STAR WARS CELEBRATION

Είδαμε το Obi-Wan Kenobi ανάμεσα σε χιλιάδες φαν. Κανείς δεν ήταν έτοιμος

Οι πρώτες μας, spoiler-free εντυπώσεις για το Obi-Wan Kenobi, απευθείας μέσα από το main stage του Star Wars Celebration.

Με αφορμή τα 45 χρόνια του franchise των Star Wars και την επίσημη άφιξη του Disney+ στην Ελλάδα, το OneMan ταξιδεύει στο Anaheim της Καλιφόρνια για να βάλει κι εσένα μέσα στη μεγαλύτερη γιορτή οποιουδήποτε fandom στον κόσμο: το Star Wars Celebration. Νέα, αστέρες, επέτειοι, Obi-Wan Kenobi. Είμαστε εκεί για όλα.

Η πρεμιέρα του Obi-Wan Kenobi στο Star Wars Celebration θα ήταν ούτως ή άλλως μία ειδική περίπτωση. Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν από όλη τη Βόρεια Αμερική και τον κόσμο (δύο μέρες τώρα στο Anaheim έχω πετύχει ανθρώπους κάθε εθνικότητας και γλώσσας ντυμένους από πάνω ως κάτω με Star Wars merch) για να παραστούν στο Star Wars Celebration δεν είναι οι casual θεατές αυτών των ιστοριών, ούτε αυτοί που κατατάσσονται στο επόμενο επίπεδο.

Είναι εκείνοι που θα μείνουν για ώρες στην ουρά για να δουν όχι μόνο τους αγαπημένους τους ηθοποιούς, αλλά και τα αφιερώματα στους τεχνικούς, τους μουσικοσυνθέτες, τους ανθρώπους που έχουν επενδύσει με φροντίδα στο cosplay τους και θέλουν ένα κοπλιμέντο, όσους έχουν ασχοληθεί με τα Star Wars rides στα Disney Parks, όλους τους παράγοντες δηλαδή που έχουν συνθέσει τον Γαλαξία στις καλές και τις κακές του στιγμές. Όταν ακούστηκε πως στο Celebration Stage, το main stage του event όπου έγινε η παγκόσμια πρεμιέρα των δύο πρώτων επεισοδίων του Obi-Wan Kenobi, βρισκόταν και μέρος του συνεργείου στο κοινό, όπως και ο διευθυντής φωτογραφίας, οι θεατές άρχισαν να χειροκροτούν φωνάζοντας διάφορα ονόματα και “give it up for the crew”.

Θέλω να πω, δε θα μπορούσε θεωρητικά να υπάρχει ασφαλέστερο πλαίσιο για να γίνει μία τέτοια πρεμιέρα, γιατί αυτό δεν είναι το κοινό που θα αποδοκιμάσει – όχι επειδή τα καταπίνουν όλα αμάσητα, αλλά επειδή έχουν πάει στο Star Wars Celebration γιατί αγαπούν βαθιά το franchise και θέλουν να περάσουν κι οι ίδιοι και οι υπόλοιποι καλά. Τα υπόλοιπα ίσως τα αφήνουν για τα forums.
Το Obi-Wan Kenobi όμως δεν είναι απλώς μία σειρά που θα στηρίξουν λόγω της αγάπης τους για τα Star Wars. Συμβαίνει εξαιτίας τους.

Οι αντιδράσεις των prequels δεν είχαν αφήσει περιθώρια στον Ewan McGregor ή τον Hayden Christensen να οραματίζονται – ή και να θέλουν – την επιστροφή τους στον Obi-Wan και τον Anakin. Σε συνέντευξή μου με τον πρώτο που θα ανέβει σύντομα στο OneMan, αναφέρει: «Το μόνο που ήξερα ήταν ότι δεν άρεσαν στους κριτικούς, ή έστω πως όσα γράφονταν για τις ταινίες ήταν πάντα αρνητικά […] Εμείς είχαμε καταναλώσει τόσο χρόνο, ενέργεια και προσπάθεια για να φτιάξουμε το καλύτερο που μπορούσαμε στο πλαίσιο εκείνης της πεπαλαιωμένης πλέον τεχνολογίας και ξαφνικά είχαμε αυτή τη σκατένια υποδοχή. Ήταν δύσκολο, με είχε στεναχωρήσει πολύ». Τώρα όμως ευχαριστεί τους φαν που μεγάλωσαν με τα prequels, απέκτησαν φωνή online και αλλού, και αποκατέστησαν μέσα του μία από τις άλλοτε πιο αγαπημένες του επαγγελματικές εμπειρίες, που όμως είχε ξεθωριάσει.

Από την άλλη ο Christensen είχε γίνει κάποτε, μαζί με τον Jake Lloyd που υποδυόταν τον Anakin μικρό, ένας ψηλόλιγνος σάκος του μποξ. Όταν τον ρώτησα σε συνέντευξη που επίσης θα έχει ανέβει ως το τέλος του μήνα, εάν η ολόθερμη υποδοχή που του είχαν επιφυλάξει οι φαν στο Star Wars Celebration του 2017 όπου είχα παρευρεθεί (το πάτωμα σειόταν από την ένταση της αίθουσας όταν είχε βγει στη σκηνή), έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να γυρίσει σε έναν τόσο φορτισμένο για το fandom χαρακτήρα, μου είπε ότι έπαιξε τον μεγαλύτερο. «Πρέπει να ευχαριστήσω τους φαν που κατά κάποιον τρόπο με έφεραν πίσω», παραδέχτηκε.

