ΛΙΣΤΕΣ

Ο Ιησούς ήταν κάφρος

Μια ντουζίνα χιουμοριστικών εμφανίσεών του σε σειρές και ταινίες εδώ και δεκαετίες, το αποδεικνύει.

Γεγονός: Ο “Ιησούς από τη Ναζαρέτ” του Τζεφιρέλι θα διδάσκεται αντί θρησκευτικών στα σχολεία μέχρι να φτάσουμε στο 2020. Εντάξει, όχι γεγονός αλλά βαθιά μέσα σου δε θα το απέκλειες κιόλας, κάτι που λέει τα πάντα σχετικά με το πόσο πολύ αυτή η Μία, Αγία, Τηλεοπτική απεικόνιση του Ιησού μας έχει καρφωθεί πλέον σε επίπεδο υποσυνείδητο.

Λοιπόν, ξέχνα τα όλα αυτά για μια στιγμή.

Ας γιορτάσουμε την έλευση του Πάσχα όπως αρμόζει σε κάθε μεγάλη προσωπικότητα/χαρακτήρα: Χιουμοριστικά. Όχι περίμενε, μην κλείνεις το tab, δε θα το κάνουμε εμείς το χιούμορ. Το έχουν κάνει πριν από εμάς, για εμάς, άνθρωποι πολύ πιο αστείοι από εμάς.

Εμείς απλώς μαζέψαμε μερικές από τις πιο αστείες και ανίερες εμφανίσεις του Ιησού, από τους Monty Python μέχρι το “Family Guy” και τις θυμόμαστε γελώντας.

Δεν ξέρω τι λες, ο Buddy Christ σίγουρα θα ενέκρινε πάντως.

South Park

Οι Parker & Stone του έχουν δώσει να καταλάβει με τον Ιησού στη σειρά, βάζοντάς τον από το να τραγουδά μοναχικά γενέθλια στον εαυτό του μέχρι το να μάχεται ένα Άλιεν στην επική τριλογία επεισοδίων “Imaginationland”.

Όμως το αγαπημένο δίπτυχο σκηνών παραμένει εκείνο όπου ο Ιησούς δολοφονεί τον Πάπα ύστερα από διαφωνία για το ποιος είναι η φωνή του θεού, και λίγο αργότερα ο Κάιλ δολοφονεί τον Ιησού με κωμικά βίαιο τρόπο. (Άκου τη φασαρία που κάνει το φωτοστέφανο και μόνο.)

Mel Brooks

Ο φοβερός κωμικός στην ταινία του “Η Ιστορία του Κόσμου” δε θα μπορούσε να μην περάσει από τα γεγονότα γύρω από τη ζωή του Ιησού. Στην κατά Μελ Μπρουκς απεικόνιση του Μυστικού Δείπνου, ο ίδιος κρατά το ρόλο του αδαούς σερβιτόρου που διακόπτει στο πιο κρίσιμο σημείο για να πάρει παραγγελία. “JUDAS!”

Simpsons

Ο Χόμερ πάει στον Παράδεισο, τα λέει με τον Θεό, και στην πορεία μαθαίνουμε πως ο Υιός την έχει πάθει την καταθλιψούλα του. Δεν είναι τίποτα φοβερά βαθύ ή ακραίο, αλλά η εικόνα του Ιησού να γυρνοβολάει στην κούνια του είναι από τα πιο αστεία πράγματα που θα δεις αυτό το μήνα.

Μπόνους, σελίδα με dancing jesus!

Το μιούζικαλ

Όχι, ποιος “Jesus Christ Superstar” μωρέ, άσε τον Άντριου Λόιντ Γουέμπερ να βαράει φλωροκιές, εδώ έχουμε το αριστούργημα του είδους. Δηλαδή, τον Ιησού να κολλάει την ιστορία θριάμβου του με το “I Will Survive”. Ω ναι.

Family Guy

Άλλο ένα animation με μπόλικες αναφορές στον άνθρωπό μας, από το φανταστικά random “O Ιησούς δουλεύει σε δισκάδικο” (που έρχεται να δέσει στο τέλος με το πιο αστείο running joke της σειράς) μέχρι το “Black Jesus” σκετσάκι, το οποίο καταφέρνει να προσβάλλει σχεδόν τα πάντα, ταυτόχρονα.

Εξολοθρευτής και Ιησούς

Από όλα τα πιθανά mash-ups που έχουν γίνει (“Jesus Christ Vampire Hunter”, Ιησούς και ζόμπι, κλπ), το απολαυστικότερο πρέπει να είναι αυτή η παρωδία από την εκπομπή MAD TV, όπου οι σεναριακές στροφές του “Εξολοθρευτή” ενώνονται ξεκαρδιστικά με εκείνες της “Ωραιότερης Ιστορίας”. “Σταμάτα να σκοτώνεις τον Ιούδα”! “He’ll be back”! Τέλειο.

Buddy Christ

Στο βέβηλο “Δόγμα” του, ο Kevin Smith είπε την ιστορία δυο αγγέλων ξεχωριστών από όλους τους άλλους, και μέσα από αυτή την κωμωδία επιχείρησε να καυτηριάσει όλο το εκκλήσιαστικό κατεστημένο. Αν ξεχωρίζει κάτι, είναι η στιγμή όπου η Καθολική Εκκλησία επιχειρεί να γίνει πιο χιπ και μοντέρνα, επανεισάγοντας το image του Ιησού όχι ως Εσταυρωμένου, αλλά ως Κολλητού.

Monty Python

Στο “Life of Brian”, οι Τρεις Μάγοι μπερδεύουν τις φάτνες και μαζί τους Ιησούδες τους. Ο ίδιος ο πραγματικός Ιησούς παίζει περιθωριακό ρόλο στην ιστορία, πχ στη σκηνή όπου ένα από τα διάσημα κηρύγματά του περνά παντελώς στο background.

Όμως η ευφυία των Python έγκειται στο πώς χρησιμοποιούν το διασημότερο οπτικό στοιχείο της Καινής Διαθήκης (τον σταυρό του μαρτυρίου) για να πραγματοποιήσουν το διασημότερο θρησκευτικοειδές αστείο όλων των εποχών – δίχως καν να χρειάζεται να εμφανιστεί ο ο ίδιος ο Ιησούς.

Γι’αυτό στο αφήσαμε για το τέλος.