Getty Images
NETFLIX

Ποια ταινία να δεις στο Netflix σήμερα (και κάθε μέρα): Boogie Nights

Το σεξ είναι business στο Boogie Nights. Το ξαναβλέπουμε στο Netflix.

Πόσο δύσκολο έχει γίνει να ξετρυπώνεις περιεχόμενο στο Netflix. Γι’ αυτό κάθε μήνα ανανεώνουμε τη λίστα μας με τις 50 καλύτερες ταινίες που είναι διαθέσιμες στην πλατφόρμα, όπως και αυτή με τις 30 χαμηλότερου προφίλ παραγωγές που δε θα σπρώξει ο αλγόριθμος.

Παρακάτω δε θα βρεις κάποια νέα ταινία που ανέβηκε πρόσφατα στο Netflix, αλλά μία ταινία του Paul Thomas Anderson στην οποία επιστρέφουμε συνέχεια:

Netflix Pick of the Week:

Το Boogie Nights στο Netflix Στο σετ του Boogie Nights / Photo by Michael Ochs Archives/Getty Images
Στο σετ του Boogie Nights

Το Boogie Nights, η ταινία που έβαλε στον χάρτη τον οσκαρικό Paul Thomas Anderson προέκυψε μέσα από τους μπελάδες με το ντεμπούτο του, το Hard Eight. Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή.

Μία δεκαετία σχεδόν από την κυκλοφορία του το 1997, ο 17χρονος τότε Paul Thomas Anderson μεγάλωνε στο San Fernando Valley στο Los Angeles, λάτρευε τον κόσμο των στούντιο που απλωνόταν δίπλα του, και φρόντιζε να βρίσκεται όσο μπορούσε περισσότερο ανάμεσα στα πόδια τους στα κοντινά του σετ. Επειδή ο πατέρας του, ο Ernie, είχε ήδη γίνει διάσημος στον χώρο λόγω των voice-overs που έκανε σε παραγωγές του ABC, η πρόσβασή του δεν ήταν δύσκολη. Χωνόταν σε γυρίσματα από τα 12 του χρόνια με μία Betamax στο χέρι και βιντεοσκοπούσε τις διαδικασίες. Είχε πάθει εμμονή και με το πορνό που επίσης γυριζόταν συχνά-πυκνά στο Valley, με τρόπο διαφορετικό όμως από τους συνομηλίκους του. Τον ενδιέφεραν περισσότερο οι κωμικοτραγικές καταστάσεις των καστ και των συνεργείων πορνό που τον ενέπνευσαν να γράψει και να γυρίσει το The Dirk Diggler Story. Το τριαντάλεπτο mockumentary που αποτέλεσε τη βάση για το Boogie Nights που ξαναβλέπουμε στο Netflix.

Αρκετά χρόνια αργότερα από το Dirk Diggler θα ερχόταν το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του που σε πρώτη φάση ονομαζόταν Sydney αλλά τελικά θα κυκλοφορούσε ως Hard Eight. Ο Anderson θα κατέληγε με τόσο άσχημες σχέσεις με τους παραγωγούς που θα τους απαγόρευε να πατήσουν στο σετ, να δουν μονταρισμένο υλικό ή να κάνουν την οποιαδήποτε πρόταση. Από τη στιγμή όμως που δεν είχε εξασφαλίσει στο τελικό cut της ταινίας στο συμβόλαιό του, τον απέλυσαν και μάλιστα τον κλείδωσαν έξω από το δωμάτιο του μοντάζ. Όταν ήρθε η ώρα για το Boogie Nights, ο σκηνοθέτης είχε αποφασίσει πως δεν υπήρχε περίπτωση να επαναληφθούν τα ίδια λάθη, ωστόσο αναγκάστηκε ξανά να δώσει μάχη με τους επικεφαλείς του στούντιο για το cut που θα έφτανε σε εμάς. Το σενάριο είχε ξεκινήσει μεγάλο σαν τηλεφωνικός κατάλογος, πρόθυμο καστ ήταν δύσκολο να βρεθεί λόγω θεματολογίας, ο Burt Reynolds ούρλιαζε στον Anderson επειδή δεν τον άφηνε να αυτοσχεδιάσει, κανείς από τους έξι επικεφαλείς του post-production στη New Line Cinema δεν ήθελε να αναλάβει την ταινία, και το cut που ήθελε να δώσει ο σκηνοθέτης ήταν «πολύ μεγάλο και ανεστίαστο» για το στούντιο.

Το cut που θα βρεις στο Netflix είναι μία πολύπλευρη ματιά στη βιομηχανία πορνό του Λος Άντζελες στα ‘70s και ‘80s, μέσα από τη διαδρομή ενός λαντζέρη σε nightclub (Mark Wahlberg) που τελικά γίνεται πρώτο όνομα στην πορνογραφία. Η ταινία έγινε εμπορική επιτυχία, έφτασε στα Όσκαρ του ‘98 με τέσσερις υποψηφιότητες – ανάμεσά τους και μία για τον Burt Reynolds που θα έπαιζε αργότερα στο Magnolia του σκηνοθέτη – και συνεχίζει ακόμα να απογοητεύει όσους την ανακαλύπτουν με την ελπίδα ότι πρόκειται για κάποιο ερωτικό φιλμ. Αυτό είχε γίνει άλλωστε εξαρχής, όταν μέλη των κοινών που είχαν επιλεγεί για τις πρώτες δοκιμαστικές προβολές έγραφαν «περισσότερα βυζιά!» στα σχόλιά τους.

Λίγες ταινίες έχουν απεικονίσει το σεξ τόσο ψυχρά όσο το Boogie Nights, που το αντιμετωπίζει ως business χρησιμοποιώντας τη νοσταλγία για να αναδείξει τις αρρώστιες της περιόδου. Ακόμα κι όταν προσπαθεί να βρει την ανθρωπιά μέσα της.

Στο καστ βρίσκεις τους: Mark Wahlberg, Julianne Moore, Burt Reynolds, Philip Seymour Hoffman, Heather Graham, William H. Macy, John C. Reilly, Alfred Molina, Luis Guzman, Don Cheadle, Nicole Ari Parker.