ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Ο Vin Diesel εξηγεί πώς είναι να παίζεις ένα δέντρο που μιλάει

Στους “Φύλακες του Γαλαξία”, ερμηνεύει τον Γκρουτ, το δέντρο-σωματοφύλακα. Και θα σε κάνει να γελάσεις, να συγκινηθείς και να πωρωθείς. Αλήθεια.

Όταν μιλάμε για κάποιον σαν τον Βιν Ντίζελ, κανείς δε μπορεί να αμφισβητήσει την φυσική του παρουσία. Πολλές φορές νιώθεις πως παίζει απλά και μόνο με το βάρος και την αύρα της απειλής που κουβαλάει η γλώσσα του σώματός του. Είναι τεράστιος και έντονος και μονοκόμματος. Τον κοιτάς και ξέρεις πως είναι ο τύπος με τον οποίο δεν αστειεύεσαι. Είναι γεννημένος για να παίζει ένα συγκεκριμένο τύπο χαρακτήρα, κάτι που κάνει ακόμα πιο εντυπωσιακό το γεγονός πως μπορεί να κάνει κι άλλα πράγματα.

Ένα από αυτά, είναι το να δίνει τη φωνή του όταν δε βρίσκεται στην οθόνη. Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες δουλειές του ήταν το “Iron Giant”, το ντεμπούτο του σπουδαίου Μπραντ Μπερντ (που αργότερα έκανε “Incredibles”, “Ratatouille” και “Mission: Impossible 4” ή όποιος ήταν ο τίτλος του), για έναν σιδερένιο τιτάνα που ανακαλύπτει ένα αγόρι και τον κρύβει για να μην τον βρουν οι απειλητικοί ενήλικοι.

Ο Ντίζελ διαθέτει αυτή τη βαθιά φωνή που σε σείει, στην πραγματικότητα απορώ πώς δεν έχει κάνει ακόμα περισσότερα animation.

Αλλά για την ώρα, επιστρέφει στο voice over με έναν μόνο-φωνή ρόλο του σε μια από τις πιο διασκεδαστικές ταινίες της χρονιάς. Στους “Φύλακες του Γαλαξία”, το νεότερο κεφάλαιο στην κινηματογραφική εποποιία της Marvel, δίνει τη φωνή του σε ένα ζωντανό δέντρο. Το οποίο είναι σωματοφύλακας ενός ρακούν που μιλάει. Και το οποίο έχει ήδη γεννήσει τη δική του στρατιά από νέους φανς, μετατρέποντάς τον σε ποπ φαινόμενο, με arty αφίσες καλλιτεχνών, με κόσμο να ποστάρει φωτογραφίες γλυκών σε σχήμα Γκρουτ, coplays, φιγούρες, και δε συμμαζεύεται.

 

Η ταινία βασίζεται σε ένα κόμικ που είναι άγνωστο σε γενικές γραμμές, ακόμα και ανάμεσα στις τάξεις των κομιξόφιλων, κάτι που προσφέρει δυνατότητα για μια αλλαγή ταχυτήτων: Για μια φορά, αντί να κάθονται οι μισοί θεατές και να χάνονται στο παιχνίδι των συγκρίσεων, των λεπτομερειών και των ‘inside’ πληροφοριών, τώρα όλοι είναι στην ίδια θέση. Απλώς διασκεδάζουν, χωρίς αντιπερισπασμούς.

Βοηθάει που και η ταινία είναι τόσο απολαυστική. Ο σκηνοθέτης Τζέιμς Γκαν, σκηνοθετεί με παιχνιδιάρικο τόνο την ιστορία ενός πληρώματος από περιθωριακούς τύπους (εγκληματίες, κυνηγοί κεφαλών, προδότες) που ενώνεται από έναν κοινό σκοπό δίχως ακριβώς τη θέλησή του, όμως μέσα από μια περιπέτεια με τρόπαιο τη σωτηρία του σύμπαντος, έρχονται κοντά και βρίσκουν την οικογένεια που δεν είχαν ποτέ.

Επίσης το ’70s σάουντρακ είναι εκπληκτικό.

Τελοσπάντων, ο Βιν Ντίζελ σε όλο αυτό, υποδύεται τον Γκρουτ, το ζωντανό δέντρο που ξέρει να λέει μόνο μια φράση.

