ΣΙΝΕΜΑ

Νύχτες Πρεμιέρας:Ο Τζον ΜάκΕνρο στον αστερισμό της τελειότητας

Συνδυάζοντας αυθεντικό υλικό από το Ρολάν Γκαρός, και με τη νοοτροπία των Cahiers du Cinema, το φιλμ απέχει έτη φωτός από ένα τυπικό αθλητικό πορτρέτο.

«Το σινεμά ψεύδεται, τα σπορ ποτέ». Ξεκινώντας από τη διάσημη γκονταρική ρήση και με αφορμή τον θρυλικό τελικό του Ρολάν Γκαρός του ’84, το αντισυμβατικό αυτό πορτρέτο ενός από τους πιο σημαντικούς και αμφιλεγόμενους αστέρες του τένις, προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει με κινηματογραφικούς όρους το δαιμόνιο του Τζον ΜάκΕνρο.

Συνδυάζοντας αυθεντικό υλικό από το Ρολάν Γκαρός, και με τη νοοτροπία των Cahiers du Cinema, το φιλμ απέχει έτη φωτός από ένα τυπικό αθλητικό πορτρέτο. Παίζει περισσότερο σαν ένα σινεφίλ δοκίμιο που ακροβατεί με τρομερή επιτυχία στη νοερή τομή τένις και κινηματογράφου. Ο δε ΜάκΕνρο μετατρέπεται σε έναν εξεζητημένο μελό ήρωα που ξεσπά απέναντι σε μια αδιόρατη αδικία. Οι οπαδοί του οξύθυμου Αμερικανού τενίστα, πάντως, δεν πρόκειται να απογοητευτούν. Μόλις σιγήσει το θεωρητικό κείμενο, ξεδιπλώνεται ακέραια στο πανί η πιο χαρακτηριστική στιγμή της καριέρας του: ο τελικός με τον Λεντλ στο Ρολάν Γκαρός το ’84, λίγο πριν ο ΜάκΕνρο ολοκληρώσει την καλύτερη σεζόν τενίστα στην ιστορία. Θ.Κ.

Γαλλία / France, 2018, έγχρωμο και ασπρόμαυρο / color anD B&W, DcP, 95′, γαλλικά, αγγλικά / french, english

σκηνοθεσία / Director
Julien Faraut
σενάριο / screenwriter
Julien Faraut
φωτογραφία / DoP
Gil de Kermadec, Julien Faraut
μουσική / music
Serge Teyssot-Gay
μοντάζ / editor
Andrei Bogdanov
εμφανίζονται / featuring
John McEnroe, Ivan Lendl, Mathieu
Amalric (voice-over)

Η ταινία προβάλλεται στον κινηματογράφο ΔΑΝΑΟΣ 1 και ώρα 18:00