REVIEWS

Το ‘New Mutants’ δεν είναι άθλιο (όχι, αλήθεια)

Είδαμε επιτέλους την ταινία των νέων μεταλλαγμένων και είναι σίγουρα καλύτερος επίλογος για τους ‘X-Men’ από το ‘Dark Phoenix’.

Το ‘New Mutants’ αυτοπροσδιορίστηκε ως ένα αυθεντικό θρίλερ τρόμου τοποθετημένο σε ένα απομονωμένο νοσοκομείο, όπου μια ομάδα από νεαρούς μεταλλαγμένους κρατείται εκεί για ψυχιατρική παρακολούθηση. Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν παράξενα περιστατικά, τότε οι νέες τους ικανότητες αλλά και η φιλία τους θα δοκιμαστούν καθώς αγωνίζονται για να επιβιώσουν.

Η κυκλοφορία της συγκεκριμένης ταινίας είναι το Γεφύρι της Άρτας του Hollywood. Η αρχική πρεμιέρα είχε αναβληθεί υποτίθεται λόγω reshoots που όμως δεν έγιναν ποτέ. Στην πραγματικότητα ο δημιουργός της ταινίας, Josh Boone, είχε πιτσάρει το κόνσεπτ της ως μία εναλλακτική εκδοχή του ‘Breakfast Club’, το σενάριο που παρέδωσε όμως ήταν πιο ωμό και τρομακτικό από ότι περίμενε η Fox. Το στούντιο προσπάθησε να επέμβει στη διαδικασία του οργανώνοντας μία συνάντηση με άλλους σεναριογράφους που θα πρότειναν διαφορετικές ιδέες, ο Boone όμως επέμεινε στο όραμά του. Η Fox σκέφτηκε ακόμα και την περίπτωση να γυρίσει από την αρχή την ταινία με άλλη δημιουργική ομάδα μιας που το budget της ήταν μικρό ως τότε και τους έπαιρνε οικονομικά, η εξαγορά τους όμως από τη Disney απέκλεισε αυτή τη δίοδο. Το ‘New Mutants’ λοιπόν απέκτησε τελικά ημερομηνία πρεμιέρας που όμως μετακινήθηκε λόγω του κορονοϊού, ενώ χρειάστηκε να απέχει υποχρεωτικά από τη λύση του streaming βάσει του συμβολαίου της.

Επειδή εμείς στηρίζουμε επίσης την ύπαρξη της Anya Taylor-Joy που υποδύεται τη Magik και τη Maisie Williams που παίζει τη Rahne, και αγαπάμε τα κόμικ των ‘New Mutants’ της Marvel, θέλαμε να πιστεύουμε ότι η υπομονή μας θα έπιανε τόπο.

new mutants group

Να ανακοινώσω λοιπόν ότι το ‘New Mutants’ δεν είναι σε καμία περίπτωση όσο κακό το περίμενες (όχι, αλήθεια). Η ταινία είναι ένα άνισο κράμα μεταξύ ενός ‘Breakfast Club’ με μία ‘Φωλιά του Κούκου’ που δεν ανακάλυψε ποτέ τον τρόπο να ισορροπήσει τον εφηβικό του τρόμο με τα υπερηρωικά του στοιχεία, και εξελίσσεται περισσότερο ως τηλεοπτικός πιλότος εφηβικής σειράς που χρησιμοποιεί άτσαλα τις αφυπνισμένες υπερδυνάμεις ως μεταφορά για τις ανεξέλεγκτες, τρομακτικές αλλαγές που έρχονται με την εφηβεία. Είναι απογοητευτικό επίσης το γεγονός ότι ο Sunspot δεν ερμηνεύεται από κάποιον Αφρολατίνο ηθοποιό. Στα κόμικ οι δυνάμεις του έρχονται στην επιφάνεια λόγω ενός ρατσιστικού επεισοδίου και τα χαρακτηριστικά του Roberto είχαν ζωγραφιστεί ξεκάθαρα από τον Bob McLeod, οπότε γιατί ένα graphic novel από τα ‘80s να είναι πιο προοδευτικό από μία ταινία του 2020;

Την ίδια στιγμή το ‘New Mutants είναι μία ταινία που βολεύεται τίμια στο είδος της, που υποστηρίζει την ατμόσφαιρά της και εμπεριέχει ορισμένα πραγματικά ανατριχιαστικά σκηνικά όπως οι αναφορές της στη ‘Buffy the Vampire Slayer’ και το ‘Carrie’, που κλείνει με μία φανταστική τελική μάχη, και που κερδίζει από το χαμηλό επίπεδο ρίσκου της. Ασχολείται με τις ιστορίες των χαρακτήρων δηλαδή – η μία κιόλας αφορά έναν queer ερωτικό δεσμό, γεγονός τρομακτικά σπάνιο σε υπερηρωική ταινία που φέρει έστω και μεταγενέστερα την υπογραφή της Disney (και που κάνει έξτρα απογοητευτικό τον χειρισμό του Sunspot) – και όχι με κάποια σεισμική, εξωκοσμική απειλή, και καταλήγει έτσι σε ένα προσγειωμένο προφίλ που της ταιριάζει. Δείχνει σίγουρα κιόλας ότι υπάρχουν κι άλλοι δρόμοι για τα υπερηρωικά franchises από τη φωτεινή/διασκεδαστική ή σκοτεινή/κυνική εκδοχή που ακολουθούν οι περισσότερες ταινίες τους.

Η ταινία έφερε 7 εκατομμύρια δολάρια στα ταμεία των μειωμένων σε ποσότητα και χωρητικότητα αιθουσών της Αμερικής, άρα την παρακολούθησε μισό περίπου εκατομμύριο θεατών στο πρώτο της σαββατοκύριακο. Έκτοτε είχε μια σημαντική πτώση, ωστόσο μιλάμε πάντα για συνθήκες πανδημίας. Θα μπορούσε, φαίνεται, να είχε γίνει ακόμα και μικρό χιτ για τα στούντιο που το διανέμουν. Αυτή τη στιγμή, παίρνοντας κάτι παραπάνω από τη βάση, το ‘New Mutants’ είναι καλύτερος αν μη τι άλλο επίλογος για τις ταινίες ‘X-Men’ από το άνευρο ‘Dark Phoenix’.

Γιατί το ‘Παρασκευή και 13’ κατάφερε να γίνει ένα από τα επικερδέστερα slasher franchises στην ιστορία του σινεμά; Ποιο ήταν το ορίτζιναλ τέλος της ταινίας και ποιο είναι το κρυφό μήνυμα πίσω από τη μουσική της; Πώς συνδέεται με τα slashers που ακολούθησαν και τι έχουμε να δηλώσουμε για τα Final Girls του είδους;

Αυτά και πολλά περισσότερα στο νέο επεισόδιο του POP για τις Δύσκολες Ώρες!