Αυτό είναι όλο. Λέει σε όλη την ταινία μια φράση. Αλλά ο τρόπος με τον οποίο τη λέει κάθε φορά, κάνει όλη τη διαφορά. Πιστέψτε με, έχοντας στη διάθεσή του μόλις τρεις λέξεις, ο Βιν Ντίζελ καταφέρνει να χτίσει ολοκληρωμένο χαρακτήρα.

Σε ένα Q&A που εξασφάλισε το ΟΝΕΜΑΝ, ο Βιν Ντίζελ μιλά για τον ενθουσιασμό του στο να συμμετάσχει σε κάτι εντελώς νέο και το πώς κατάφερε να δώσει το κάτι παραπάνω ερμηνεύοντας ένα δέντρο που μιλάει με μια συγκεκριμένη μόνο φράση.

 

Τι σκέφτηκες όταν είδες πρώτη φορά τη μακέτα του χαρακτήρα σου, του Γκρουτ;

Με τρέλανε. Πρέπει να πω ότι είδα και πολλά σχέδια για το πώς θα ήταν ο χαρακτήρας, και τρελάθηκα και τότε. Με εντυπωσίασε πολύ η Marvel ως προς την δημιουργία αυτού του χαρακτήρα. Νομίζω η όλη εκτέλεση έχει πάει πολύ μακρύτερα από απλώς την οποιαδήποτε εμφάνισή του σε κάποιο κόμικ, και βλέποντας τη μακέτα συνειδητοποίησα πως θα ήταν ένας αληθινός, ζωντανός ήρωας που αναπνέει, ένας πολυδιάστατος ήρωας.

Γνώριζες το κόμικ αυτό πριν συμφωνήσεις; Είσαι φαν της Marvel γενικότερα;

Είμαι μεγάλος φαν της Marvel αλλά για να είμαι 100% ειλικρινής, το “Guardians of the Galaxy” είναι ένα πολύ πιο πρόσφατο κόμικ και εγώ ήμουν φαν εκείνων από τα ’70s τα ’80s και τις αρχές των ’90s. Δεν ήξερα πολλά για τον Γκρου, πέρα από μια σιλουέτα, το πώς έμοιαζε. Αλλά όταν είδα τα πρώτα δημιουργικά και άρχισα να ψάχνω περισσότερες πληροφορίες, μου φάνηκε πως ήταν πραγματικά ένας από τους πιο παράξενους χαρακτήρες που η Marvel δοκίμασε ποτέ να βάλει στο πανί. Κι αυτή ήταν μια πρόκληση που με συνάρπαζε.

Έκανες voiceover για το “Iron Giant”. Σκέφτηκες ποτέ πως εκείνη η δουλειά θα σε οδηγούσε εδώ;

Το πιο αστείο είναι ότι υπάρχει ένας ηχολήπτης εδώ, ο Ντοκ, που με είχε ηχογραφήσει σε αυτό ακριβώς το δωμάτιο πριν 15 χρόνια για το “Iron Giant”. Οπότε είναι κάπως σουρεάλ που είμαι ξανά εδώ δίνοντας φωνή σε ένα χαρακτήρα εξίσου επιβλητικό και που επίσης διαθέτει έναν ολόκληρο συναισθηματικό κόσμο αλλά περιορισμένη ικανότητα να εκφράσει τον εαυτό του.

 

Ο Γκρουτ είναι σημαντικός χαρακτήρας παρόλο που έχει μόνο μια ατάκα που τη λέει ξανά και ξανά στη διάρκεια του έργου. Ποια είναι η συναισθηματική απήχηση αυτής της ατάκας;

Αυτό είναι που μου πούλησε τον χαρακτήρα. Αυτή η διαδρομή του ως χαρακτήρα, το πώς μπορούσαμε να πάρουμε αυτή τη μία ατάκα και να ενισχύσουμε τη θεματική και το νόημα και το μήνυμα όλης της ταινίας με αυτή τη μία ατάκα. Το πώς μεταφράζεται αυτή η ατάκα στην τρίτη πράξη της ταινίας είναι κάτι που πραγματικά επιτρέπει στο κοινό να νιώσει πως είναι μέρος αυτού του κόσμου και να νιώσει πως κατανοεί τις θυσίες και τα διακυβεύματα, πως καταλαβαίνει την ανάπτυξη αυτών των χαρακτήρων και όλων όσων περνάνε. Αλλά υπάρχει κάτι παγκόσμιο πάνω σε αυτή την τελευταία του δήλωση και ξέρω πως πραγματικά θα έχει απήχηση στο κοινό.

