© Outnow.ch
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο αληθινός προπονητής πίσω από τον φανταστικό Ted Lasso

«Δεν ήταν κάποιος τρομερός αθλητής, καταλάβαινε όμως καλά το παιχνίδι» είχε πει κάποτε για τον Jason Sudeikis ο προπονητής του στο μπάσκετ. Ναι, είναι αυτό που νομίζεις.

Η απατημένη σύζυγος και νέα ιδιοκτήτης μίας ομάδας της Premier League που παραπαίει, έχει βρει τον ιδανικό τρόπο για να εκδικηθεί τον πρώην άντρα της και πρώην ιδιοκτήτη: θα καταστρέψει το μοναδικό πράγμα που αγαπάει, την AFC Richmond δηλαδή. Πώς ακριβώς σκοπεύει να το κάνει; Προσλαμβάνοντας τον χειρότερο προπονητή που μπορεί να βρει εκεί έξω. Κάποιον που δεν έχει καμία ιδέα τόσο για το παιχνίδι όσο και για το Νησί.

Κάπου εδώ μπαίνει στο κάδρο ο Ted Lasso. Ένας βέρος Αμερικανός, όχι και τρομερά επιτυχημένος προπονητής του american football, ο οποίος δείχνει να είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να (μην) κάνει τη δουλειά.

Μία ενδιαφέρουσα ιστορία που μας έδωσε την ίσως πιο πετυχημένη παραγωγή μέχρι στιγμής της Apple TV+ και σίγουρα ένα από τα καλύτερα κωμικά show της προηγούμενης χρονιάς. Η ομώνυμη σειρά είναι ο ορισμός της fun to watch τηλεόρασης και το διαβατήριο του Jason Sudeikis για τη μεγάλη επιτυχία: του χάρισε το βραβείο καλύτερου τηλεοπτικού ηθοποιού στις Χρυσές Σφαίρες ενώ, όλα δείχνουν, πως τον περιμένουν και άλλα βραβεία στη συνέχεια.

Μήπως όμως υπάρχουν κάποια ψήγματα αλήθειας στον φανταστικό, υπερβολικό, αλλά και πολύ αγαπημένο χαρακτήρα που δημιούργησε;

Donnie Campbell, ο πραγματικός Ted Lasso

«Δεν ήταν κάποιος τρομερός αθλητής, καταλάβαινε όμως καλά το παιχνίδι» είχε πει κάποτε ο Donnie Campbell για έναν νεαρό point guard που η εξέδρα δεν πίστευε και πάρα πολύ, όπως βλέπεις στο πιο πάνω «ιστορικό» tweet.

Ποιος ακριβώς τώρα είναι αυτός; Όπως πρόσφατα αποκαλύφθηκε στο ευρύ κοινό, μέσα από ένα θέμα που επιμελήθηκε το The Athletic, δεν είναι άλλος από τον προπονητή του Jason Sudeikis στο μπάσκετ όταν ο τελευταίος πήγαινε ακόμα λύκειο στο Shawnee Mission West, ένα σχολείο στα προάστια του Κάνσας Σίτι.

Η επιτυχία του Ted Lasso έκανε τος δημοσιογράφους να ρωτούν συχνά πυκνά, όλους αυτούς του μήνες, τον Sudeikis για το πώς ακριβώς εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα. Τα ονόματα που προέκυπταν ήταν πολλά και κάποια από αυτά τρομερά διάσημα: ο John Wooden (10 φορές πρωταθλητής του NCAA), o Steve Kerr, ο Jurgen Klopp.

Ποιο είναι το στοιχείο που τους ενώνει; Το γεγονός πως εκτός από τις νίκες ενδιαφέρονται -ή ενδιαφέρονταν στην περίπτωση του Wooden- πραγματικά για τους αθλητές τους. Ποιο σημαντικό κομμάτι έλειπε από το παζλ του Αμερικανού ηθοποιού; Κάτι που θα γνωρίζει από πρώτο χέρι, ένας άνθρωπος από τον οποίο θα είχε προσωπικά βιώματα.

«Ρε σεις, εσείς μοιάζετε να έχετε περισσότερο άγχος από ότι μία γάτα με μακριά ουρά σε ένα δωμάτιο γεμάτο με κουνιστές καρέκλες». Αυτή ήταν μία από τις μνημειώδεις ατάκες που θυμάται ο Sudeikis από τον τότε προπονητή του. Ο Campbell ήταν μόλις 30 χρονών, μάθαινε και εκείνος ακόμα το παιχνίδι, είχε όμως τρομερή διάθεση να προσφέρει και μία ενδιαφέρουσα συνήθεια: ξεκινούσε κάθε προπόνηση με κάποιο τσιτάτο. Πολύ συχνά η ατάκα ήταν κάτι που είχε πει ο θρυλικός John Wooden.

Ένας τυπικός Αμερικανός προπονητής, με άλλα λόγια, που διψάει για διακρίσεις αλλά δε θα βάλει ποτέ τη νίκη πάνω από τους παίκτες του. Ένας ανερχόμενος coach με κάπως βαριά επαρχιακή προφορά που θέλει να έχει πραγματική σχέση με τα παιδιά που προπονεί.

Ένας Ted Lasso της αληθινής ζωής, δηλαδή, που όμως δεν έκανε ποτέ την τρέλα να περάσει απέναντι· στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εκεί που το ποδόσφαιρο δε λέγεται soccer και όπου το american football είναι απλά ένα παράξενο παιχνίδι για τύπους που φοράνε κάσκες και κυνηγούν μία μπάλα σε σχήμα κώνου.