ΜΟΥΣΙΚΗ

Νερά και φλόγες, Beyonce και Kendrick Lamar, στη live εμφάνιση της χρονιάς

Στα χθεσινοβραδινά BET Awards ο Kendrick κι η Beyonce είπαν live το 'Freedom' κι έβαλαν φωτιά στην πίστα.

Ζούμε στο μέσο μιας διαρκούς φυλετικής αναταραχής όμοια της οποίας είχε δεκαετίες να εκφραστεί, με διαφορετικούς τρόπους σε διαφορετικές ηπείρους. Από το αντιμεταναστευτικό κύμα που σαρώνει την Ευρώπη μέχρι τα φρικώδη νούμερα μαύρων θανάτων στις ΗΠΑ, το ένα κοινό στοιχείο σε όλη τη Δύση αυτή τη στιγμή είναι η αμηχανία του λευκού κατεστημένου μπροστά σε μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς πρόσωπο.

Βγάζει μόνο νόημα πως οι δύο πιο επιδραστικοί καλλιτέχνες στην παγκόσμια μουσική σκηνή αυτή τη στιγμή, ο Kendrick Lamar και η Beyonce, μιλούν πλέον με απόλυτα πολιτικό στίχο θέτοντας ζητήματα ταυτότητας, φυλής, ελευθερίας και ισότητας, με κομμάτια τους να γίνονται σύμβολα και σάουντρακ αγώνων και διαμαρτυριών. Φαντάσου τώρα στα ΒΕΤ Awards (τα βραβεία της Black Entertainment Television που ιδρύθηκαν ώστε να βραβεύουν και να αναδεικνύουν σημαντικές φιγούρες μεινοτήτων σε ποπ κουλτούρα και αθλητισμό) να ερμήνευαν κομμάτι μαζί;

Ε, ήταν όσο *flame emoji* *flame emoji* *flame emoji* ακούγεται.

 

Μαύρες χορεύτριες ξεπηδούν ανάμεσα στο κοινού υπό τους ήχους της ομιλίας του Martin Luther King ενώ επάνω στη σκηνή μέσα σε νερά και περικυκωμένη από αποχρώσεις της φωτιάς, η Beyonce (και αργότερα ο Kendrick Lamar) έπαιξαν το ‘Freedom’ μέσα σε μια ατμόσφαιρα ηλεκτρισμένη και σχεδόν εξεγερτική.

“Το ‘Freedom’ ξεκινά δυνατά, μια ντουζίνα χορευτές στα νερά ως τους αστραγάλους, επικαλούμενοι τις υποστρώσεις για τον τυφώνα Κατρίνα που βρίσκονται στο ‘Lemonade’,” γράφουν οι LA Times περιγράφοντας αυτή την άμεσα εμβληματική live περφόρμανς. “Το ‘Freedom’ δεν ήταν το αγαπημένο του πλήθους όταν εμφανίστηκε το ‘Lemonade’, αλλά τις επόμενες βδομάδες έγινε κάτι σαν ύμνος στην περιοδεία της Beyonce, με παραλλήλους στο ‘Alright’ του Lamar. Φλόγες, φυλακές, αστυνομία, Αφρική, απελευθέρωση- η εμφάνιση του Lamar στα Γκράμι νωρίτερα στη χρονιά ανάφλεξε τη συζήτηση και το σετ της Beyonce τη συνέχισε.”

Δες το ιστορικό live και μετά πιες λίγο νερό για να κατέβουν πάλι οι παλμοί στο νορμάλ.

Αν δηλαδή υποθέσει κανείς πως πρέπει να είναι οι παλμοί στο νορμάλ.

 

(Εδώ μια άλλη εκδοχή του βίντεο όταν και αν πέσει το παραπάνω.)