Vianney Le Caer/Invision/AP
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

O Martin Freeman δεν έχει ιδέα πόσο σημαντικός είναι για το σύμπαν της Marvel

Ο αγαπητός ηθοποιός του Sherlock και του Hobbit μιλά αποκλειστικά στο OneMan για το ρόλο του στο Black Panther: Wakanda Forever που μόλις κυκλοφόρησε στα σινεμά.

Ο Martin Freeman είναι για κάθε άνθρωπο γνωστός από κάποιο άλλο πρότζεκτ, κι αυτό λέει πολλά και για την τεχνική του ως ηθοποιός, αλλά και για τις προθέσεις του γύρω από την ηθοποιία και τη θέση του ως σταρ.

Από το Sherlock στα Hobbit κι από το Fargo στο The Office, δεν έχει φανεί ποτέ σταθερός σε ένα mode, ή σε ένα μέσο, ή σε ένα είδος εντός αυτού του μέσου. Ακόμα και στα μπλοκμπάστερ που κάνει, φροντίζει να απασχολείται με διαφορετικό τρόπο.

Από τα Hobbit που ήταν όλα στους ώμους του μέχρι τη Marvel όπου είναι απλώς περιφερειακός (ως τώρα τουλάχιστον) χαρακτήρας, ο Freeman μοιάζει να απολαμβάνει την ευελιξία που του προσφέρει το σύγχρονο χολιγουντιανό σύστημα.

Και μάλιστα, σε αντίθεση με άλλους ηθοποιούς της γενιάς του, δε μοιάζει καθόλου έτοιμος να παραδοθεί πλήρως σε ένα σύμπαν, σε ένα μεγα-franchise, κρατώντας πολύ ενεργά ανοιχτές όλες τις πόρτες για παράλληλα πρότζεκτ.

Το Black Panther: Wakanda Forever Προβάλλεται στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.

Στο Black Panther: Wakanda Forever ο Freeman επιστρέφει στο ρόλο του πράκτορα της CIA, Everett Ross, ο οποίος έχει έναν ιδιαίτερο δεσμό με τη Wakanda και τους ανθρώπους της, κάτι που τον τοποθετεί σε έναν ενδιαφέροντα ενδιάμεσο τόπο. Ο ρόλος του ωστόσο σε αυτή την ταινία είναι αρκετά περιφερειακός, όπως συχνά συμβαίνει με αυτούς τους χαρακτήρες που εμφανίζονται από τη μία ταινία στην άλλη (κι από τη μία σειρά στην άλλη) μες στο οικοσύστημα της Marvel.

Αυτό στάθηκε κι η αφορμή για μια ειλικρινή (έστω και εντελώς περιορισμένη λόγω βασικών στοιχείων που έπρεπε να μείνουν μυστικά) συζήτηση μαζί του, που ξεκίνησε από τις λεπτομέρειες της συμμετοχής του στο Black Panther και το MCU και εξελίχθηκε σε μια ευρύτερη αναζήτηση πάνω στο πώς νιώθει για τη θέση του σε αυτό τον κόσμο, το τι κρατά, τι του δίνει κίνητρο, και το πόσα διαφορετικά πράγματα θεωρεί αναγκαίο να κάνει.

***

Ο Samuel Jackson είπε κάπως χαλαρά ότι θα είσαι μέλος του Secret Invasion.

Ναι, ναι. [γελάει]

Πώς οδηγεί το Wakanda Forever σε εκείνο;

Συνάντησα τον Sam για λίγο και μου φάνηκε ένα γενναιόδωρο και πολύ φαν άτομο. Χαίρομαι πολύ για αυτή τη γνωριμία. Τώρα το πώς ταιριάζει το Secret Invasion με το Wakanda Forever δεν ξέρω σίγουρα, είναι παράλληλα μάλλον.

Το περισσότερο που μπορώ να πω χωρίς… ξέρεις [σσ. κοιτάει με πλάγια ματιά τριγύρω του, προς τα άτομα που δεν φαίνονται στο παράθυρο του Zoom]… το μόνο για το οποίο μπορώ να μιλήσω χωρίς να εμφανιστεί μια κόκκινη βούλα στο μέτωπό μου, είναι ότι δεν το βλέπω ακριβώς συνδεδεμένο χρονικά, αλλά το βλέπω ελαφρώς παράλληλο.

