Ioannis Stefanidis/AIFF 2020
ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Οι Νύχτες Πρεμιέρας έριξαν αυλαία πανηγυρικά

Ενάντια στις προσδοκίες, οι ιστορικές Νύχτες Πρεμιέρας πραγματοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στον φυσικό τους χώρο - τις κινηματογραφικές αίθουσες.

Σε πανηγυρικό κλίμα έπεσε η αυλαία του 26ου Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας το Σάββατο 3 Οκτωβρίου στον θερινό κινηματογράφο ΑΙΓΛΗ ΖΑΠΠΕΙΟΥ με την Τελετή Λήξης και Απονομή Βραβείων του κινηματογραφικού θεσμού. Η ιστορική πλέον διοργάνωση είναι μία από τις ελάχιστες στον κόσμο που πραγματοποιείται στο φυσικό της χώρο, τις κινηματογραφικές αίθουσες, συνδυάζοντας στον φετινό υβριδικό σχεδιασμό της οκτώ θερινά σινεμά και online προβολές σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα.

Στην εορταστική βραδιά λήξης του Φεστιβάλ ‘Νύχτες Πρεμιέρας’ πραγματοποιήθηκε η απονομή των Βραβείων του Διαγωνιστικού Τμήματος Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους με μεγάλη νικήτρια της βραδιάς -Χρυσή Αθηνά- την ταινία «Το Τέλος του Πόνου (Μία Πρόταση)» της σκηνοθέτιδας Ζακλίν Λέντζου.

Την τελετή παρουσίασε ο Υπεύθυνος του Διαγωνιστικού Τμήματος «Ελληνικές Μικρές Ιστορίες» και αρχισυντάκτης του Cinemagazine, Πάνος Γκένας, και τα βραβεία απένειμαν τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής που αποτελούνταν από τους: Αντουανέττα Αγγελίδη, Σκηνοθέτιδα (Πρόεδρος), Άκη Γουρζουλίδη, Υπεύθυνο Διανομής Ρόλων, Γεράσιμο Ευαγγελάτο, Στιχουργό, Μεταφραστή και Συγγραφέα, Σοφία Μιχαηλίδου, Επιμελήτρια Πολιτιστικών Προγραμμάτων και την ηθοποιό Αγγελική Παπούλια. Πλην της κας Αγγελίδη η οποία απένειμε το βραβείο μέσω ενός τιμητικού βίντεο, τα λοιπά μέλη της Επιτροπής παρευρέθηκαν στην τελετή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι απονομές των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του Φεστιβάλ, Μυθοπλασίας και Ντοκιμαντέρ. Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα τα βραβεία απένειμαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Μισέλ Δημόπουλος, Κριτικός Κινηματογράφου και διοργανωτής εκδηλώσεων, η Πάμελα Χάτσινσον, Κριτικός και Ιστορικός Κινηματογράφου, η Αναστασία Λουκοβνίκοβα, Δημιουργός Μικρού Μήκους και Κινηματογραφική Ερευνήτρια, η Όλια Βερροιοπούλου, Κινηματογραφική Επιμελήτρια και ο ηθοποιός Χρήστος Στέργιογλου, με την ταινία «Αυτό Δεν Είναι Ταφή, Είναι Ανάσταση» του Λεμοχάνγκ Τζερεμάια Μοσέσε να κερδίζει την Χρυσή Αθηνά και το Βραβείο Κοινού Fischer, το οποίο απένειμε ο Διευθυντής Μάρκετινγκ της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, Θανάσης Σπυριδώνης, να απονέμεται στην ταινία «Γιοσέπ» του Ορέλ.

νύχτες πρεμιέρας Ioannis Stefanidis/AIFF 2020 / Ioannis Stefanidis/AIFF 2020
Ioannis Stefanidis/AIFF 2020