Πιστεύεις πως χαρακτήρες σαν τον Γκρουτ, τον Ρόκετ και τον Ντραξ είναι χαρακτήρες με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί το κοινό;

Ναι, νομίζω αυτό είναι που διαχωρίζει αυτή από τις άλλες ταινίες της Marvel. Έχεις όντως την αίσθηση πως αυτοί είναι κοινωνικά απόβλητοι που ήρθαν κοντά ο ένας στον άλλον με ένα τρόπο που όλοι μας θέλουμε να έρθουμε κοντά με άλλους ανθρώπους και μας καταλάβουν. Δεν ακούς συχνά για απλές ιδέες όπως η φιλία και οι φίλοι στο σύμπαν της Marvel. Κανείς δε νοιάζεται για φίλους μέχρι να δουν αυτή την ταινία και τότε συνειδητοποιούν πως η συντροφικότητα είναι κάτι που έχουμε ανάγκη. Όλοι έχουμε ανάγκη να νιώσουμε πως είμαστε μέρος ενός μεγαλύτερου πράγματος και που έχουμε ανθρώπους στους οποίους μπορούμε να βασιστούμε.

Ο Γκρουτ είναι ένας τύπος που ξεκινά την ταινία με, επί της ουσίας, τον απόλυτο Καλύτερο Φίλο. Η σχέση του με τον Ρόκετ είναι περίπλοκη και είναι ενδιαφέρον πώς σε αυτή την ταινία, ακόμα και με τον καλύτερό του φίλο, μαθαίνει πράγματα για εκείνον. Είναι ένας όμορφος διχασμός ανάμεσα στην αθωότητα και την απόλυτη δύναμη. Κι αυτό είναι ένα πανέμορφο πράγμα να μπορείς να παίξεις ως ηθοποιός.

 

Πώς ήταν η διαδικασία του voice over;

Τέλεια. Πολύ διασκεδαστική διαδικασία. Το να δίνεις ζωή σε έναν χαρακτήρα είναι ανεκτίμητο επειδή είναι για πάντα. Ο Iron Giant είναι μαζί μου 15 χρόνια τώρα και όταν παίρνει το γιο μου από το σχολείο όλα τα παιδιά μου λένε “Α, γεια σου Iron Giant!” Οπότε μπορώ να φανταστώ πως από τον επόμενο χρόνο θα είμαι ο ‘Μπαμπάς του γιου μου’ / Γκρουτ.

Η συνεργασία με τον Τζέιμς Γκαν πώς σου φάνηκε;

Απίστευτη. Μπορείς να δεις τον ενθουσιασμό του στο να πάρει αυτό το φιλμ και να το πάει πέρα από τις προσδοκίες. Είναι απίστευτο πόσο επιτυχημένες είναι όλες οι ταινίες του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel και το να βλέπεις κάποιον σαν τον Τζέιμς, που πάντα ήταν αφοσιωμένος στο να σπάει τα καλούπια, με γεμίζει έμπνευση. Είναι αληθινή ευχή σαν καλλιτέχνης με τον οποίον δουλεύεις μαζί.

Σε ενθουσιάζει που εισάγετε ένα νέο γκρουπ χαρακτήρων στη μεγάλη οθόνη;

Είναι πολύ κουλ και νομίζω το γεγονός πως αυτοί δεν είναι χαρακτήρες που υπάρχουν ας πούμε από το 1920, επιτρέπει στην ταινία να δημιουργήσει τη δική της προσωπικότητα και τη δική της ταυτότητα. Είναι πάντα διασκεδαστικό όταν είσαι στο σύνορο του καινούριου.

*Οι “Φύλακες του Γαλαξία” βγαίνουν στις αίθουσες αυτή την Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου από τη Feelgood.