Ποιο νόημα βλέπεις και ποια επίδραση στην καριέρα σου έχει το να είσαι μέρος του σύμπαντος της Marvel; Υπάρχει μεγαλύτερη ελευθερία στο να διαλέγεις τα άλλα πράγματα που κάνεις;

Ναι, εννοώ δεν ξέρω… Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής δεν ξέρω πραγματικά, γιατί το επίπεδο που ο Ross είναι σε αυτές τις ταινίες είναι καθαρά περιφερειακό, οπότε δεν ξέρω στα αλήθεια πόσο αλλάζει την καριέρα μου. [γελάει] Πέραν του ότι το διασκεδάζω, μου αρέσει πραγματικά να είμαι μέρος του σύμπαντος και είμαι ικανοποιημένος. Αλλά δεν ξέρω αν κανείς πραγματικά το προσέχει, για να είμαι ειλικρινής.

Είσαι εδώ τώρα!

Είμαι εδώ αλλά είναι στο συμβόλαιό μου! Πρέπει να μιλήσουμε! Αλλά ναι, είμαι εδώ. Ισχύει. Ωστόσο το εφέκτ που έχει στην καριέρα μου… δεν ξέρω αν κάνει κάτι. Προφανώς δεν την πληγώνει, αλλά επειδή έχω σχετικά μικρούς ρόλους σε αυτές τις ταινίες, για μένα είναι σαν διακοπές. Είναι σαν πολύ διασκεδαστικές διακοπές και είναι μεγάλη χαρά να είμαι μέρος ενός πράγματος που είναι δημοφιλές και να αντηχεί στο κοινό με τον τρόπο που το κάνει αυτό.

Και τα γυρίσματα πώς ήταν; Πώς διέφερε από την πρώτη ταινία;

Ήταν πολύ διαφορετικά. Την πρώτη μέρα μου στο Wakanda Forever είχα μια σκηνή με τη Danai Gurira και τη Letitia Wright και μετά… αυτή ήταν η μόνη φορά που τις είδα εκτός του τρέιλερ του μακιγιάζ. Στην υπόλοιπη ταινία έκανα τα πράγματα χωριστά!

Μια τέτοια εμπειρία μπλοκμπάστερ είναι προφανώς τελείως διαφορετική για σένα από μια μπλοκμπάστερ εμπειρία σαν του Hobbit. Κι ακόμα κι οι σειρές από τις οποίες έγινες πιο γνωστός ήταν αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους ως προς το τι ζητούσαν από σένα. Τι παίρνεις από το να κάνεις αυτούς τους μεγάλους ρόλους– εκτός από τα όποια εφέκτ που έχει στην καριέρα σου, και φυσικά τα λεφτά;

Η διασκέδαση της ηθοποιίας. Γιατί πραγματικά μου αρέσει να δουλεύω. Πραγματικά. Μου αρέσει να είμαι γύρω από διαφορετικούς ανθρώπους, διαφορετικά γκρουπ ανθρώπων και το τι αποτέλεσμα φέρνει αυτό. Διαφορετικές δυναμικές. Γιατί αυτό το γκρουπ ήταν εντελώς διαφορετικό από κάποιο άλλο. Ακόμα και γυρίζοντας το πρώτο Black Panther από το δεύτερο, παρόλο που υπήρχαν πολλοί ίδιοι άνθρωποι στο καστ και το συνεργείο, ήταν διαφορετικό τελείως.

Αυτό που παίρνω… αν δηλαδή τίποτα από όλα αυτά δεν προβαλλόταν ποτέ, και κανείς δεν πληρωνόταν [γελάει] αυτό που παίρνω είναι μια ενστικτώδης χαρά του να παίζεις, και να είμαι με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων.

Προσπαθώ να μην αφήνω… νομίζω δηλαδή δεν είμαι πλήρως καθορισμένος από το γεγονός ότι είμαι ηθοποιός. Αλλά είναι αρκετά κοντά, ομολογουμένως. Οπότε θέλω να είμαι χαρούμενος με ό,τι κάνω, γιατί είναι τεράστιο μέρος του τι είμαι στην ουσία μου, εκ των πραγμάτων.