Στο Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ την Χρυσή Αθηνά στην ταινία «Ο Μικρός Σαμεντί» της Παλόμα Σέρμον-Ντάι, και μια ειδική μνεία στην ταινία «Με Έναν Ψίθυρο» των Πατρίσια Πέρεζ Φερνάντεζ και Χάιντι Χασάν, απένειμαν τα παρόντα μέλη της Επιτροπής, ο Πρόεδρος Μάνι Μπεντσελά και ο Διευθυντής Ethnofest, Κωνσταντίνος Αϊβαλιώτης. Τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής ήταν οι Ρέα Αποστολίδου, Παραγωγός, η Ροχσάρε Γκαέμ Μαγκάμι, Δημιουργός Ντοκιμαντέρ, και η Κλόι Τρέινερ, Διευθύντρια Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Open City.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, Λουκάς Κατσίκας, έκλεισε, με την ομιλία του, την Τελετή, ευχαριστώντας θερμά τους συνεργάτες, υποστηρικτές, χορηγούς, θεατές και εθελοντές της φετινής διοργάνωσης, ελπίζοντας ολόψυχα στην γρήγορη επαναλειτουργία των κλειστών σινεμά, «ως ύστατα καταφυγια πολιτισμού σε εποχές μεγάλης ανάγκης», την όσο το δυνατόν πιο ομαλή εκκίνηση της εγχώριας κινηματογραφικής σεζόν και ευχόμενος καλή επιτυχία στις επόμενες κινηματογραφικές διοργανώσεις της χώρας, έχοντας την πεποίθηση ότι το μήνυμα της ασφαλούς επιστροφής και συνύπαρξης στις αίθουσες, που έδωσε με εντυπωσιακή επιτυχία και προσέλευση το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, θα γίνει παράδειγμα προς μίμηση και σημείο αναφοράς.

Με την επιτυχή διεξαγωγή αυτής της διοργάνωσης, λοιπόν, εκπληρώνεται η ευχή του Λουκά Κατσίκα, όπως εκφράστηκε στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ: «Σε μια ξεκάθαρα δυστοπική χρονιά, όπου ο κινηματογράφος και η ίδια η αίθουσα παρ’ ολίγον να αποτελέσουν απειλούμενο είδος, οι Νύχτες Πρεμιέρας θέλησαν να υπερασπιστούν όσο ποτέ άλλοτε τη σημασία του σινεμά ως φυσικό χώρο και ως συμμετοχική διαδικασία, να συσπειρώσουν ξανά το κοινό γύρω από την θεσπέσια εμπειρία τού να βλέπουμε μαζί ταινίες και να δημιουργήσουν τις πιο ασφαλείς συνθήκες θέασης προκειμένου να συμβεί αυτό».

Όταν και η τελευταία προβολή του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρωθεί για φέτος, ο κινηματογράφος και ο πολιτισμός θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν προσφέρει το δικό τους αντίδοτο. Θα έχουν νικήσει την εσωστρέφεια και την ανασφάλεια, θα έχουν διώξει μακριά την καταστροφολογία και την κατήφεια και θα έχουν θωρακίσει τους θεατές με συναρπαστικές νέες εικόνες και μεγάλα αποθέματα αισιοδοξίας: απαραίτητα εφόδια για να συνεχίσουμε».

νύχτες πρεμιέρας Thalia Galanopoulou/AIFF 2020 / Thalia Galanopoulou/AIFF 2020
Thalia Galanopoulou/AIFF 2020

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας λήξης του 26ου ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας, «Η Νύμφη του Νερού» του Κρίστιαν Πέτζολντ με τον ίδιο και τη λαμπερή πρωταγωνίστρια, Πόλα Μπίαρ, η οποία τιμήθηκε με την Χρυσή Άρκτο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ Βερολίνου να μας αποστέλλουν βίντεο χαιρετισμών και ευχών να ανταμώσουμε σύντομα στις αίθουσες.

Η προβολή της ταινίας πραγματοποιήθηκε με την ευγενική παραχώρηση της εταιρίας AMA Films.

Το πρόγραμμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας έχει παραταθεί για δύο ακόμη μέρες, εκτιμώντας το ενδιαφέρον και τη ζήτηση του κοινού στις προβολές του φετινού, ιδιαίτερου δεκαημέρου και συμπληρώνεται με πέντε προβολές για το διήμερο 5 & 6 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους ΑΙΓΛΗ και ΛΑΪΣ-ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Διαβάστε αναλυτικά εδώ.

Οι online προβολές του Φεστιβάλ συνεχίζονται μέχρι και τις 11 Οκτωβρίου. Βρείτε όλο το πρόγραμμα και προμηθευτείτε τα εισιτήριά σας εδώ: online.aiff.gr.