NETFLIX

Ποια ταινία να δω στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Abducted in Plain Sight

Ό,τι εξωφρενικό κι αν νομίζεις ότι έχεις δει στο Netflix, τίποτα δεν αγγίζει το ατόφιο WTF του Abducted in Plain Sight.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Αυτή την εβδομάδα προτείνουμε ένα ντοκιμαντέρ στο Netflix, πιο παράξενο από τα παράξενα:

Netflix Pick of the Week:

Θα είμαι ειλικρινής, η αξία του Abducted in Plain Sight δεν έχει ιδιαίτερα καλλιτεχνική. Η πρώτη εντύπωση είναι απλώς ένα χαμηλού προϋπολογισμού ντοκιμαντέρ που δεν πειραματίζεται με την αφηγηματική φόρμα ή με την τεχνική κινηματογράφησης.

Δε θα περίμενα δηλαδή στη θέση σου την αψεγάδιαστη αφήγηση ενός Wormwood ή το εύρος ενός Wild, Wild Country. Ό,τι όμως του λείπει σε όρους τεχνικούς, το αναπληρώνει με απανωτά twists που κάνουν μία εφιαλτική μεν, φαινομενικά συμβατική δε ιστορία απαγωγής, στην πιο σεισμικά θεοπάλαβη περίπτωση. Η ταινία της Skye Borgman όμως είναι το πιο ατόφια WTF ντοκιμαντέρ στο Netflix και ταυτόχρονα μία οδυνηρή ιστορία επιζώσας κακοποίησης που – δυστυχώς – θάβεται σε σημεία λόγω του καθαρόαιμου σοκ που περνάει ο θεατής κατά την προβολή.

Γύρω στα μέσα των ‘70s, στο προαστιακό, ειδυλλιακό Pocatello του Idaho, μία οικογένεια Μορμόνων πιάνει φιλίες με τον νέο της γείτονα. Οι Brobergs και οι τρεις τους κόρες – η Jan, η Karen και η Susan – περνούν πολλές ώρες με τον Robert Berchtold, τη σύζυγο και τα παιδιά τους. Τόσες πολλές που ο Berchtold – ή “B” όπως τον αποκαλεί συνήθως η οικογένεια – έχει αρχίσει να παίρνει ρόλο δεύτερου πατέρα στα μάτια των κοριτσιών. Ειδικά για την Jan, την οποία ξεχωρίζει σύντομα. Της δείχνει τόση αδυναμία που φτάνει στο σημείο να ζητήσει από τους γονείς της να του επιτρέψουν να κοιμηθεί στο κρεβάτι της. Όπως είχε μοιραστεί μαζί τους, μία από τις συμβουλές που του είχε δώσει τότε ο ψυχολόγος που τον παρακολουθούσε, ήταν πως για να ξεπεράσει τη σεξουαλική παρενόχληση που είχε υποστεί ως παιδί, θα ήταν καλό να κοιμηθεί στο κρεβάτι κάποιου άλλου παιδιού.

Οι Brobergs δέχτηκαν, το grooming της Jan από τον “B” ξεκίνησε και λίγο καιρό αργότερα το μικρό κορίτσι θα έπεφτε θύμα απαγωγής με την εξής αποστολή: Θα έπρεπε, σύμφωνα με τις υποτιθέμενες οδηγίες από εξωγήινους που εκείνος ηχογραφούσε, να κάνει μαζί του ένα παιδί που θα έσωζε στο μέλλον τον πλανήτη τους. Εάν έκανε διαφορετικά, η μικρή της αδερφή θα πέθαινε. Η Jan απήχθη όχι μία, αλλά δύο φορές.

Και όλα τα παραπάνω δεν είναι καν τα πιο δραματικά twists στο ντοκιμαντέρ του Netflix.

Λογικά δε θα δεις τον εαυτό σου στους Brobergs. Θα νιώσεις βολικά γιατί εσύ στη θέση τους, θα πιστέψεις, θα είχες διακρίνει τον κίνδυνο από μακριά. Το ανατριχιαστικό όμως συμπέρασμα είναι το εξής: Δεν έχεις την παραμικρή ιδέα για το τι είναι ικανός να κάνει ο διπλανός σου. Ούτε καν οι άνθρωποι που σε μεγάλωσαν.

Το Abducted in Plain Sight είναι το πιο εξωφρενικό ντοκιμαντέρ που θα δεις στο Netflix. Πιθανώς και οπουδήποτε.