Κι επίσης, είναι ωραίο να φλεξάρεις διαφορετικούς μύες. Το να παίζω τον Bilbo είναι τελείως διαφορετική αποστολή από το να παίζω τον Ross. Και το καθένα έχει τις προκλήσεις του όπως και τα πράγματα που είναι εύκολα σε αυτό. Ο Bilbo είναι μεγαλύτερη δέσμευση χρόνου, είναι όλο στους ώμους μου. Στον Everett δεν είναι καθόλου στους ώμους του [γελάει], όλα αυτά τα φιλμ, αλλά από την άλλη… δεν ξέρω, πρέπει να έχω μια πειστική προφορά για δύο ώρες, ξέρεις. [γελάει]

Πάντα βρίσκεις πράγματα που σου δίνουν κάτι ενδιαφέρον, είτε είναι το πώς περπατάει, πώς κινείται, το στάτους του χαρακτήρα, όλα αυτά τα πράγματα. Που αρχίζει μεν να είναι αυτόματο, αλλά αν τα σπάσεις σε κομμάτια, κάνει πολλά! Ένας ηθοποιός κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα την κάθε δεδομένη στιγμή όταν δουλεύει.

Το βρίσκω διασκεδαστικό. Γιατί είναι το ίδιο πράγμα που τα παιδιά απολαμβάνουν στην παιδική χαρά ή όταν φαντάζονται ιστορίες και κόσμους. Είναι κλισέ αλλά είναι αλήθεια. Είμαστε τυχεροί που κάνουμε αυτό το πράγμα που αγαπούσαμε να κάνουμε κι όταν ήμασταν παιδιά. Και να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Είναι τεράστια χαρά.

Με δεδομένο ότι o Everett Ross είναι περιφερειακός χαρακτήρας σε διαφορετικές φάσεις του MCU, εσύ πόσα ξέρεις, πόσα μαθαίνεις καθώς προχωρούν οι ταινίες;

Δεν… θα σκόραρα τους μεγαλύτερους βαθμούς σε κουίζ. [γελάει] Θα τα πήγαινα ΟΚ! Αλλά δε θα έσκιζα. Νομίζω λόγω του ποιος είναι ο χαρακτήρας μου, αλλά κι επειδή είμαι πατέρας, και ηθοποιός που δουλεύει σε διαφορετικά πράγματα, δεν κάνω catch up σε κάθε κομμάτι λεπτομέρειας του MCU.

Κι επίσης επειδή… έχω… άλλα πράγματα να κάνω. [γελάει] Θα ήταν full time δουλειά! Ξέρω ότι κάποιοι το καταφέρνουν βέβαια αλλά θέλω να φτιάχνω κι ένα πρωινό κάποια στιγμή. Αλλά πάντως ξέρω ό,τι χρειάζεται να ξέρω για να κάνω τη δουλειά μου. Προσπαθώ να εστιάζω σε αυτό.

Πόσα ξέρει ο Everett εξάλλου; Όχι όλα. Θα ήξερε όσα χρειάζεται να ξέρει για να κρατήσει την Αμερική ασφαλή και τον κόσμο σε ισορροπία. Οπότε εστιάζω στα όσα θα ήξερε αυτός. Κι η δουλειά του δεν είναι να είναι εξπέρ στη Marvel. Αλλά πάντως θα τα πήγαινα ΟΚ. Απλώς δε νιώθω την ανάγκη να ξέρω κάθε κομμάτι.

AP Images

[εδώ γίνεται μια ερώτηση για ένα άτομο που πρωταγωνιστεί στην ταινία και μοιράζεται πολλές σκηνές με τον Freeman, αλλά όπως προκύπτει εκείνη τη στιγμή, η συμμετοχή του ατόμου αυτού θεωρείται spoiler οπότε ο Freeman γελάει και αργότερα μας ζητείται να μην αναφέρουμε το όνομα του ηθοποιού.]

Εε… η συνεργασία μου με αυτό το… άτομο… με τα τρία ονόματα, ήταν απολαυστική. Είναι ένα άτομο που θαυμάζω καιρό. Έχει… έχουν; [γελάει] Έχουν μια σχέση με την κωμωδία εκπληκτική τα τελευταία 30 χρόνια. Είναι ένα γρήγορο, έξυπνο άτομο. Κάποιες φορές όταν δουλεύεις με κάποιον μαθαίνεις πολλά πράγματα. Κι αυτό είδα να κάνει αυτό το άτομο είναι ότι… όταν κάνεις λάθος στην κάμερα ως ηθοποιός, πεις λάθος λέξη, οτιδήποτε, πρέπει να συνεχίζεις.

