ΜΟΥΣΙΚΗ

O Χρήστος Αγγελόπουλος είναι βουτηγμένος στη μουσική μέχρι το κεφάλι

Με αφορμή την κυκλοφορία της πρώτης του συλλογής 'Local Heroes', ο Χρήστος μας έλυσε μερικές απορίες σχετικά με το πόση μουσική καταναλώνει ημερησίως.

Χρόνια dj, χρόνια ραδιοφωνικός παραγωγός, εσχάτως συνιδρυτής της Kontakt Productions και με μια συλλογή του να κυκλοφορεί στα μεγαλύτερα δισκοπωλεία εδώ και λίγες μέρες. Φήμες λένε ότι τρώει και μουσική.

Για το success story με την Kontakt τα είπαμε πριν περίπου έναν χρόνο. Για τη συλλογή του που κυκλοφορεί εδώ και λίγες μέρες με την υποστήριξη του Εν Λευκώ δεν είχαμε πει κουβέντα. Δεν το είχε σκεφτεί καν; Δεν ήθελε να το αποκαλύψει; Λίγη σημασία έχει πια.

Το πρόβλημα όταν μιλάς με τον Χρήστο είναι ότι θες να μάθεις όσα προλαβαίνεις για άγριες νύχτες για άγρια dj sets (resident για χρόνια στο BlueBar και στο Memphis, σετ στο Decadence, στο Key Bar, παντού βασικά), για ραδιόφωνο (παραγωγός με θητεία στους Ιόνιον FM και Indieground), για τους καλλιτέχνες με τους οποίους μιλάει/βρίσκεται/τσακώνεται/τα βρίσκει σε καθημερινή βάση, για μουσική, μουσική και λίγη ακόμα μουσική.

Βρεθήκαμε στο Παγκράτι μετά την επιστροφή του απ’ τη Θεσσαλονίκη όπου έπαιξε και έσπρωξε τη συλλογή ‘Local Heroes’, στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες όπως οι Keep Shelly in Athens, o Μιχάλης Δέλτα, η Όλγα Κουκλάκη και οι Mechanimal. Ήταν κατάκοπος. Λεπτομέρειες.

 

“H συλλογή δεν είναι dj set, είναι κατάθεση γούστου. Κάποιοι εμπιστεύονται και επενδύουν πάνω στο γούστο σου κι εσύ κάνεις τη δουλειά που σου αναθέτουν. Εμένα μ’ αρέσουν οι ελαφρώς πιο μελαγχολικές μουσικές. Τα αιώνια σκαλώματα μου είναι η Natalie Merchant κι ο Perry Blake κι έτσι η συλλογή βγάζει αυτό το πνεύμα, αν κι έχει και πιο dance-oriented κομμάτια. Μερικά από τα τραγούδια (όπως αυτό των Gravitysays_i) τα έβαζα στα σετ και μαύριζα τις καρδιές του κόσμου” (γέλια)

“Το να κάνεις συλλογή στην Ελλάδα είναι μια πολύ μπερδεμένη ιστορία. Η ‘Local Heroes’ είναι μια συλλογή περιορισμένου αριθμού αντιτύπων, όχι κάποια που ο compiler μπορεί να διαλέξει κομμάτια από έναν κατάλογο πολυεθνικής και να πει ‘κόψτε το λαιμό σας και φέρτε τα’. Στη δική μου περίπτωση υπήρχε άπειρο τρέξιμο και επαφές με τα παιδιά που μου εμπιστεύτηκαν τις δουλειές του”.

 

“Το όνομα της συλλογής τα λέει όλα για το κόνσεπτ της, δηλαδή εγχώριοι καλλιτέχνες που εκτιμώ πολύ και μια προσπάθεια να υποστηριχτεί η ελληνική σκηνή. Φυσικά θα με ενδιέφερε στο μέλλον μια συλλογή και με ξένα ονόματα”

“Κάνεις μια συλλογή, δεν είσαι μουσικός, διαλέγεις μουσική άλλων. Το track list έχει σημασία, όπως και η ροή του και αυτά που θα διαλέξεις να βάλεις μέσα. Ο Δημήτρης Παπασπυρόπουλος είναι σαφώς το σημείο αναφοράς στον τομέα των συλλογών στη χώρα μας”

“Δεν ξέρω αν κάνω μια κανονική δουλειά δουλεύοντας ως dj τόσα χρόνια. Έχει κάποιες περίεργες παραμέτρους η συγκεκριμένη δουλειά όπως το αλκοόλ και η αντιστροφή του ωραρίου. Από ένα σημείο και μετά είναι μια δουλειά που μπορείς να κάνεις καλά παίζοντας επαγγελματικά ή να την κάνεις παρτάροντας. Το σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται για εύκολη δουλειά”

 

“Πάρτι που δεν θα ξεχάσω; Σίγουρα κάποιες παραμονές Πρωτοχρονιάς στο BlueBar. Δεν θα ξεχάσω ποτέ να παίζω 11 το πρωί το ‘Paradise City’ και να περνούν γιαγιάδες απέξω που ρωτούσαν γιατί παίζουμε τόσο δυνατά. Το πρώτο πολύ μεγάλο σοκ ήταν στο Memphis, γιατί μπήκα στη διαδικασία να παίξω indie για πρώτη φορά σε μεγάλο club. Λίγες εβδομάδες μετά το ξεκίνημά μου εκεί, βρέθηκα 24 χρονών να παίζω σε ένα μαγαζί με 300 άτομα από κάτω”

“Dj και ραδιοφωνικός παραγωγός. Πάντα αυτό ήμουν. Η ιστορία με την Kontakt ξεκίνησε απ’ το μηδέν, και η συλλογή είναι μια άλλη κατάσταση. Έφτασα μετά από 14 χρόνια να βλέπω ότι η δουλειά μου έχει αποδέκτες και σεβασμό. Άλλο να το φαντάζεσαι κι άλλο να το βλέπεις έμπρακτα. Το πώς ο Εν Λευκώ μπήκε στη διαδικασία και το πώς τα Μέσα υποδέχτηκαν τη συλλογή είναι κάτι πολύ σπουδαίο για μένα”

 

“Άμεση προτεραιότητά μου είναι να επιστρέψω στο ραδιόφωνο. Είμαι στο μεγαλύτερο break που έχω κάνει απ’ το 2004 και μου λείπει πολύ η άμεση επαφή με τον κόσμο. Είμαι σε συζητήσεις και κοιτάζω να το ‘διορθώσω’ άμεσα”

“Δεν υπάρχω χωρίς τη μουσική. Δεν υπάρχει μέρα που να μην ακούσω κάτι καινούργιο. Τον τελευταίο καιρό κάνω mixtapes για διάφορους ιντερνετικούς σταθμούς. Αλλά δεν έχω μικρόφωνο. Παρηγοριά στον άρρωστο δηλαδή”

“Δεν έκανα ποτέ σοβαρή απόπειρα για να φτιάξω μπάντα. Όλη μου τη ματαιοδοξία την κάλυψα από τα decks. Δεν μου ‘χει μείνει κανένα απωθημένο”

Η συλλογή ‘Local Heroes’ του Χρήστου Αγγελόπουλου κυκλοφορεί στον Ιανό (Αθήνα & Θεσσαλονίκη), στα Public, στα Reload Stores και στα Stereodisc και Lotus στη Θεσσαλονίκη.