ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Ο Τζακ Μπάουερ δεν έχει πολλή ώρα

Μιας και το "24" επέστρεψε και ο Τζακ Μπάουερ είναι δριμύς όπως πάντα, ήταν μια καλή αφορμή να μιλήσουμε για τον αγαπημένο μας πράκτορα.

Μπορεί η απόσταση να μας είχε κάνει να το ξεχάσουμε, αλλά ο Τζακ Μπάουερ ήταν, είναι και θα είναι ο απόλυτος πράκτορας. Ο καλύτερος φίλος; Ο καλύτερος σύζυγος; Ο καλύτερος πατέρας; Ε, μάλλον όχι, ΟΚ, τα έχει τα ζητηματάκια του. Αλλά αν θες κάποιος να κάνει μια δουλειά, είναι ο άνθρωπός σου. Τελεία.

Τον βλέπεις σε ορισμένες, ειδικά τις πιο προχωρημένες, σεζόν της σειράς να ενεργεί σαν μια αδυσώπητη μηχανή που δεν έχει απολύτως τίποτα να χάσει, προκειμένου να προστατέψει ό,τι είναι αυτό που κατά καιρούς προστατεύει. Δεν τον νοιάζει καν ο εαυτός του. Έχει υποβληθεί σε απαγωγές, φυλακίσεις, βασανιστήρια, έχει πεθάνει και 2-3 φορές, και γενικώς ο τύπος απλά. δεν. νοιάζεται.

Είναι λοιπόν η τέλεια μηχανή; Ναι, είναι. Και είναι κάποιος από τον οποίο μπορεί ο καθένας να αντλήσει και μαθήματα ζωής, γιατί κάθε σπουδαίος έχει να συνεισφέρει λίγη σοφία, πόσο μάλλον αν τραβήξει όσα ο φίλος μας ο Τζακ.

Ο Τζακ Μπάουερ έχει ταξιδέψει σε όλες τις ηπείρους, έχει συναναστραφεί εγκληματίες, τρομοκράτες, πράκτορες, προέδρους, επαναστάτες, απλούς ανθρώπους. Τα έχει ζήσει όλα. Να, ορίστε, εδώ ένα στιγμιότυπο από εκείνη τη φορά που ο δρόμος του τον έβγαλε στην αρχαία Ρώμη:

Ή από τότε που ήταν βαμπίρ. Τρελό ε!

 

Ώπα σόρι ναι, άλλα είναι αυτά.

Ο Τζακ λοιπόν όπως είπαμε, δεν καταλαβαίνει από τίποτα. Είναι ο άντρας που μπορεί να διαχωρίσει το συναίσθημα από το καθήκον σε τόσο ακραίο βαθμό, που συχνά θα τον δεις να ραγίζει, δίχως την παραμικρή ντροπή ή αναστολή, όμως θα επιτρέψει στον εαυτό του αυτή την υποχώρηση μόνο εφόσον ξέρει πως πλέον δεν χρειάζεται ο ίδιος σε κάτι.

 

Κατά τα άλλα, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει το ‘έφτασα ένα βήμα από τη φυλακή ή/και το θάνατο’ να μοιάζει με το πιο αβίαστα κουλ πράγμα του κόσμου.

 

Ο Τζακ θα παίξει γενικώς πολύ με τα άκρα. Όταν βάλει στο μυαλό του πως πρέπει να κάνει κάτι, θα το εφαρμόσει. Δεν υποχωρεί ποτέ από αυτό που γνωρίζει πως ισχύει. Φυσικά αυτή η εφαρμογή συχνά σημαίνει πως θα βασανίσουμε μερικούς πιθανά αθώους, θα καταρρίψουμε τα μισά άρθρα της σύμβασης της Γενεύης και γενικά πρώτα θα πυροβολήσει και μετά θα ρωτήσει (ή τελοσπάντων θα το κάνει ταυτόχρονα) όμως ΟΚ, μιλάμε για fiction. Το να είσαι αποφασιστικός δε σημαίνει εν προκειμένω πως θα πυροβολάς τα γόνατα όσων δεν συμφωνούν μαζί σου.

 

Ο Τζακ εμπνέει σιγουριά και βεβαιότητα -αλήθεια, ακόμα δε μπορώ να δεχτώ πώς λέει κάτι και δεν σκοτώνονται όλοι να ακολουθήσουν την παραμικρή του διαταγή- και σίγουρα πολύ από αυτό έχει να κάνει με τη γλώσσα του σώματος ή τον τρόπο με τον οποίο γαβγίζει διαταγές ή ακόμα και τον θυμό του. Ποτέ ας πούμε δεν έχει υπάρξει ένα απλό “DAMN IT!!” που να τρομοκράτησε τόσο πολύ, τόσους πολλούς ανθρώπους.

