ENTERTAINMENT

Οι 6 ταινίες που καθόρισαν την οσκαρική ιστορία

Η COSMOTE TV λανσάρει οσκαρικό pop up κανάλι με φιλμ από όλη την οσκαρική ιστορία κι εμείς θυμόμαστε εκείνα που σημάδεψαν για πάντα τον θεσμό.

Τι ταινίες σκέφτεστε όταν ακούτε «Όσκαρ»; Είναι ένα ερώτημα που φυσικά έχει να κάνει με τα βιώματα του καθενός, με τις ταινίες που αγάπησε ή με την στιγμή που άρχισε να παρακολουθεί τι συμβαίνει στα Όσκαρ.

Για εμένα Όσκαρ σημαίνει για πάντα η ευχαριστήρια ομιλία του Soderbergh όταν κέρδισε Όσκαρ για το Traffic, ας πούμε. Για άλλους μπορεί να είναι το επικό Πέρα από την Αφρική. Ή κάποιο από τα βραβεία του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις, όπως το Αριστερό μου Πόδι. Η βράβευση της Άννα Πάκουιν για τα Μαθήματα Πιάνου. Η μεγάλη επικράτηση του American Beauty. Ο σαρωτικός Άρχοντας των Δαχτυλιδιών! Ή, ακόμα, ο θρίαμβος του σπουδαίου Πέδρο Αλμοδόβαρ για το Μίλα της.

Όσκαρ είναι αυτά, και πάρα πολλά ακόμα! Όμως πέρα από τα προσωπικά βιώματα, τις αγάπες, τις αναφορές, υπάρχουν εκείνες οι ταινίες, εκείνες οι στιγμές που σημάδεψαν τον θεσμό μια για πάντα. Είναι οι στιγμές που κάνουν τα Όσκαρ, αυτό που είναι σήμερα.

Το COSMOTE CINEMA OSCARS HD, το οσκαρικό κανάλι αποκλειστικά στην COSMOTE TV, φέρνει μοναδικές οσκαρικές ταινίες και αφιερώματα καθόλη τη διάρκεια του μήνα, μέχρι και την βραδιά της 93ης τελετής απονομής των βραβείων Όσκαρ. Συντονίσου στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD στις 25/4 από τις 23:30, μπες στον παλμό της βραδιάς με την εκπομπή OSCARS’ NIGHT και δες LIVE και αποκλειστικά την Τελετή Απονομής στις 3 το πρωί σε σχολιασμό του Γιώργου Σατσίδη και της Χριστίνας Μπίθα!

Επιπλέον, μέσα στον κατάλογο του καναλιού βρίσκουμε κάθε λογής φιλμ που ξεχώρισαν στην ιστορία του θεσμού, πολλές από όσες αναφέρθηκαν παραπάνω, και δεκάδες ακόμα

Με αφορμή αυτό το ταξίδι στην οσκαρική ιστορία, ξεχωρίζουμε λοιπόν 6 φιλμ που καθόρισαν τα Όσκαρ. Ταξιδεύοντας από τα μυθικά 50s, μέχρι και τη σαρωτική τελετή του 2020.

Όλα για την Εύα

H πρωταρχική «οσκαρική ταινία». Το κλασικό φιλμ του Joseph Mankiewicz από το 1950 βρίσκει την Bette Davis σε μια εμβληματική ερμηνεία ως μια γερασμένη σταρ του Broadway καθώς μια νεαρή φαν την προσεγγίζει και γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της. Το φιλμ έθεσε το ακατάρριπτο μέχρι και σήμερα ρεκόρ των 14 υποψηφιοτήτων, που ισοφαρίστηκε μελλοντικά δύο φορές (από τον Τιτανικό και το La La Land). Κέρδισε 6, μεταξύ των οποίων και το Καλύτερης Ταινίας. Όμως το πιο απίστευτο κατόρθωμα παραμένει κάτι άλλο: Οι 4 (τέσσερις, ναι!) ερμηνευτικές υποψηφιότητες από γυναίκες ηθοποιούς. Κυριολεκτικά, δεν ξανάγινε.

