Getty Images Murray Close
ΤΑΙΝΙΕΣ

Ο Harrison Ford κλείνει τα 79 και βάλαμε τα Indiana Jones στη σωστή σειρά

Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να δούμε ξανά το franchise που όρισε την πορεία του σπουδαίου ηθοποιού στη μεγάλη οθόνη.

Δεν υπάρχει ηθοποιός που να μην τον έχει καθορίσει ένας συγκεκριμένος ρόλος, μία συγκεκριμένη ταινία. Για τον Harrison Ford, το ορόσημο της κινηματογραφικής του ζωής είναι αναμφίβολα ο Indiana Jones. Ο ήρωας που τον βοήθησε να καθιερωθεί ως πρωταγωνιστής στο Χόλιγουντ και το franchise που εκτόξευσε τη δημοφιλία του (εννοείται τον έκανε και κατά πολλά εκατομμύρια πλουσιότερο).

Σήμερα, με τον Ford να μετρά μία αξιόλογη πορεία 55 ετών στη μεγάλη οθόνη, να ετοιμάζεται για το Indiana Jones 5*** και να σβήνει 79 κεράκια στη γενέθλια τούρτα του (γεννήθηκε στις 13 Ιουλίου 1942 στο Σικάγο), βρήκαμε μερικές πολύ καλές αφορμές για να συναντηθούμε ξανά με τον ανήσυχο καθηγητή αρχαιολογίας Dr. Henry Walton Jones.

Συνολικά, έχουν κυκλοφορήσει από τα 80s μέχρι και τα 00s τέσσερις ταινίες του Indy. Τις βλέπουμε ξανά βάσει της χρονιάς που έκαναν πρεμιέρα. Ανακαλύψαμε ωστόσο ένα fun fact που ανατρέπει τη χρονολογική σειρά που ήδη γνωρίζουμε.

Οι ταινίες του Indiana Jones σε σωστή (χρονολογική) σειρά

Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)

Να τη λοιπόν η χρονολογική ανατροπή. Για να ξεδιπλώσεις σωστά την ιστορία του Indy πρώτα θα δεις τη δεύτερη ταινία και έπειτα την πρώτη που γυρίστηκε. Το Temple of Doom λειτουργεί ουσιαστικά σαν prequel με τον ήρωα να προσγειώνεται στην Ινδία και να καλείται από μία ομάδα απελπισμένων Ινδών χωρικών να βρει όχι μόνο την πέτρα, αλλά και τα παιδιά τους, τα οποία έχουν απαχθεί.

Μπορεί να μην έλαβε τις διθυραμβικές κριτικές του πρώτου φιλμ και να επικρίθηκε για τον σκοτεινό και βίαιο χαρακτήρα του, τα τελευταία χρόνια ωστόσο έχει αναγνωριστεί ως κλασικό.

Indiana Jones and Raiders of the Lost Ark (1981)

Η ταινία που μας σύστησε το 1981 τον Indiana Jones, από τους σπουδαιότερους και πιο διάσημους χαρακτήρες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η υπόθεσή της διαδραματίζεται στο 1936, ένα χρόνο δηλαδή μετά τα γεγονότα του Temple of Doom, με τον Indy να συγκρούεται με Γερμανούς πράκτορες για να αποκτήσει την κρυμμένη σε μια αρχαία αιγυπτιακή πόλη κιβωτό της Διαθήκης, που χαρίζει ανεπανάληπτη δύναμη σε όποιον την κρατά στα χέρια του.

Indiana Jones and the Last Crusade (1989)

Στην τρίτη ταινία της σειράς, ο Ford συναντά τον Sean Connery που υποδύεται τον πατέρα του, τον Henry Jones Sr, έναν επιστήμονα με πολλές γνώσεις για το Άγιο Δισκοπότηρο, που οι Ναζί έχουν απαγάγει και αναζητά ο Indy.

Το Last Crusade είναι λιγότερο σκοτεινό από το Temple of Doom που είχε επικριθεί και βρίσκεται πιο κοντά στον τόνο της πρώτης ταινίας.

Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)

Μετά από μία παύση δύο δεκαετιών, ο Spielberg επέστρεψε τον διάσημο αρχαιολόγο στην οθόνη με ένα τέταρτο φιλμ, που αποδείχθηκε το πιο αδύναμο εισπρακτικά του franchise (η μεγαλύτερη επιτυχία στο box office ήταν το Raiders of the Lost Ark).

Η ιστορία του τοποθετείται χρονικά στο 1957. Ο Indiana Jones διώκεται από τους Ρώσους και την αρχηγό τους (Cate Blanchett) κατά την αναζήτηση του Κρυστάλλινου Κρανίου.

***Το Indiana Jones 5 είναι στα σκαριά και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα τον Ιούλιο του 2022. Στο καστ θα δούμε τον Harrison Ford στον ομώνυμο ρόλο, αλλά και τον Mads Mikkelsen που θα φέρει νέα πνοή στο franchise. Στη σκηνοθετική καρέκλα δε θα καθίσει ο Steven Spielberg, αλλά ο James Mangold (Logan, Wolverine, Ford v Ferrari).