ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι αμνοί ουρλιάζουν: Τα διαχρονικά τραγούδια που φωνάζουν #BlackLivesMatter

Η urban μουσική ως ομπρέλα που περιλαμβάνει από το σύγχρονο hip hop και την r&b μέχρι τη soul και το funk της δεκαετίας του `60, ποτέ δεν ήταν τόσο επίκαιρη.

Σε μια εποχή που οι αμνοί απέκτησαν φωνή και το ουρλιαχτό τους ακούγεται σε όλη την υφήλιο, αυτός είναι ο ήχος που απειλεί να παραβιάσει την σιωπή σου. Αν αγνοήσεις το #BlackLivesMatter, το επόμενο κεφάλαιο μπορεί να περιλαμβάνει ίσως και τη δική σου ζωή.

Το 1982, ο Afrika Bambaataa κυκλοφορούσε το “Planet Rock’, εναν ύμνο των αστικών dance-floor, με μινιμαλιστικά beats και επιρροές από Kraftwerk και Gary Numan. Ο ήχος του ‘Planet Rock’ έμοιαζε με ενέδρα παρανοικών μηχανών σε ανυποψίαστους αφροαμερικάνους, καταμεσίς κάποιας κεντρικής λεωφόρου. Το break-dance δεν ήταν φιγούρα για την φιγούρα, αλλά μέσο διαφυγής από την απειλή.

Μπορεί να μην πιάνεις πάντα τα λόγια (άνθρωπος είσαι, ένα προφισενσι έχεις, όπως κι εγώ), αλλά η μουσική στα urban pop κομμάτια αφορά όλο το σύμπαν, ανεξαρτήτως γλώσσας. Το “This Is America’ του Childish Gambino  ακούγεται σαν ξεκούρδιστή διαδήλωση που κυοφορεί βόμβες πίσω από χαμογελαστά πρόσωπα. Στο ‘Alright’ του Kendrick Lamar, τα beats προσπαθούν να βρουν εξόδους διαφυγής μέσα σε από ένα κτήριο που έχει περικυκλωθεί από αστυνομικές δυνάμεις. Το “The Revolution Will Not Be Televised’ ακούγεται σαν το κήρυγμα ενός ανθρώπου που είχε μάθει να ζει με το στόμα φιμωμένο. Όλα τα κομμάτια που σου αναφέρω βρίσκονται στην παρακάτω λίστα. Άκουσε την και θα διαπιστώσεις γιατί το #BlackLivesMatter οφείλει να ακούγεται παντού. Κανένας άνθρωπος δεν αξίζει να ζει σαν σκλάβος.