Σχέσεις Στοργής

Πάμε στην δεκαετία του ‘80 και στο κινηματογραφικό ντεμπούτο του James L. Brooks, ίσως πιο γνωστού ως δημιουργού των Simpsons(!). Το είδος του ενήλικου δράματος που σπάνια πλέον βλέπουμε να πετυχαίνει το είδος της ευρείας αυτής εμπορικής επιτυχίας αλλά και ταυτόχρονα οσκαρικής αναγνώρισης, αποτελεί διασκευή του βιβλίου του Larry McMurtry και ακολουθεί 30 χρόνια σχέσης μιας μητέρας και της κόρης της, ερμηνευμένες από τις Shirley MacLaine και Debra Winger. Γιατί καθοριστικής σημασίας; Γιατί σήμερα δε θα βρείτε τη 2η εμπορικότερη ταινία μιας χρονιάς να είναι όχι μόνο ένα ενήλικο δράμα σχέσεων, αλλά και να προτείνεται για 11(!) Όσκαρ, κερδίζοντας τα 5 μεγαλύτερα: Ταινία, Σκηνοθεσία, Σενάριο, Α’ Γυναικείο (MacLaine) αλλά και Β’ Ανδρικό για τον -κεφάλαιο από μόνος του στην οσκαρική ιστορία- Jack Nicholson, σε μία από τις 3 νίκες (ρεκόρ) και 12 υποψηφιότητές του (επίσης ρεκόρ).

Τιτανικός

Η ταινία που έχει ταυτόχρονα τις περισσότερες υποψηφιότητες και τις περισσότερες νίκες στην οσκαρική ιστορία, παραμένοντας η -ας μη γελιόμαστε τώρα- πιο εμπορικά σαρωτική ταινία στην ιστορία του σινεμά. Ναι, ξέρω, Avatar, ξέρω, Avengers. Άλλα δεδομένα, άλλες εποχές. Ο Τιτανικός είναι από μόνος του η ιστορία του εμπορικού σινεμά, είναι η ιστορία του οσκαρικού σινεμά, είναι η ιστορία του σύγχρονου σινεμά για να μην τα πολυλογούμε.

Το Μυστικό του Brokeback Mountain

Η μόνη ταινία αυτής της μικρής λίστας που δεν έχει τιμηθεί με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αλλά αυτή ακριβώς η μη-νίκη είναι που τοποθετεί το φιλμ του Ang Lee στο οσκαρικό πάνθεον. Το Crash κέρδισε εκείνη τη χρονιά αλλά δεν απολαμβάνει κανενός είδους θετική υστεροφημία. Αντιθέτως, το Brokeback είναι που έχει κερδίσει τη μάχη του χρόνου, με τις αντιδράσεις για την ήττα-σοκ να παίζουν σημαντικό ρόλο στην αλλαγή συνειδήσεων στους κύκλους της Ακαδημίας και της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, ο Ang Lee έχει πετύχει κάτι αληθινά σπάνιο, κερδίζοντας 2 Όσκαρ Σκηνοθεσίας (για αυτό και για το Life of Pi) δίχως καμία από τις 2 φορές η νίκη του να συνοδευτεί από το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Και, μιλώντας για σημαντικές οσκαρικές διαδρομές, ένα από τα Όσκαρ που κέρδισε η ταινία ήταν το Σεναρίου, για την Diana Ossana και τον Larry McMurtry. Ναι, τον ίδιο Larry McMurtry του Σχέσεις Στοργής.

Moonlight

Καμία αναδρομή στην οσκαρική ιστορία δε μπορεί να είναι πλήρης χωρίς το αξέχαστο σοκ της νίκης-ανατροπής του Moonlight. Τόσο για τον τρόπο που έγινε, όσο και για το ίδιο το γεγονός του θριάμβου ενός τόσο μικρού, ανεξάρτητου φιλμ για ένα μαύρο γκέι αγόρι που αναζητά την ευτυχία.

Παράσιτα

Και φτάνουμε στην ιστορική απονομή του 2020 και τον θρύλο του Bong Joon-ho και της ταινίας από την Κορέα. Η πρώτη φορά στην οσκαρική ιστορία που μη αγγλόφωνο φιλμ κερδίζει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο συνοδεύτηκε μάλιστα από 3 ακόμα -προσωπικές για τον Bong- νίκες: Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Διεθνούς Φιλμ. Υπάρχουν οι θρίαμβοι, κι έπειτα υπάρχει αυτό που συνέβη στα Όσκαρ με τα Παράσιτα.

*Δες τα Παράσιτα, το Όλα για την Εύα, τις Σχέσεις Στοργής, το Μυστικό του Brokeback Mountain και δεκάδες ακόμα ταινίες την κλασικής αλλά και σύγχρονης οσκαρικής ιστορίας, μέσα από το COSMOTE CINEMA OSCARS HD, το Οσκαρικό κανάλι αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Συντονίσου στο κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD στις 25/4 από τις 23:30 και μπες στον παλμό της 93ης Τελετής Απονομής των βραβείων Όσκαρ, ενώ ως την Δευτέρα 26 Απριλίου μπορείς να απολαύσεις 130 αγαπημένες οσκαρικές ταινίες αλλά και μοναδικά αφιερώματα που θα σε προετοιμάσουν για τη βραδιά, με καθημερινή προβολή 3 ταινιών back-to-back.