Ο Τσε Γκεβάρα μέσα από τα ελληνικά τραγούδια
Από τον 'Άγιο Τσε' του Μίκη μέχρι το 'Τραγούδα και Γέλα' των Active Member
- 9 ΟΚΤ 2017
Bowie, Rolling Stones, Manic Street Preachers, Pet Shop Boys, Scott Walker, Rod Steward, Soulfly, (ανάσα), Jay-Z, Run the Jewels, Lil Wayne, όοοοοοοοοολοι τους έχουν αφιερώσει από ένα στιχάκι στον μοναδικό ίσως Αργεντινό που μάγεψε τόσους χωρίς τη μπάλα στα πόδια.
Δεν ξέρω αν φταίει η προσωπικότητά του που στάζει γοητεία ή η ηρωική του έξοδος, αλλά δύσκολα θα βρεις αγωνιστή/επαναστάτη/πολιτικό και ξανά επαναστάτη, που να έχει υμνηθεί τόσο από την ποπ κουλτούρα.
Μέχρι και οι Super Furry Animals έχουν τραγουδήσει για το άσθμα του, αν έχεις τον Θεό σου.
Και εδώ όμως, στη φτωχή πλην τίμια(;) χώρα μας, δεν ήταν και λίγοι αυτοί που κατέβασαν τον Τσε απ’ τον τοίχο τους και τον πέρασαν μέσα στους στίχους και στα τραγούδια τους.
Στην πραγματικότητα η λίστα με ελληνικά τραγούδια που τον αναφέρουν είναι υπερβολικά μεγάλη για να συμπεριληφθεί ολόκληρη, οπότε είπαμε να εστιάσουμε σε κάποια απ’ τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια.
Για δες τα.
Σημείωση: Αν σε λένε Υποχθόνιο και μπήκες για να βρεις εδώ τη στιχάρα σου ‘στο μπράτσο μου τατού, έχω Τσε Γκεβάρα’, μπράβο για την αυτοπεποίθησή σου, αλλά ΟΧΙ.
1. ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΙ ΓΕΛΑ – ACTIVE MEMBER
Για τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τραγούδα και γέλα
Για τον Αλλιέντε τραγούδα και γέλα
Για τον Τσε Γκεβάρα τραγούδα και γέλα
OK, κλέβουμε εκκλησία εδώ.
Αν και δεν είναι από τα πιο γνωστά κομμάτια των τυπάδων απ’ το Πέραμα, ωστόσο πόσο σίγουρος ένιωθες ότι όλο και κάπου θα τον είχαν αναφέρει;
Τόσο σίγουρος όσο κι εμείς. Στάνταρ.
2. ΣΑΝ ΤΟΝ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ – ΜΑΝΩΛΗΣ ΜΗΤΣΙΑΣ
Μπορεί να μην το καταλαβαίνεις με την πρώτη, αλλά αυτό το κομμάτι μιλάει για τον Τσε Γκεβάρα.
Συμπεριλαμβάνεται στο album ‘Δρομολόγιο’ και είναι σε μουσική του Δήμου Μούτση και στίχους του Νίκου Γκάτσου. Αν και ο μάλλον χαρούμενος σκοπός του δεν είναι αυτό που περιμένεις αρχικά πατώντας το play, ωστόσο σε κερδίζει γρήγορα με την αμεσότητά του και την ανθρώπινη διάσταση που δίνει στον μύθο του Τσε.
3. ΧΙΛΗ – ΜΑΡΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ
Στης Χιλής τα περιβόλια τα γεμάτα
οι χωριάτες συχνοβλέπουνε στην στράτα
Το Φιντέλ να πολεμά στη Σάντα Κλάρα
και το σώμα το πεσμένο του Γκεβάρα.
Στα ‘Τραγούδια της λευτεριάς’ του 1978 ο Θάνος Μικρούτσικος έδωσε αυτό το μικρό διαμαντάκι στη Μαρία Δημητριάδη για να το σφραγίσει με τη φωνή της. Οι στίχοι ανήκουν στον Φώντα Λάδη.
4. Ο ΑΓΙΟΣ ΤΣΕ – ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Ο Μίκης είναι ένας από τους λίγους Έλληνες που μπορεί να περηφανεύεται ότι γνώρισε από κοντά τον Γκεβάρα. Ήταν το 1962, όταν σε ένα ταξίδι του στην Κούβα, ως ένας απ’ τους εκπροσώπους της ΕΔΑ, έφαγε στο ίδιο τραπέζι μαζί του, με τον δεύτερο να του λέει πόσο λατρεύει το ‘Σαν θυμηθείς το όνειρό μου’. Βλέπεις, το κομμάτι ήταν ήδη μεγάλη επιτυχία στη Νότια Αμερική λόγω της διασκευής που του είχε κάνει ένας Μεξικανός, ονομάζοντας το ‘Lune de miel’.
Αργότερα, ο Έλληνας συνθέτης θα μελοποιήσει το παραπάνω ποίημα του Τάσου Λειβαδίτη και θα το συμπεριλάβει στο έργο του ‘Λειτουργία Νο. 2′. Για τα παιδιά που σκοτώνονται στον πόλεμο’.
