FESTIVALS

Νύχτες Τρόμου 2017: Φέτος ο Τρόμος έχει άρωμα Επιστημονικής Φαντασίας

Αφιέρωμα sci-fi-horror στο 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Horrorant 'Νύχτες Τρόμου'.

Αν υπάρχουν δύο κινηματογραφικά είδη που μοιάζουν πλασμένα το ένα για το άλλο, αυτά είναι η επιστημονική φαντασία και ο τρόμος.

Τα τεχνολογικά άλματα που έκανε η ανθρωπότητα στις αρχές του περασμένου αιώνα σχεδόν συνέπεσαν με την ίδια τη γέννηση του κινηματογράφου. Αυτή η πορεία δεν άργησε να τμηθεί, με τη καλπάζουσα φαντασία των κινηματογραφιστών να κυριολεκτικοποιεί τις τρομακτικές τεχνολογικές εξελίξεις, βάζοντας ρομπότ, εξωγήινους και μεταλλαγμένα τέρατα να απειλούν την ανθρωπότητα.

Μέσα στις δεκαετίες, το είδος γιγαντώθηκε και γνώρισε αμέτρητα αριστουργηματικά δείγματα γραφής, καταφέρνοντας πάντα να ενταχθεί στις φόρμες τις εκάστοτε εποχής, που άλλοτε το ήθελαν υπόγειο και για συγκεκριμένο κοινό, και άλλοτε τεράστιο blockbuster.

Ως ανεξάρτητο φεστιβάλ, το Horrorant Film Festival ‘Νύχτες Τόμου’ προφανώς θα ασχοληθεί περισσότερο με τα δείγματα της πρώτης κατηγορίας, έχοντας επιλέξει 10 χαρακτηριστικές ταινίες του είδους, τις οποίες θα έχεις την ευκαιρία να δεις στο sci-fi horror αφιέρωμα της φετινής διοργάνωσης.

Χρονολογικά ξεκινώντας, στο αφιέρωμα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη πρώτη κινηματογραφική διασκευή του The Invisible Man (Ο Αόρατος Άνθρωπος – 1933), μια ιστορική παραγωγή της Universal, μια διαχρονική ταινία που παραμένει μοντέρνα, με τα πρωτοποριακά για την εποχής της εφέ να αφήνουν ιστορία.

Κάνουμε ένα άλμα 25 ετών και φτάνουμε την εποχή που ο Steve McQueen βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν εξωγήινο οργανισμό που έπεσε στο πλανήτη μας και απειλούσε να εξαϋλώσει την ανθρωπότητα στο απολαυστικό cult classic ‘The Blob’ (Η Μάζα – 1958).

Προχωράμε ακόμα μια δεκαετία και βρίσκουμε τον Vincent Price να προσπαθεί να επιβιώσει σε έναν κόσμο όπου ένας ιός έχει αποδεκατίσει την ανθρωπότητα και την έχει μετατρέψει σε αιμοδιψή ζόμπι-βρικόλακες στο εφιαλτικό μετα-αποκαλυπτικό ‘The Last Man on Earth’ (Ο Τελευταίος Άνθρωπος στη Γη – 1964).

Φτάσαμε και στα ηρωικά 70s, με το είδος να έχει πια ωριμάσει και τον ανερχόμενο David Cronenberg στη δεύτερή του κινηματογραφική απόπειρα να παρουσιάζει το ‘Rabid’ (Η Λυσσασμένη – 1977), ένα εξαιρετικά βίαιο φιλμ γύρω από μια νεαρή γυναίκα που μετά από μια πειραματική εγχείρηση έχει μια ακόρεστη πείνα για αίμα, και σα να μην έφτανε αυτό, τα θύματά της μετατρέπονται και αυτά σε αιμοδιψή ζόμπι.

Κλείνουμε τη πρώτη πεντάδα με τη κλασσικότερη ίσως ταινία του αφιερώματος, το ‘The Thing’ (Η Απειλή – 1982) με τον David Cronenberg να παρουσιάζει ένα από σπουδαιότερα αριστουργήματα στην ιστορία του σινεμά τρόμου, οδηγώντας μας σε έναν ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, το προσωπικό του οποίου έρχεται αντιμέτωπο με μια εξωγήινη μορφή ζωής που έχει τη δυνατότητα να αντιγράφει πλήρως το ανθρώπινο DNA, φτάνοντάς τους στη παράνοια.

