Chris Weeks/WireImage/Getty Images/Ideal Image
PROFILE

Ο David Lynch ήταν πάντα εκκεντρικός και έχουμε 15 αποδείξεις

Ένας από τους τελευταίους μεγάλους Αμερικανούς σκηνοθέτες κλείνει σήμερα τα 78 του χρόνια.

O David Lynch έχει αποδείξει εδώ και δεκαετίες ότι είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους κινηματογραφιστές εκεί έξω, με ένα δικό του στιλ που χάνεται μεταξύ αλήθειας και ονείρου -και που αναγκαστικά είτε το μισείς είτε το λατρεύεις. Η ζωή του όμως δεν είναι το ίδιο εκκεντρική με τις ταινίες του, θα λέγαμε ότι είναι ένας απλός τύπος στην καθημερινότητά του, που -μεταξύ άλλων- έχει παρατήσει το αλκοόλ και τα τσιγάρα από πολύ νωρίς. Θα γινόταν όμως να μην είχε κι αυτός μερικές δικές του παραξενιές, μερικές μικρές ιστορίες που να πρόδιδαν το ιδιαίτερο του χαρακτήρα του; Δεν θα γινόταν.

Μαζέψαμε 15 παράξενα facts για τη ζωή του, την καριέρα του, τις απόψεις του και τις συνήθειες του, που ίσως να ρίξουν και λίγο φως στις ασυνείδητες και υποσυνείδητες φοβίες που τριγυρνούν τις ταινίες του:

1. Όταν έφτασε για πρώτη φορά στο κολέγιο, δεν βγήκε από το δωμάτιό του για δύο εβδομάδες. Αφού χαιρέτισε τον πατέρα του, κάθισε στο δωμάτιό του ακούγοντας ραδιόφωνο. Βγήκε μόνο όταν η μπαταρία του ραδιοφώνου τελείωσε.

2. Αργότερα, κατά τα χρόνια του κολεγίου θα πετούσε έξω απ’ το δωμάτιο τους τον συγκάτοικό του, Peter Wolf (ο οποίος αργότερα έγινε ο τραγουδιστής των J. Geils Band), επειδή όπως είπε ήταν «πολύ περίεργος». Θα βγάζε κάποια λογική αυτό αν δεν το έλεγε ο David Lynch.

3. Δεν θέλει να πολυμιλάει. Η περίφημη τσιγγουνιά που δείχνει στις λέξεις κατά τους διαλόγους στις ταινίες του, μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει και από τα χρόνια που δεν είχε μάθει ακόμα να μιλάει -όταν ήταν ένας δίχρονος μπέμπης για παράδειγμα. Αυτή η φάση βέβαια κράτησε κατά κάποιον τρόπο μέχρι τα 20 του χρόνια, όπου δυσκολευόταν να εκστομίζει πολλές λέξεις κάθε φορά που ήθελε να ολοκληρώσει μία πρόταση. Αυτό το σοβαρό άγχος στην ομιλία μπορεί να είναι ο λόγος που ο serial killer στο Twin Peaks άφηνε κομμάτια χαρτιού με γράμματα κάτω από τα νύχια των θυμάτων του.

4. Έχει παντρευτεί τέσσερις φορές και έχει ένα παιδί από κάθε γάμο του. Συμμετρία.

5. Ο Lynch κάνει διαλογισμό εδώ και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, περνώντας τουλάχιστον 20 λεπτά κάθε μέρα απαγγέλοντας ένα μάντρα τεσσάρων λέξεων. Δεν έχει αποκαλύψει ποτέ αυτές τις λέξεις, καθώς όποιος εξασκεί αυτήν την πρακτική, κρατάει το δικό του μάντρα μυστικό.

