ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Οι 5 ταινίες που πρέπει να δεις σήμερα, Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

Κάθε μέρα το OneMan θα σου δίνει ένα μικρό οδηγό επιλογών για τις Νύχτες Πρεμιέρας, με τις ταινίες που πρέπει να (ξανα)δεις οπωσδήποτε.

Οι 27ες Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφουν κι οι επιλογές είναι πολλές για ακόμη μια φορά. Από τα φεστιβαλικά βραβευμένα φιλμ και το αφιέρωμα στον Orson Welles μέχρι τον μεταμεσονύκτιο κατάλογο και τις ταινίες που πηγαίνουν απευθείας για τα Όσκαρ, κάθε μέρα διαλέγουμε 5 ταινίες που αξίζει να δεις.

Σήμερα οι επιλογές μας από τις Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνουν τον ιστορικό Χρυσό Φοίνικα των Καννών, ένα grindhouse διαμάντι πανδημίας και τη νέα ταινία της Celine Sciamma.

Νύχτες Πρεμιέρας, Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου

Οι πέντε ταινίες για απόψε.

Titane

Μια σειρά ανεξήγητων φόνων γίνεται αφορμή προκειμένου να επανασυνδεθεί ένας πατέρας με τον εδώ και δέκα χρόνια αγνοούμενο γιο του. Και ένα τολμηρό, γεμάτο τσαμπουκά και θράσος θρίλερ, στο οποίο η έννοια της σεξουαλικής ταυτότητας συναντά το Crash και το σινεμά σωματικού τρόμου του David Cronenberg, αναγορεύει τη γαλλικής καταγωγής δημιουργό του Raw στη μόλις δεύτερη σκηνοθέτη που κατόρθωσε να κατακτήσει ποτέ τον Χρυσό Φοίνικα. Ριψοκίνδυνη και προβοκατόρικη επίθεση στις αισθήσεις, το Titane είναι το κινηματογραφικό ραντεβού που οι θαυμαστές του προκλητικού και ασυμβίβαστου σινεμά δεν πρέπει να χάσουν. (21.00, Δαναός, 108’)

Το Καλοκαίρι της Σόουλ

To καλοκαίρι του ‘69, στο «Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Χάρλεμ», τριακόσιες χιλιάδες άνθρωποι παρακολούθησαν ζωντανά θρυλικά ονόματα όπως οι B.B King, Mahalia jackson, Sly and the Family Stone, Stevie Wonder, Nina Simone και δεκάδες άλλοι. Το «Καλοκαίρι της Σόουλ» έμεινε σκανδαλωδώς χαμένο για μισό αιώνα μέχρι που σήμερα, επιτέλους, το ανασύρει στην επιφάνεια ο Questlove των Roots, παραδίδοντας ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ που πλημμυρίζει με ρυθμό και συγκίνηση, που διαθέτει σημαντικές κοινωνικές προεκτάσεις και συνάμα αποτελεί μια από τις καλύτερες ταινίες συναυλίας όλων των εποχών. Μέγα Βραβείο της Επιτροπής και Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Σάντανς. (20.00, Ιντεάλ, 118’)

Μικρό μου Κορίτσι

Η σημερινή πρόταση από το αφιέρωμα Ζωές Σε Μετάβαση. Η επτάχρονη Sasha γεννήθηκε στο σώμα ενός αγοριού, όμως ήδη από τα τρία της χρόνια γνωρίζει ότι η ίδια είναι κορίτσι. Ο ανατόμος της queer εμπειρίας, Sébastien Lifshitz, την ακολουθεί μαζί με την οικογένειά της, αποτυπώνοντας με διορατική ματιά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις στιγμές χαράς αλλά και τις ανησυχητικές αντιδράσεις μιας κοινωνίας που παραμένει συντηρητική. Ένα βαθιά συγκινητικό και αυθεντικά τρυφερό κινηματογραφικό πορτρέτο που εκπέμπει αγάπη, διδάσκει συμπόνια και ενσυναίσθηση, αποτελώντας συνάμα το ζωντανό παράδειγμα για το πώς πρέπει να μοιάζει η οικογενειακή αποδοχή για όλα τα τρανς παιδιά αυτού του κόσμου. (20.00, Στέλλα, 85’)

Η Θλίψη

Ένα ζευγάρι προσπαθεί να επανενωθεί εν μέσω του χάους που έχει προκαλέσει στην πόλη μια επιδημία, καθώς ένας μυστηριώδης ιός μετατρέπει τους ανθρώπους σε σαδιστικά κτήνη με ακατανίκητη λίμπιντο, ικανά για την πλέον αφάνταστη βιαιότητα. Πανδημικός τρόμος από την Ταϊβάν σε μια βέβηλη εξτραβαγκάνζα εξωφρενικών ξεσπασμάτων, ατόφιου μισανθρωπικού αιματοκυλίσματος, αδίστακτων ζόμπι και νιχιλιστικής σάτιρας κομμένης και ραμμένης για μακάβρια χαχανητά στη σκοτεινή αίθουσα. To grindhouse ματωμένο διαμάντι της χρονιάς, σηματοδοτεί το τέλος της ευγένειας και της τάξης και συνάμα την αρχή της Θλίψης. (22.45, Ιντεάλ, 99’)

H Μικρή Μαμά

Με νωπή την απώλεια της αγαπημένης της γιαγιάς και με τη μαμά προσωρινά απούσα, η οκτάχρονη Nelly γνωρίζει στο δάσος και γίνεται φίλη με ένα συνομήλικο κορίτσι που της είναι εξαρχής οικείο. Ασυνήθιστα οικείο. Δύο χρόνια μετά τον φεμινιστικό θρίαμβο του Πορτρέτου Μιας Γυναίκας που Φλέγεται, η Celine Sciamma καθρεφτίζει το παιδικό βλέμμα σε έναν αραχνοΰφαντο μαγικό ρεαλισμό που επικαλείται την παραδοξότητα του Charlie Kaufman. Ένα τρυφερό φιλμ-καταφύγιο για όλα τα παιδιά που έχουν προ πολλού περάσει το κατώφλι της ενηλικίωσης. (22.00, Στέλλα, 72’)