REVIEWS

Ποια ταινία να δω στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): A Sun

Δες το εκπληκτικό A Sun γιατί ο αλγόριθμος του Netflix δε θα στο προτείνει.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε ένα βραβευμένο δράμα για την οικογένεια στο Netflix που παραλίγο να φτάσει στα Όσκαρ:

Netflix Pick of the Week:

Μπορεί να μην κατάφερε να μπει τελικά στην κατηγορία Καλύτερου Διεθνούς Φιλμ, αλλά το A Sun που μπορείς να δεις στο Netflix έφτασε πολύ, πολύ κοντά έχοντας συμπεριληφθεί στο shortlist της κατηγορίας.

Το A Sun είναι μεταξύ άλλων – και τουλάχιστον αρχικά – μία ιστορία ιεραρχίας μέσα στην οικογένεια. Αφορά δύο γιους: έναν κορυφαίο μαθητή (Xu Guang-Han) για τον οποίο οι γονείς τους είναι περήφανοι που ετοιμάζεται να μπει σε ιατρική σχολή δικής του επιλογής, και το μαύρο πρόβατο (Wu Chien-Ho) που κάθε φορά περιμένουν να τους απογοητεύσει. Σε μία παράβαση που τελικά θα του στερήσει την ελευθερία του, ο τελευταίος θα διασχίσει την πόλη παρέα με τον αληταρά κολλητό του πάνω σε ένα κλεμμένο μηχανάκι, θα μπουκάρουν μαζί καβάλα σε ένα εστιατόριο από την πίσω πόρτα, και θα έρθουν αντιμέτωποι με έναν αντίπαλό τους με τρόπο τόσο βίαιο που τίποτα δεν θα μοιάζει αδύνατο σε αυτή τη σκηνή. Όταν έρθει η ώρα να σταθούν μπροστά στον δικαστή, ο πατέρας της οικογένειας (Chen Yi-Wen) θα ζητήσει ο γιος του να εκτίσει την βαρύτερη δυνατή ποινή, σε μία προσπάθεια να πάρει επιτέλους το μάθημά του.

Μετά από ένα απρόβλεπτο, τραγικό γεγονός όμως που θα εκβιάσει την επανεξέταση αυτής της ιεραρχίας, οι δύο γιοι θα αλλάξουν θέση στα μάτια των γονιών τους, και η ταινία θα γίνει στο δεύτερο μέρος της ένα δυνατό crime drama. Τα χαρτιά του Chung Mong-Hong για τον κάθε χαρακτήρα θα ανοίγουν προσεκτικά και σε τέλειο timing στις 2,5 ώρες της ταινίας, το καστ ερμηνεύει αξιομνημόνευτους χαρακτήρες σε απροσδόκητες συχνά αλληλεπιδράσεις, και το μαύρο χιούμορ δεν λείπει (σε μία σκηνή, ένας χαρακτήρας αδειάζει ένα φορτηγό σκατά σε ένα πάρκινγκ – όταν το δεις θα βγάζει νόημα).

A Sun Netflix

 

Ακόμα και από τη μικρότερη οθόνη του Netflix θα αντιληφθείς πόσο κινηματογραφική εμπειρία θα έπρεπε να είναι το A Sun, με τον καθηλωτικό σχεδιασμό φωτός και σκίασης που ντύνει τον αγώνα της οικογένειας όσο αυτή δοκιμάζεται. Τον χρωστάει στον Nagao Nakashima που κάνει τη φωτογραφία, δηλαδή τον ίδιο τον Chung που χρησιμοποιεί αυτό το ψευδώνυμο από το ντεμπούτο του.

Το φιλμ έρχεται από την Ταϊβάν και είναι του Chung Mong-Hong, του δημιουργού που είχε το ντεμπούτο το στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών με το Parking το 2008. Το A Sun είναι η πέμπτη ταινία που υπογράφει, και μέχρι να φτάσει στο Netflix τον Ιανουάριο του 2020 είχε κάνει την πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Τορόντο, σχεδόν τελείως αθόρυβα. Οι κριτικοί που την παρακολούθησαν εκεί ήταν ελάχιστοι, και αυτό εν μέρει εξηγείται από το χαμηλό προφίλ των κινηματογραφικών εξαγωγών της Ταϊβάν στο αμερικανικό box office. Ένας Ang Lee δεν φέρνει την άνοιξη, και για μία διοργάνωση που αντλεί την ενέργειά της από φιλμ οσκαρικών προοπτικών, στουντιακές πρεμιέρες και διεθνές πρόγραμμα με περισσότερο καθιερωμένες παγκόσμιες αγορές ή πρεμιέρες που έχουν προηγηθεί στις Κάννες όπως ένα Bacurau ή ένα Beanpole, δύσκολα θα έλξει τους κριτικούς στο A Sun όταν έχουν ένα ήδη εξαντλητικό πρόγραμμα.

Το A Sun είναι άλλη μία περίπτωση εξαφάνισης μέσα στον αλγόριθμο του Netflix, όπως το Atlantics ή το The Disciple που έχουμε ήδη προτείνει μέσα από αυτή τη στήλη.