5. SOCIAL WASTE
Πολιτικό χιπ χοπ, το πιο δυναμικό των τελευταίων ετών, από μια παρέα που μπλέκει τις ρίμες με τα λαούτα και κάνει παπάδες. Δεν έχουν κάποιο τραγούδι αποκλειστικά αφιερωμένο στον Τσε, αλλά σε τρία από τα πιο ψαγμένα κομμάτια τους κάνουν αναφορές σε εκείνον. Τσέκαρε τα ένα προς ένα (και μετά τσέκαρε και τα υπόλοιπα τραγούδια τους, οι άνθρωποι είναι σπουδαίοι).
Social Waste – Στη γιορτή της Ουτοπίας
Αλλού σε λένε Ζαπάτα κι αλλού Τουπακ Κατάρι
Αλλού Σαντίνο, Αλλού Τσε, και στην Ελλάδα Άρη
Social Waste & Γιάγκος Χαιρέτης – Θα τον αλλάξουμε εμείς
Εκατό χρόνια και βάλε το λεγε ο Μάρκες στο Μακόντο
Και η θυσία του Αργεντίνου δεν πήγε στο βρόντο
Social Waste – Του Χρόνη
Αυτοί που κοιτούσαν το βασανιστή μέσα στα μάτια και του `λεγαν «βάρα»
Κι αχτινοβολούσαν στο απόσπασμα μπρος κάτι απ’το πείσμα του Guevarra
6. ΓΚΕΒΑΡΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΕΚΚΑΣ
Πρόκειται για το ποίημα του Νίκου Καββαδία που συμπεριλήφθηκε στην τρίτη και τελευταία συλλογή του, το ‘Τραβέρσο’. Τη μελοποίηση έκανε ο Χάρης Παπαδόπουλος και την εκτέλεσή ανέλαβε ο Βασίλης Λέκκας, με τη χαρακτηριστική φωνή του (και τις χειρονομίες ‘προσπαθώ να σκοτώσω ταυτόχρονα 10 μυγάκια, μην κρύβεστε κοτάρες’ που κάνει όταν τραγουδάει. Θα ‘σκαγα, σόρυ).
7. ΤΣΕ – ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ
Χρειάζεται να το συμπεριλάβουμε στη λίστα; Αλήθεια τώρα;
Αυτό το τραγούδι δεν είναι απλώς το πιο γνωστό για τον Γκεβάρα, είναι το τραγούδι που σε κάποιους από μας πρωτοσύστησε γενικά τη λέξη ‘Γκεβάρα’. Θυμάμαι στο σχολείο να μοιραζόμαστε κασέτες Παπακωνσταντίνου, τον Βασίλη να φωνάζει ‘τσεγκεβάρααααα’ με την απαλή φωνούλα του και ο καθένας από μας να μεταφράζει αλλιώς αυτήν την ασυνήθιστη λέξη. Εντάξει, δεν είμαι περήφανος που έμαθα έτσι τον Τσε, αλλά είναι ωραία ιστοριούλα, νοσταλγική, αφελής και δεν περιλαμβάνει την έκφραση “ποιος είναι αυτός στη μπλούζα σου”;
8. CHE ΘΑ ΠΕΘΑΝΕΙΣ ΞΑΝΑ – ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Che θα πεθάνεις ξανά σ’ ένα πάρτι με φλώρους
Che θα πεθάνεις ξανά σ’ ένα δρόμο μ’ εμπόρους
Έξυπνο τραγουδάκι που καταγγέλει την εμπορευματοποίηση του Συμβόλου Τσε, σε μουσική του Γιάννη Ζουγανέλη. Κυκλοφόρησε το 2003 και οι στίχοι του Χάρη Καρκαμπούλια είναι κάτι παραπάνω από υπερτίμιοι.
9. ΩΔΗ ΣΤΟΝ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ – ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΣΑΒΒΟΠΟΥΛΟΣ
Την απάντηση στο αιώνιο ερώτημα “ποιος είναι ο Καραϊσκάκης στο τραγούδι του Σαββόπουλου”, την έδωσε ο ίδιος ο Νιόνιος σε συνέντευξή του στο στον Κώστα Σακκαλή και Μανώλη Γεωργακάκη στο Rocking.gr. Είπε, λοιπόν:
“Το τραγούδι ήταν εμπνευσμένο από τον Τσε Γκεβάρα, από την υπέροχη εκείνη αφίσα, όπου βλέπεις έναν όμορφο νέο, με την επανάσταση στα μάτια του, που είναι χαμογελαστός και έχει και ένα πούρο. (…) Λοιπόν, όταν ήρθε η ώρα να το ηχογραφήσω -μιλάμε τώρα το ’69- μου λέει ο Πατσιφάς, αυτό δεν πρόκειται να περάσει από τη λογοκρισία, δεν γίνεται. Οπότε έκανα αυτό που καταλάβατε, έβαλα ότι είναι ωδή στον Γεώργιο Καραϊσκάκη, με την πεποίθηση ότι τον στρατηγό της Ρούμελης και γιο της καλόγριας, όπως τον λέγανε τον Καραϊσκάκη, δεν θα τον ενοχλούσε να χρησιμοποιηθεί ως κάλυψη για τον Τσε Γκεβάρα. Αλλά και ο κομαντάντε Τσε, εάν εγνώριζε τον Καραϊσκάκη, πολύ ευχαρίστως θα δεχότανε να καλυφθεί από αυτόν”.