6. Το 2002 πλήρωσε ένα εκατομμύριο δολάρια για να μελετήσει στο πλάι του ιδρυτή του Υπερβατικού Διαλογισμού, Maharishi Mahesh Yogi. Ο Lynch, μαζί με μια ακόμη ομάδα «μαθητών», πέρασε έναν ολόκληρο μήνα στο μέρος που διατηρεί ο γιόγκι στην Ολλανδία. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο δεύτερος ήταν και μαζί τους. Ο Maharishi Mahesh βρισκόταν στο σπίτι του κι επικοινωνούσε με την ομάδα μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης.

7.  Με τι έχει να κάνει το Wild at Heart; Σύμφωνα με τα λόγια του Lynch «έχει να κάνει με μία ώρα και σαράντα πέντε λεπτά».

8. Ισχυρίζεται ότι έτρωγε μεσημεριανό στο ίδιο εστιατόριο του Los Angeles σχεδόν κάθε μέρα για οκτώ χρόνια, από το 1976 έως το 1984. Η παραγγελία του συμπεριελάμβανε ένα κέικ σοκολάτας και -προφανώς- πολλές κούπες καφέ με πολλή ζάχαρη. Όλη αυτήν την εγρήγορση που του δημιουργούσε ο καφές την ονόμαζε «κοκκοποιημένη ευτυχία». Πώς;

9. Επίσης έχει το δικό του brand καφέ. Ο καφές με το όνομά του φημίζεται για το πόσο δυνατός είναι.

10. Του πήρε πέντε χρόνια για να γυρίσει το πρώτο του έργο, το Eraserhead, του οποίου οι σκηνές γυρίστηκαν μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για να τα βγάλει πέρα οικονομικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Lynch δούλεψε ως paperboy για τη Wall Street Journal -μεταξύ και των άλλων περίεργων δουλειών που έκανε.

11. Παραλίγο να συμμετάσχει σκηνοθετικά στην Επιστροφή των Jedi, αλλά τελευταία στιγμή απέρριψε την πρόταση του George Lucas. Αν και πολύ νέος ακόμα στον χώρο, δεν εντυπωσιάστηκε από το χρήμα και τα πλούσια εφέ που θα έπεφταν στην ταινία -και με τα οποία προσπάθησε να τον δελεάσει ο σκηνοθέτης.

12. Ο David Foster Wallace τον περιέγραψε κάποτε ως «τον Jimmy Stewart που έχει πάρει acid». Ο μεγάλος συγγραφέας είχε επίσης πει ότι δεν ήταν σίγουρος αν ο Lynch είναι τελικά «ιδιοφυΐα ή ηλίθιος».

13. Το Straight Story θα ήταν η τελευταία ταινία του Richard Farnsworth, καθώς ο ηθοποιός έπασχε από καρκίνο των οστών κατά τη διάρκεια της παραγωγής και αυτοκτόνησε λίγο μετά το ρόλο του στην ταινία. Ωστόσο, αρχικά είχε πει «όχι» στον ρόλο λόγω της βωμολοχίας που είχαν οι προηγούμενες ταινίες του Lynch. Ο σκηνοθέτης αναγκάστηκε να του δώσει τον λόγο του ότι δεν θα έχει μέσα καμία βρισιά για να τον καταφέρει.

14. Ο Lynch σχεδιάζει και κατασκευάζει μόνος του έπιπλα και δεν χρειάζεται να μπεις στο σπίτι του για να δεις μερικά αυτά. Πολλά από τα έπιπλα που έχει φτιάξει με τα χέρια του έχουν καταλήξει στο σκηνικό κάποιας ταινίας του.

15. Δεν επιτρέπει σε κανέναν δημοσιογράφο να τον ρωτήσει για την αντικειμενικά χειρότερη ταινία που έχει κάνει ποτέ, το Dune. Είναι τόσο επώδυνο γι’ αυτόν που θέλει να ξεχάσει ότι παραλίγο να «ξεπουληθεί» όπως λέει, κάνοντας τέτοιες ταινίες για το σινεμά.