ΣΙΝΕΜΑ

Ο Ben Affleck θα σκηνοθετήσει Agatha Christie μετά τον Batman

Το επόμενο πρότζεκτ του πολυάσχολου βραβευμένου με Όσκαρ σταρ-σκηνοθέτη-Μπάτμαν, θα είναι η διασκευή του 'Witness for the Prosecution' της Agatha Christie.

O Ben Affleck, ο Zach Snyder να τον έχει καλά, είναι τρομερά δουλευταράς και πολυάσχολος αυτό τον καιρό, με έναν σχεδόν ‘γεια σας, είμαι ο ποιοτικός σταρ-δημιουργός George Clooney’ τρόπο μερικά χρόνια πριν. Το δουλεύει καλά το ‘ένα για μένα ένα για εσάς’, αρκεί να κοιτάξεις τα πράγματα στα οποία εμπλέκεται αυτή τη στιγμή.

Σε λίγους μήνες θα τον δούμε ας πούμε στο ‘Accountant’, μια ταινία που την περιμένουμε πολύ λόγω καστ και λόγω σκηνοθέτη. Παράλληλα γυρίζει το ‘Justice League’ στο οποίο από όσο μπορούμε να καταλάβουμε, έχει έναν κάπως μεγαλύτερο έλεγχο υλικού από ό,τι είχε ως τώρα στο DC Universe. Ολοκλήρωσε τα γυρίσματα του ‘Live by Night’, διασκευή βιβλίου του Dennis Lehane που τον φέρνει πίσω στα γνώριμα δημιουργικά του μονοπάτια α λα ‘Town’ και ‘Gone Baby Gone’. Και το επόμενο σκηνοθετικό του άρμα θα είναι η σόλο ταινία Μπάτμαν.

Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα του να συμμετάσχεις σε ένα τέτοιο mega-franchise τη σήμερον ημέρα αν θες να είναι μεγα-σταρ, έκανε μια καλή επιλογή. Ακόμα κι από τις χειρότερες κριτικές του ‘Batman V Superman’, ο Affleck κατά κύριο λόγο διασωνόταν. Και κερδίζοντας μεγαλύτερο έλεγχο του υλικού στο μέλλον, την ώρα που ο ίδιος ο Μπάτμαν παίρνει πλέον μια σαφή ηγετική θέση στο Justice League-σύμπαν, ο Affleck είναι σε καλή θέση ακόμα κι αν η ίδια η DC προβληματίζει.

Όλα αυτά τα λέμε για ννα συνοψίσουμε τα πρόσφατα βήματα του ηθοποιού-σκηνοθέτη, ο οποίος έτσι κι αλλιώς με το ‘Argo’ σκηνοθέτη ήδη έναν οσκαρικό νικητή, και συνεχίζει προσεκτικά να χτίζει μια πρεστίζ καριέρα πάνω σε αυτή τη βάση. Επόμενο βήμα λοιπόν, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, θα είναι μια διασκευή έργου της Agatha Christie, το οποίο είναι πάντα καλό στοίχημα όταν θες να φτιάξεις ένα αξιοπρεπές crowd-pleaser.

Το ‘Witness for the Prosecution’ έχει γυριστεί ήδη μια φορά για το σινεμά, με την ταινία του Billy Wilder το 1957 να σκοράρει 6 υποψηφιότητες Όσκαρ. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν δικηγόρο που εκπροσωπεί έναν άντρα, ο οποίος κατηγορείται για το φόνο μιας πλούσιας χήρας η οποία του άφησε την περιοσία της. Όπως περιμένει κανείς, τα πάντα στην πορεία μπλέκονται με ανατροπές και αποκαλύψεις- ακόμα και τα πιο πεζά whodunnit της Christie είναι απολαυστικά αναγνώσματα, είναι δύσκολο να μην περάσεις καλά.

 

Το έργο έχει μάλιστα μεταφερθεί πολλές φορές και στο σανίδι. Στην Ελλάδα έχει παιχτεί στα τέλη των ’70s με καστ που απαρτιζόταν από τον Χρήστο Πολίτη, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τη Νονίκα Γαληνέα και τον Βασίλη Καϊλα. Πριν μερικά χρόνια είχε παιχτεί με την Κάτια Δανδουλάκη και το Δάνη Κατρανίδη. Το καστ του φιλμ του ’57 είχε για πρωταγωνιστές τον Charles Laughton και την Marlene Dietrich. Διαχρονικός μαγνήτης σταρ λοιπόν.

Ο Affleck αναμένεται να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στη διασκευή, που σίγουρα στα χαρτιά μοιάζει να προσφέρει μια καλοδεχούμενη αλλαγή ταχύτητας για τον σκηνοθέτη. Φυσικά δεν ξέρουμε πότε μπορούμε να το περιμένουμε αυτό το φιλμ, απέχει πολύ ακόμα καθώς ο Affleck πρέπει να το στριμώξει ανάμεσα στις Μπατ-υποχρεώσεις του, αλλά πιστεύουμε πως τελικά όλα αυτά θα αξίζουν τον κόπο γιατί δεν βλέπεις κάθε μέρα τον Μπάτμαν να λύνει μυστήρια της Agatha Christie.

Κανένας Ηρακλής Πουαρώ ε.