AP IMAGES
NETFLIX

Ο Seinfeld στο νέο του stand-up είναι παντρεμένος με ψυχή

H καινούρια παράσταση του Jerry Seinfeld στο Netflix, '23 hours to kill', είναι γεμάτη με αστεία μιας άλλης εποχής.

Είναι αρκετά πιθανό να γνωρίζετε τον Jerry Seinfeld, δεν είναι όμως τόσο πιθανό να έχετε δει το ‘Seinfeld’. Είναι περισσότερο πιθανό μάλιστα να τον έχετε δει στο ‘Comedians in cars getting coffee‘ ή στο τελευταίο του special ’23 hours to kill’ απλά και μόνο επειδή υπάρχουν στο Netflix. Το ‘Seinfeld’, η πιο επιτυχημένη αμερικάνικη σίτκομ μαζί με τα ‘Φιλαράκια‘, δεν παίχτηκε ποτέ στην ελληνική τηλεόραση ούτε υπάρχει σε κάποια δημοφιλή σε μας ονλάιν πλατφόρμα. Έτσι πολλοί έχουν χάσει αυτό το μεγάλο κεφάλαιο της ποπ ιστορίας, που λέγεται ‘Seinfeld’.

Προσωπικά είδα τη σειρά ‘Seinfeld’ πριν από δύο χρόνια και ήταν ένα από τα καλύτερα πράγματα που έχω δει. Stand-up όμως του Jerry Seinfeld απέφευγα να δω, επειδή κανείς που αγαπά το stan-up δεν θα σου προτείνει να τον δεις. Το χιούμορ του είναι αρκετά clean-cut για το πόσο έχει προχωρήσει το χιούμορ στο stand-up. Ήθελα όμως να έχω και τη δική μου άποψη, έτσι αποφάσισα να βάλω το ’23 hours to kill’. Και επιβεβαιώθηκαν τα όσα ήξερα και φανταζόμουν.

Ένας άλλος τίτλος για αυτό το κείμενο θα μπορούσε να είναι “O Jerry Seinfeld λέει αστεία για Αμερικάνους boomers”. Boomers όχι τόσο με την προσβλητική χροιά που έχει πάρει η λέξη από τη φράση “Ok, boomer“, αλλά λόγω της πραγματικής της σημασίας. Ο Seinfeld έκλεισε πριν ένα τα 66 και το κοινό στο οποίο απευθύνεται -και που έβλεπες στις πρώτες θέσεις μπροστά στη σκηνή- έχει πάνω κάτω αυτή την ηλικία.

Όσο για το “Αμερικανούς”, αυτό πάει περισσότερο, επειδή αρκετές φορές αναφέρει αγαπημένες συνήθειες του τόπου του, για τις οποίες εμείς δεν έχουμε ιδέα για ποιο πράγμα μιλάει. Όπως για το πόσο τέλειο είναι το παγωμένο hot dog που πουλάνε στους αγώνες baseball και για το πόσο αξεπέραστη είναι η γεύση του pop tart.

Στο δεύτερο μισό του stand-up special του μιλάει για τις δυσκολίες του γάμου, όντας παντρεμένος 19 χρόνια. Μιλάει για τις παραξενιές των γυναικών, για τον τρόπο που η γυναίκα του αξιολογεί τον τόνο της φωνής του και για την προσπάθεια που κάνει να κρατηθεί από το να της πει “σε μισώ”.

Πράγματα που ίσως όλοι έχουν νιώσει σε μεγάλο ή μικρό βαθμό για τη μακροχρόνια σχέση τους, αλλά που κιόλας ακούμε εδώ και (με έναν πρόχειρο υπολογισμό) 80 χρόνια σε σειρές, ταινίες, stand-up ελληνικά και ξένα. Ο Seinfeld δεν δίνει κάτι περισσότερο στα όσα ήδη έχουμε ακούσει να λέγονται για τον γάμο από το ‘Γάμος αλά… ελληνικά‘ μέχρι το ‘Κι οι Παντρεμένοι έχουν ψυχή‘.

Μιλώντας όμως για “ψυχή”, από αυτή έχει σίγουρα πάρα πολύ. Το special αρχίζει με τον Seinfeld να πηδάει από ένα ελικόπτερο μέσα στον ποταμό Hudson της Νέας Υόρκης(!). Και αν δεν ήσουν σίγουρος ότι το έκανε όντως, στο τέλος σου δείχνει πώς προπονήθηκε από ειδικό στις καταδύσεις. Το αναπάντεχο ίντρο ήταν σε συνέχεια του Bond-ικού κόνσεπτ που είχε και στα τρέιλερ του ‘23 hours to kill‘. Ταυτόχρονα σε όλη τη διάρκεια του σόου χοροπηδάει, κουνιέται και είναι συνεχώς μέσα στην ενέργεια.

Το ηλικιακό θέμα το πιάνει και ο ίδιος λέγοντας ότι όντας στα 60s δεν τον νοιάζει πια τίποτα. Μπορεί να λέει όσα “όχι” θέλει ή ακόμα καλύτερα να μην απαντάει καν αν του απευθύνουν τον λόγο και δεν θέλει να απαντήσει. Όταν είπε αυτό, μου ήρθε στο μυαλό εκείνο το awkward περιστατικό που η Kesha ήθελε να τον αγκαλιάσει και εκείνος την απέρριψε.

Φυσικά το ’23 hours to kill’ έχει και καλές στιγμές. Πολλά σημεία του πρώτου μισού, τα παρακολουθούσα με ένα χαμόγελο. Δεν άκουσα κάτι που δεν έχω ξανακούσει ούτε θα προτείνω σε άλλον να το δει. Έχω να προτείνω τη σειρά ‘Seinfeld’ για πάντα. Ο Jerry Seinfeld δεν έχει να αποδείξει κάτι και το ξέρει και ο ίδιος.

“Θα ήσασταν εδώ στη σκηνή αν ήσασταν στη θέση μου”; είπε στο κοινό. Δεν υπήρχε πραγματικά κανένας λόγος για τον Seinfeld να κάνει αυτό το stand-up. Είναι o πλουσιότερος κωμικός στον κόσμο, σχεδόν δισεκατομμυριούχος, και έχει φτάσει ήδη στο ανώτατο όριο επιτυχίας 20+ χρόνια πριν. Παρόλα αυτά το έκανε, γιατί όπως είπε ήθελε να σκοτώσει την ώρα του. Και για εμάς δεν υπήρχε κανένας να δούμε το special του, παρόλα αυτά το είδαμε, για να σκοτώσουμε την ώρα μας. Τουλάχιστον είναι μια ισότιμη σχέση.