαν. Είναι μια ιστορία μυστηρίου με πρωταγωνίστρια τη Σάρον Στόουν, στον ρόλο μιας συγγραφέως παιδικών βιβλίων, γεμάτο αποκαλύψεις, έρευνα και ανατροπές, όμως ο τρόπος αφήγησης είναι κάπως επαναστατικός. Το application σού ζητά στο τέλος κάθε κεφαλαίου να επιλέξεις πώς θες να προχωρήσεις. Αυτό δεν σημαίνει πως θα επηρεάσεις την εξέλιξη της πλοκής. Αυτή, γραμμένη από τον Εντ Σόλομον του «Now You See Me», είναι φιξαρισμένη, με συγκεκριμένη εξέλιξη και κατάληξη. Αυτό όμως που επηρεάζεις, αυτό που επιλέγεις για την ακρίβεια, είναι το πώς θα παρακολουθήσεις τις εξελίξεις. Από τα μάτια ποιου χαρακτήρα, από ποια οπτική γωνία, δίνοντας βάση σε ό,τι σε ιντριγκάρει περισσότερο.

Το «Mosaic», αφού έκανε «πρεμιέρα» στο app store της Apple -και ενώ αναμένεται στο αντίστοιχο Android store- θα επαναπακεταριστεί στη συνέχεια σε μορφή παραδοσιακού τηλεοπτικού θρίλερ και θα παιχθεί στον αέρα του ΗΒΟ ως κλασική μίνι σειρά.

1Η ΣΕΖΟΝ, 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ (IOS), ΣΥΝΤΟΜΑ (ANDROID)

Δες όλο το ένθετο όπως δημοσιεύτηκε στο Έθνος της Κυριακής: