ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Έτσι θα γίνουν φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας

Με μια μίξη κλειστών αιθουσών, open air και ψηφιακής πλατφόρμας, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ετοιμάζεται για τη φετινή διαφορετική του εκδοχή που θα διεξαχθεί 23 Σεπτεμβρίου ως 4 Οκτωβρίου.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας κρατάνε μια ξεχωριστή θέση στην πολιτιστική ζωή της Αθήνας, παραδοσιακά σηματοδοτώντας κάτι σαν την έναρξη της νέας σεζόν, όταν ο κόσμος έχει οριστικά επιστρέψει στην πόλη και ερχόμαστε σε επαφή με μερικές από τις μεγάλες ταινίες των επόμενων μηνών.

Φέτος τα πάντα είναι διαφορετικά και πολύ πιο ρευστά, οι σεζόν είναι διαφορετικές, η καθημερινότητα το ίδιο. Οι διοργανωτές των Νυχτών Πρεμιέρας όμως είναι αποφασισμένοι να δώσουν στο πιστό φεστιβαλικό κοινό το ετήσιο ραντεβού τους με το σημαντικότερο διεθνές σινεμά. Είναι δεδομένο πως φέτος τα πράγματα θα είναι διαφορετικά σε κάθε πτυχή της διοργάνωσης, Για το περιεχομενικό κομμάτι θα μιλήσουμε σε άλλα, μελλοντικά κείμενα καθώς μαθαίνουμε τις πρώτες πληροφορίες για το φετινό πρόγραμμα.

Όμως η βασική απορία όλων αυτή τη στιγμή αφορά κάτι ευρύτερο. Πώς θα μοιάζει η φετινή διοργάνωση; Τι μορφή θα έχει;

Η διοργάνωση των Νυχτών Πρεμιέρας εξηγεί πώς θα συμβούν τα πάντα, με έναν συνδυασμό από διαφορετικά περιβάλλοντα που αναμένεται να συνθέσουν κάτι μοναδικό. Το πλάνο περιλαμβάνει τις παραδοσιακές κλειστές αίθουσες, αλλά με μειωμένο αριθμό προβολών ώστε να τηρηθούν όλα τα προστατευτικά μέτρα, αλλά μαζί θα χρησιμοποιηθούν και ανοιχτοί χώροι, όσο και μια διαδικτυακή πλατφόρμα με μέρος του προγράμματος.

Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν από 23 Σεπτεμβρίου ως 4 Οκτωβρίου.

Το Φεστιβάλ μας ενημερώνει λοιπόν πρώτα και κύρια πώς: «Στο πλαίσιο των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αισιοδοξούμε ώστε η 26η έκδοση του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας να φιλοξενηθεί στις κινηματογραφικές μας αίθουσες, σεβόμενοι πάντα τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές διεξαγωγής, όπως αυτές θα οριστούν από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και με απαράβατο γνώμονα την ασφάλεια του κοινού και των θεατών μας. Η πραγματοποίηση της διοργάνωσης σε αίθουσες θα καταστήσει το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ένα από τα πρώτα και λίγα Φεστιβάλ στον κόσμο που θα υλοποιηθούν στον φυσικό τους χώρο».

H αφίσα των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας (σχεδιασμένη από την Βασίλη Μέξη) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό πριν την προβολή της "Ρεβέκκας" του Χίτσκοκ στο Ναό του Ολυμπίου Διος στο πλαίσιο του 10ου Athens Open Air.
H αφίσα των 26ων Νυχτών Πρεμιέρας (σχεδιασμένη από την Βασίλη Μέξη) παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό πριν την προβολή της “Ρεβέκκας” του Χίτσκοκ στο Ναό του Ολυμπίου Διος στο πλαίσιο του 10ου Athens Open Air.

Τι σημαίνει λοιπόν αυτό πρακτικά; Μαθαίνουμε πως ο σχεδιασμός για τις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας περιλαμβάνει προβολές σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες με την περιορισμένη πληρότητα που ορίζει ο νόμος και με πιο αραιά σλοτ ώστε να υπάρχει ικανή χρονική απόσταση από τη μία προβολή στην επόμενη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφαλής προσέλευση του κοινού τηρώντας τις αποστάσεις και να απολυμαίνονται οι αίθουσες πριν και μετά από κάθε προβολή.

Για την ιδιαίτερη όμως φετινή διοργάνωση, οι προβολές των Νυχτών θα πραγματοποιηθούν και σε θερινές κινηματογραφικές αίθουσες οι οποίες εντάσσονται στον προγραμματισμό, καθώς την περίοδο διεξαγωγής του Φεστιβάλ (23 Σεπτεμβρίου – 4 Οκτωβρίου) ο καιρός στην Αθήνα είναι ακόμη ήπιος και ζεστός.

Ταυτόχρονα και συμπληρωματικά με τις προβολές στις αίθουσες, η διοργάνωση έχει ήδη προβλέψει και φροντίσει για τους θεατές οι οποίοι δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να παραστούν στις προβολές: ευπαθείς ομάδες, άτομα που φροντίζουν ασθενείς ή λόγω επαγγέλματος έρχονται σε επαφή με ασθενείς κ.ά. Ένα μέρος λοιπόν του προγράμματός θα προβληθεί και ψηφιακά, σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα η οποία θα εξασφαλίζει συγκεκριμένο αριθμό geo-blocked προβολών, τηρώντας όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας.

Επιπλέον αυτό το τελευταίο σημείο παρουσιάζει επιπλέον ενδιαφέρον γιατί μπορεί εν δυνάμει να αποτελέσει κάτι σαν δικλείδα ασφαλείας: Στην περίπτωση που οι συνθήκες της πανδημίας το επιβάλλουν, η συγκεκριμένη πλατφόρμα παρέχει στο Φεστιβάλ την ασφάλεια να διεξαχθεί εξ’ολοκλήρου ψηφιακά, μαζί με τις παράλληλες δράσεις της διοργάνωσης, όπως masterclass, συζητήσεις, εισαγωγή από σκηνοθέτες και Q&A αλλά και ευρεία διάδραση με το κοινό, προσαρμοσμένες στο διαδικτυακό περιβάλλον.

Σύντομα θα έχουμε και περισσότερα να πούμε για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ. Για την ώρα, δείτε το τρέιλερ του πολύ καλού ‘Shirley’ με την Ελίζαμπεθ Μος, που έχει ήδη ανακοινωθεί για το φετινό line-up.

Τα υπόλοιπα, θα τα πούμε εν καιρώ.

*Οι 26ες Νύχτες Πρεμιέρας θα διεξαχθούν από 23 Σεπτεμβρίου ως 4 Οκτωβρίου.