Και ξέρει ενστικτωδώς τι είναι σημαντικό και τι όχι. Έχει μια αυτοπεποίθηση και μια εμπειρία πολύ εντυπωσιακή. Ήμουν ενθουσιασμένος όταν έμαθα ότι θα δουλεύω μαζί…. τους. Με αυτό το άτομο. Ας το πούμε Daniel Day Lewis. [γελάει]

Πώς αλλάζει την προσέγγισή σου όταν μαθαίνεις ότι ο χαρακτήρας σου έχει νέα στοιχεία που δεν ήξερες; Όταν μαθαίνεις ας πούμε κάτι, ότι ας πούμε «α, τώρα έχω πρώην».

Δε νομίζω ότι αλλάζει η προσέγγιση, απλά είναι μια ακόμα πτυχή σε ένα κρεμμύδι. Κάτι νέο που ποτέ δε σκέφτηκα πριν. Δεν είχα σκεφτεί ποτέ ποια είναι η προσωπική του ζωή, γιατί δεν ήταν στην οθόνη. Είναι βασικά πράγματα που ρωτάς τον εαυτό σου, που καθορίζεις όταν παίζεις έναν χαρακτήρα. Είναι παντρεμένος;

Έχει παιδί; Όλα αυτά. Αλλά μετά συγκεντρώνεσαι σε ό,τι υπάρχει στο σενάριο. Εγώ τουλάχιστον αυτό κάνω. Ακριβώς επειδή δεν ξέρεις πού θα πάει στο μέλλον, δεν θες να πάρεις μεγάλες αποφάσεις γιατί μπορεί να μάθεις ας πούμε σε 6 μήνες ότι ισχύει κάτι αντίθετο. Οπότε πρέπει να κρατάς ανοιχτό μυαλό.

Όταν έμαθα ότι έχει πρώην… [κοιτάζει ξανά εκτός κάμερας] μπορώ να το πω αυτό τουλάχιστον; Δε μπορούμε να πούμε το όνομα του ατόμου, αλλά τελοσπάντων έχει κάτι στο παρελθόν του. Αυτό είναι διασκεδαστικό πράγμα να παίξεις. Κι όταν μαθαίνω ποιο είναι το άτομο, τότε είχα μια αποκάλυψης χαράς! Πολύ όμορφο.

Αλλά το βασικό μου θέμα στην ηθοποιία είναι να εκπλήσσομαι. Υπάρχουν κακές εκπλήξεις φυσικά κιόλας, αλλά είναι ωραίο να μην νομίζεις πως ξέρεις κάθε πράγμα για τον χαρακτήρα σου γιατί δε μπορείς τότε να εκπλήσσεσαι. Και δεν μπορείς να κάνεις κάτι απρόσμενο. Σε σταματά από το να πάρεις κάποιες πιο αυθόρμητες αποφάσεις. Οπότε όχι, δεν αλλάζει η προσέγγισή μου, γιατί τα προσεγγίζω πάντα όλα με ανοιχτό μυαλό, έτοιμος να μάθω ας πούμε ότι ο Ross είναι εν δυνάμει μισή σαύρα.

[γελάμε]

Να ένα σοκ! Αυτό το λέμε. [γελάει]

Έχει ενδιαφέρον από τον τρόπο που μιλάς για όλο αυτό το σύμπαν, πόσο σημαντική είναι τελικά η Marvel για σένα; Αν δηλαδή ξαφνικά όλα τα υπόλοιπα σταμάταγαν.

Τζήζους! Κοίτα, δεν ξέρω, γιατί δεν ξέρω και πόσο με θέλουν. Δε μπορώ δηλαδή να το θεωρήσω δεδομένο, γιατί παρόλο που μου αρέσει και το αγαπώ, δεν ξέρω πόσο με αγαπά εκείνο! Κάθε φιλμ που κάνω νιώθω ωραία, ότι εντάξει, με θέλουν κι αυτή τη φορά να κάνω κάτι, τέλεια. Αλλά δεν υπάρχει καμία εγγύηση. Είναι πάντα μπόνους.

Κάθε φορά που έρχομαι πίσω δεν είναι κάτι σίγουρο, δεν επαφίομαι σε αυτό. Επειδή διαρκώς αυτό το σύμπαν μεγαλώνει, όλο και περισσότεροι ηθοποιοί έρχονται, οπότε κάποιος μπορεί εύκολα να με αντικαταστήσει. Τον χαρακτήρα μου δηλαδή. Δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα! Οπότε όχι, δε θα ήμουν χαρούμενος αν τελείωναν όλα τα άλλα πράγματα που διαρκώς κάνω. Παραμένουν πολύ σημαντικά για μένα.

*Το Black Panther: Wakanda Forever Προβάλλεται στις αίθουσες από την Feelgood Entertainment.