Το Obi-Wan Kenobi έχει τη δύσκολη αποστολή να λειτουργήσει ως δεύτερη πράξη, καλύπτοντας κάποια κενά μεταξύ των prequels και της ορίτζιναλ τριλογίας Star Wars. Δεν είναι ούτε η σαιξπηρική τραγωδία των πρώτων, ούτε το παραμύθι με τις πριγκίπισσες και τους δράκους που είναι το δεύτερο. Είναι ένα μεσοδιάστημα με μπαγκάζια, με χαρακτήρες υπό κατάρρευση ή υπό κατασκευή, πολύ μεγάλους για να αποτύχουν, που για να λειτουργήσουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να κρατήσουν την ισορροπία μεταξύ συναισθηματικού και χειριστικού – οι περισσότεροι αποζητάμε την ασφάλεια όσων ήδη αγαπάμε, αλλά κανείς μας δε θέλει να νιώσει τα συναισθήματά του να εκβιάζονται. Ακόμα και αν αρχικά πλησιάσουμε στην κάθαρση και την εκτόνωση, αργότερα διαπιστώνουμε τις ευκολίες και τη φτήνια κι η επίγευση είναι πικρή.

Το Obi-Wan Kenobi προσφέρει πάρα πολλά highs, προβλέψιμα σε ό,τι αφορά τον πρωταγωνιστικό χαρακτήρα αλλά όχι άδικα. Η σειρά για την οποία η Deborah Chow, η σκηνοθέτρια του show, εμπνεύστηκε από τις ταινίες σαμουράι και τον ηθικό τους κώδικα, ξέρει τις δυνάμεις του χαρακτήρα της, ξέρει τι θέλουμε να δούμε από αυτόν, και μας το σερβίρει σε σωστές δόσεις και ρυθμό. Οι αποφάσεις που παίρνει δε θα αφήσουν κανέναν έκπληκτο – αυτός είναι ο Obi-Wan μεταξύ του αυστηρού Jedi των prequels και του σοφού υπεργέροντα των ορίτζιναλ ταινιών που θα έβγαζε νόημα.

Οι συνοδοιπόροι του στην περιπέτεια αυτή είναι λιγότερο προβλέψιμοι, αλλά μέχρι το τέλος των δύο επεισοδίων που προβλήθηκαν θα αναρωτιέσαι πώς δεν το είχες δει να έρχεται εξαρχής. Όπως το Last Jedi είχε αντιμετωπίσει κάποια παράπονα για τα prequels ως ευκαιρίες δραματουργίας (η πτώση του συστήματος των Jedi είχε εν μέρει πυροδοτήσει την εσωτερική σύγκρουση του Luke στην ταινία του Rian Johnson – η «ύβρις» τους είχε γίνει και δική του), έτσι και το Obi-Wan Kenobi βρίσκει ανοίγματα για να εξηγήσει τη σχέση μεταξύ δύο χαρακτήρων που είχε μείνει ως τώρα ανεξερεύνητη παρότι πάντα παρουσίαζε ενδιαφέρον.

Η Chow, που έγινε η πρώτη σκηνοθέτρια των Star Wars γυρίζοντας κάποια από τα πιο αγαπημένα επεισόδια του Mandalorian, έχει ξανά πολύ σταθερό χέρι εδώ, συνεχίζοντας με τις σινεματικές χροιές των νεότερων Star Wars σειρών και προσθέτοντας έναν – προς το παρόν – πλανήτη που θα ξεχωρίσει για το design του. Αν έχω ένα παράπονο από το Mandalorian είναι πως για σειρά που πάνω-κάτω είναι «ένας καουμπόης στο διάστημα», το λουκ των πλανητών δεν εναλλάσσεται πάντα φανταστικά. Το Obi-Wan δεν έχει τέτοια προβλήματα προς ώρας. Ούτε με τη νέα antagonist της ιστορίας – η Moses Ingram υποδύεται την Inquisitor που καταδιώκει τον Obi-Wan υπό τις εντολές του Darth Vader και την παίζει σαν έναν Batman από το Upside Down.

Τώρα, το ζήτημα Darth Vader. Πώς θα πεις μία ιστορία για αυτή την περίοδο στη ζωή του πρωταγωνιστή και δε θα συμπεριλάβεις τη μεγαλύτερή του αποτυχία; Αντιλαμβάνομαι τον κίνδυνο στην επαναφορά μας στους Skywalker, ειδικά πάνω που το σύμπαν άρχιζε να μεγαλώνει, όμως εδώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες και το Obi-Wan μοιάζει με το πρώτο τηλεοπτικό δράμα των Star Wars. Τα μάτια του McGregor κάνουν όλη τη δουλειά.

Δε θα πω τίποτα παραπάνω όταν το επίσημο launch του Disney+ είναι τόσο κοντά (14 Ιουνίου), αλλά εάν θεωρήσουμε πως οι ενθουσιώδεις αντιδράσεις της αίθουσας καθ’ όλη τη διάρκεια της προβολής των δύο επεισοδίων ήταν καλή σφυγμομέτρηση, τότε ούτε εσύ είσαι έτοιμος για το Obi-Wan Kenobi.