ALAMY/VISUALHELLAS.GR
ΣΙΝΕΜΑ

Ο Ray Liotta μέσα από τα δικά του λόγια

Το «καλό παιδί» πέθανε στον ύπνο του στο σπίτι του στη Δομινικανή Δημοκρατία. Ήταν 67 ετών.

Το χαμόγελό του σαρδόνιο. Το βλέμμα του γοητευτικό και ταυτόχρονα, κάπως τρομακτικό. Ο τόνος της φωνής του στιβαρός. Ο Ray Liotta έλαμψε στο γκανγκστερικό έπος Goodfellas του Martin Scorsese μέσα από τον ρόλο του μαφιόζου Henry Hill.

Η σκηνή όπου ο ήρωάς του και η μέλλουσα σύζυγός του, Karen μπαίνουν στο Copacabana club διασχίζοντας την κουζίνα μέχρι να φτάσουν στο τραπέζι τους είναι απλά αξέχαστη. Εμβληματική. Μία από τις καλύτερες σκηνές της πρόσφατης ιστορίας του κινηματογράφου. 

Ο Ray Liotta ήταν ένας από τους πιο αυθεντικούς τύπους του Χόλιγουντ, ένας χαρισματικός ηθοποιός «με τα πάνω και τα κάτω του», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο ίδιος. 

Συνεντεύξεις έδινε σπάνια, αλλά όταν το έκανε ήταν απολαυστικός. Μιλούσε από καρδιάς, με ειλικρίνεια και απλότητα. Θυμόμαστε κάποιες από τις πιο χαρακτηριστικές του δηλώσεις για την υποκριτική, τα παιδικά του χρόνια, τη ζωή του. 

O Ray Liotta σε πρώτο πρόσωπο

Οι ηθοποιοί θέλουμε να δοκιμαστούμε σε όσα περισσότερα διαφορετικά κινηματογραφικά είδη μπορούμε. Αυτό έκανα και εγώ. Έχω κάνει ταινίες με τα Muppets. Έχω υποδυθεί τον Sinatra. Έχω παίξει τα καλά και τα κακά παιδιά. Έχω γυρίσει ακόμα και ταινία με ελέφαντα. Έτσι πρέπει να είναι μία υποκριτική καριέρα.

Προτιμώ να παίζω τον γκάνγκστερ, παρά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο πιο ωραίος τύπος στον κόσμο ήταν ο Joey Perrini (ο ρόλος του στη σαπουνόπερα Another World με την οποία έγινε γνωστός).

Μετά το Άγριο Θηλυκό με τη Melanie Griffith, όπου υποδύθηκα τον τοξικό σύζυγο, είχα προσφορές για κάθε τρελό τριγύρω. Ξαφνικά, ήμουν ο ιδανικός για να υποδυθώ τον γοητευτικό, παρανοϊκό τύπο.

Θέλω οι ταινίες και οι ρόλοι να μου βγάζουν έντονο συναίσθημα όποιο και αν είναι αυτό: γέλιο, χαρά, θλίψη, φόβο. 

Θα ήταν ωραίο να παίξω σε μια ταινία όπου δε θα πρέπει να πνίξω το κορίτσι για να το κερδίσω.

Το σενάριο είναι η Βίβλος του ηθοποιού.

Έχω μπλεχτεί σε καυγά μόνο μία φορά στη ζωή μου, όταν ήμουν στο γυμνάσιο. Δεν καταλαβαίνω γιατί όλοι με θεωρούν μανιακό.

Ποτέ μα ποτέ δεν ονειρευόμουν να γίνω ηθοποιός.

Όταν τελείωσα το σχολείο, ο πατέρας μου μού είπε: «σπούδασε ό,τι θέλεις, γίνε ό,τι θέλεις. Η ζωή είναι δική σου».

Η καριέρα μου είχε πάντα τα πάνω και τα κάτω της. Είμαι OK με αυτό.

Με διασκεδάζουν πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι το καλό χιούμορ. 

Υπάρχει ηθοποιός που να μη θέλει ο κόσμος να βλέπει τη δουλειά του;

Μιλώντας με τους φίλους μου, έχω καταλήξει στο εξής: καλή ή κακή, με το σωστό ή το λάθος πρόσωπο, οι άνθρωποι θέλουμε να υπάρχουμε μέσα σε μία ερωτική, συντροφική σχέση. 

Κάθε πρωί ξυπνάω στις 6 το πρωί για να γυμναστώ. Μου αρέσει να ξεκινάω την ημέρα μου δυναμικά. Είναι κάτι που κάνω από παιδί, από τις εποχές του σχολείου.

Ήμουν σπιτόγατος πολύ πριν αποκτήσω την οικογένειά μου.

Γιατί μετά το Goodfellas δε συνεργάστηκα ξανά με τον Martin Scorsese; Μάλλον, πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο.

Δε θα σταματήσω ποτέ να τρώω κινέζικο, παρά το γεγονός ότι δε με χορταίνει. Μία ώρα μετά πεινάω ξανά.

Δεν είναι όλοι οι δημοσιογράφοι, δημοσιογράφοι. Με εκνευρίζουν οι ανόητες ερωτήσεις και όταν δεν πιάνουν το χιούμορ, τον αυτοσαρκασμό.

Νιώθω ότι τα έχω κάνει όλα αργά στη ζωή μου. Παντρεύτηκα μεγάλος, έγινα πατέρας μεγάλος, γύρισα την πρώτη μου ταινία στα 31.