Περνάμε σε κάτι πιο ελαφρύ αλλά εξίσου cult, με τον Stuart Gordon, βασισμένος σε ιστορία του Lovecraft, να ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε ένα φάρμακο που μπορεί να επαναφέρει νεκρό ιστό στη ζωή βάζοντας τον εκκεντρικό φοιτητή Jeffrey Combs να πειραματίζεται με τρομακτικά αλλά και ταυτόχρονα ξεκαρδιστικά αποτελέσματα στο ‘Re-Animator’ (Ζωντανός Νεκρός – 1985).

Λίγο πριν αφήσουμε τη δεκαετία του 80, θα κάνουμε ένα ταξιδάκι στην Άπω Ανατολή και θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το κινηματογραφικό εφιάλτη του Shin’ya Tsukamoto, όταν ένας φετιχιστής επιχειρηματίας αρχίζει σιγά σιγά και μετατρέπεται σε μέταλλο στο ‘Tetsuo’ (Τετσούο, ο Σιδερένιος Άνθρωπος – 1989).

Τα 90s χαρακτηρίστηκαν ως η δεκαετία του MTV, και ως τέτοια, ακόμα και οι ταινίες τρόμου είχαν πρωταρχικό σκοπό να ερεθίσουν τα αδηφάγα μάτια των εφήβων, με το sci-fi horror ‘Species’ (Θανάσιμο Είδος – 1995) του Roger Donaldson να μας γλεντάει με τη σέξι Natasha Henstridge στο ρόλο ενός εξωγήινου πλάσματος που ψάχνει να ζευγαρώσει, και τότε ζήτω που καήκαμε.

Αισίως φτάσαμε και στις μέρες μας, ή τουλάχιστον στη δεκαετία μας, με τον πρωτοεμφανιζόμενο David Cholewa να εξαπολύει στο Παρίσι πλάσματα βγαλμένα από τη φαντασία του Lovecraft, και βάζοντάς τα να κυνηγούν τον καημένο νεαρό Fabian Wolfrom στο πλούσιο σε ειδικά εφέ, πλάσματα, βία αλλά και χιούμορ, ‘Dead Shadows’ (2012).

Το πρόγραμμα του αφιερώματος αφιέρωμα κλείνει επικά με μια ταινία που ήρθε από το πουθενά και σάρωσε στο πέρασμά της με τη πρωτοτυπία, την ευφυία και το έξυπνο χιούμορ της. Φυσικά δε θα μπορούσε να είναι άλλη από το ‘The Cabin in the Woods’ (Το Μικρό Σπίτι στο Δάσος – 2012), με τον Drew Goddard να παίρνει μια κλασσική ιστορία μιας παρέας νεαρών που κάνουν διακοπές σε μια απομονωμένη καλύβα και κάτι πάει στραβά, και να της αλλάζει τα φώτα!

4ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Horrorant ‘Νύχτες Τρόμου’

Αθήνα | 4-10 Μαΐου | ΙΝΤΕΑΛ – ΟΣΚΑΡ

Θεσσαλονίκη | 11-17 Μαΐου | ΒΑΚΟΥΡΑ 1 -2

Ρόδος | 11-17 Μαΐου | ΠΑΛΛΑΣ CINEMAS CENTER

Λάρισα

Ηράκλειο

Αλεξανδρούπολη

Κως

Τιμές εισιτηρίων: Απλό 6€,  Ημερήσιο 10€,  Full Pass 40€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ-ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ:

ΙΝΤΕΑΛ: Πανεπιστημίου 46 (στάση μετρό Πανεπιστήμιο) Τηλ.: 2103826720

ΌΣΚΑΡ Digital: Αχαρνών 330 (ΗΣΑΠ Κάτω Πατήσια) Τηλ.: 2102281563

ΒΑΚΟΥΡΑ: Μιχαήλ Ιωάννου 10 (Περιοχή Καμάρας) Τηλ.: 2310233665

ΠΑΛΛΑΣ: Δημοκρατίας 13, Ρόδος Τηλ.: 2241 070670