 

 

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς πως η πλήρης αφοσίωση σε ένα πράγμα, μπορεί να σημαίνει προσωπική ζωή μηδέν. Ο Τζακ είναι ένας άντρας που ξέρει να κάνει θυσίες. Από την ώρα που ολοκληρώθηκε η πρώτη σεζόν επιβεβαιώθηκε αυτό που υποψιαζόμασταν: Αυτός είναι ένας άνθρωπος που δε θα βρει ποτέ μια ηρεμία. Στην πορεία των επόμενων Μακρύτερων Ημερών της Ζωής Του, αυτό απλά συνέχισε να επανέρχεται σαν μοτίβο. Έτσι ας πούμε ξέρουμε πως η μόνη μας αντίδραση είναι μια θλιμμένη φάτσα όταν λέγονται λόγια σαν αυτό:

Όχι ότι δεν θα το ήθελε σε έναν ιδανικό κόσμο, απλά ξέρει την πραγματικότητα. Οπότε απλώς χρησιμοποιεί το αίσθημα ευθύνης προς τους δικούς του, να κατευθύνει τη δύναμη και την οργή του.

 

Επίσης ο Τζακ μας διδάσκει πως ο σύντροφος ζωής μπορεί να έρχεται από τα πιο απίθανα μέρη και να έχει την πιο απίθανη μορφή η σχέση μας μαζί του. Δεν μπορεί ποτέ να είναι προγραμματισμένο και δεν είναι κάτι για το οποίο είχες σχεδιάσει. Η Κλόι εμφανίστηκε στην 3η σεζόν της σειράς και σε αυτό το σημείο κανείς δεν ήξερε ότι θα εξελιχθεί σε τόσο σημαντική μορφή. Έτσι είναι καμιά φορά. Και ξαφνικά, χωρίς να το καταλάβεις, γίνεται το μόνο άτομο που απλά ξέρεις πως η σειρά δε θα σκοτώσει ποτέ.

 

Η ύπαρξη της Κλόι μας θυμίζει ένα άλλο σημαντικό παράγοντα της Μπάουερ ύπαρξης: Ποτέ μην εμπσιτεύεσαι κανέναν μα κανέναν απολύτως- εκτός αν είναι η Κλόι σου. Θα το ξέρεις αυτό το άτομο. Μπορείς να του εμπιστευτείς τη ζωή σου. Οι άλλοι είναι απλώς εκεί. Φυσικά το “24” επειδή είναι ακραίο στα πάντα, το δείχνει κι αυτό με τον πλέον τραβηγμένο τρόπο: Όλοι είναι διπλοί πράκτορες, όλοι σκοτώνονται, όλοι προδίδουν. Όλοι, εκτός από την Κλόι. Το point δεν είναι φυσικά πως πρέπει να ζει κανείς τη ζωή του σαν κυνηγημένος παρανοϊκός, αλλά πως ναι, πάντα να περιμένεις πως τα πράγματα μπορεί να μην πάνε όπως ελπίζεις. Κάποιος θα σε προδόσει, κάποιος θα σε κοροϊδέψει. Πρόσεξε ποιους εμπιστεύεσαι.

Ή, ξέρεις, κάντα όλα μόνος σου.

 

Επειδή  ο Τζακ Μπάουερ μπορεί. Είναι μια σκέτη δύναμη της φύσης, ένας ηγέτης μιας ομάδας του ενός. Είναι ευθύς, άμεσος, σαφής, και ξέρει ακριβώς τι θέλει. Δε θα εμπιστευτεί κανέναν να του εξηγήσει τι θέλει και γιατί (επειδή μπορεί ο άλλος να είναι ανίκανος ή αργός ή διστακτικός ή προδότης, τι, να ρισκάρουμε είμαστε τώρα;) οπότε θα το κάνει μόνος του. Με πειθώ. Και σιγουριά.

 

Και, πάντα, αφοσίωση.

 

Αν, τελικά, πρέπει να αναγνωριστεί ένα πράγμα, είναι ότι καταφέρνει όλα τα παραπάνω, να είναι το αρχέτυπο του Οργισμένου Σοβαρού Άντρα Με Σκοπό, δίχως να ξεχνά το βασικό: Πως αν τα κάνεις όλα αυτά χωρίς στυλ, είναι ρε φίλε σα να μην έχεις κάνει τίποτα.

#Style

Ή, απλά, όταν είσαι πειστικός, οτιδήποτε σε χαρακτηρίζει μπορεί να μοιάζει κουλ. Ακόμα και…

Γεια σου ρε Τζακ, μας είχες λείψει.

***

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Οι 24 πιο σοκαριστικές στιγμές του “24”
Όταν ο Κίφερ Σάδερλαντ προσπάθησε να αφήσει τον Τζακ Μπάουερ πίσω του
Όταν ο Λίαμ Νίσον έγινε ο νέος Τζακ Μπάουερ