ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Οι άνθρωποι-υπερήρωες του σινεμά

Αυτή η σύνθεση real action heroes δε θα είχε τίποτα να ζηλέψει από τους “Εκδικητές”.

Στην υπερ-ηρωική υπερ-περιπέτεια “Εκδικητές” συγκεντρώθηκαν μισή ντουζίνα άνθρωποι με υπερφυσικές ιδιότητες για να προστατεύσουν τον πλανήτη. (Ή έστω 5 συν μια Ρωσίδα κατάσκοπος.) Ακόμα όμως κι αν το σινεμά περιπέτειας στηρίζεται πια όλο και περισσότερο σε θεούς, υπερήρωες, σούπερ στρατιώτες ή τεχνολογικά θαύματα για τους πρωταγωνιστές του, δεν ξεχνάμε εκείνους που μας πώρωσαν δίχως να μπορούν να πετάξουν ούτε μια τόση δα αστραπή από τα ακροδάχτυλά τους.

John McClane

Ταυτότητα: Μπάτσος στα πρόθυρα χωρισμού με τη γυναίκα του στο “Die Hard”, επιστρέφει στην πόλη του για να βρει τη ζεστασιά των Χριστουγέννων και να σώσει το γάμο του, αντ’αυτού βρίσκει τον Severus Snape από το “Harry Potter”, αλλά στο πιο κυνικό του.

Είναι ο δικός μας: Ξεκάθαρα Iron Man. Έχει το στυλ, το χιούμορ, τη γοητεία, και ντάξει, τη στιγμή που πρέπει απλά ξεκάνει μια ομάδα τρομοκρατών μόνος του.

Ικανότητες: Ξέρει να χειρίζεται καλά το σιδερικό του, να ελίσσεται σε αεραγωγούς, να λέει έξυπνες ατάκες την κρίσιμη στιγμή.

Καλύτερη στιγμή: “Yippee Ki-Yay, motherfucker.”

Indiana Jones

Ταυτότητα: Αρχαιολόγος με μια τάση να συναντά τις πιο επικίνδυνες παγίδες. Μη ψάξουμε με τν ησυχία μας κανά οστό δεινοσαύρου πρέπει ο Ίντι να τρέχει να ξεφύγει από προ Χριστού παγίδες θανάτου.

Είναι ο δικός μας: Captain America. Εκεί που φτάνει η ασπίδα εκείνου φτάνει το μαστίγιο του δικού μας, είναι παλιομοδίτης, και έχει και αυτή την ιδιαίτερη σχέση με τους Ναζί.

Ικανότητες: Χρησιμοποιεί το μαστίγιο με περισσότερους τρόπους από ό,τι ο Spider-Man τον ιστό του, ξέρει να πιλοτάρει, να οδηγά,  να διαβάζει ένα κάρο νεκρές γλώσσες, και να αποδρά από ασφυκτικά ζόρικες καταστάσεις.

Καλύτερη στιγμή: Κάπου ανάμεσα στο ατόφιο σλάπστικ του “Snakes! Why does it always have to be snakes!” και των σκηνών με τον Sean Connery ως πατέρα του.

Jason Statham

Ταυτότητα: Είναι ο action star που έχει κάνει τόσες ταινίες καλύτερες που πρακτικά πιστεύω πως αν βάζαμε τον ίδιο θα μπορούσε να σαπίσει στο ξύλο τον οποιονδήποτε. I believe in Statham, και πες μου με το χέρι στην καρδιά ότι θα ρίσκαρες να διαφωνήσεις.

Είναι ο δικός μας: Hulk. Προφανώς.

Ικανότητες: Να παίζει σε περίπου 4-5 ταινίες το χρόνο, να δέρνει τους πάντες σε κάθε μια από αυτές, να βλέπονται όλες ευχάριστα ακόμα και οι βλακείες, και να μοιάζει να ζει τέτοια ένταση που όταν στο τέλος του πρώτου “Crank” πέφτει από τον ουρανό στο έδαφος και στην αρχή του δεύτερου απλά σηκώνεται, το πιστεύεις.

Καλύτερη στιγμή: Θα πρέπει να πάμε με τη σκηνή που δέρνει μια συνοικιακή ομάδα μπάσκετ μόνος του στο “Expendables” επειδή ένας από αυτούς έδειρε τη γκόμενά του.

The Bride

Ταυτότητα: Η εκδικητική Νύφη του “Kill Bill” ξυπνά από το κώμα, φτιάχνει μια λίστα με τους υπεύθυνους για το μακελειό που την έστειλε εκεί, και αρχίζει να σβήνει έναν-έναν από τη λίστα της.

Είναι ο δικός μας: Thor. Σαν άλλο Μγιόλνιρ, η Νύφη κρατά ένα σπαθί του Χατόρι Χάντζο, και κανείς δε μπορεί να εκμεταλλευτεί το σπαθί αν δεν είναι απόλυτα άξιος να το κρατάει. Επίσης έχει ξανθά μαλλιά. (Εντάξει, αυτός μας είχε μείνει, τι θέλετε τώρα.)

Ικανότητες: Φανταστικές.

Καλύτερη στιγμή: Όταν ξεπαστρεύει σε ασπρόμαυρο μια ολόκληρη συμμορία (τους Crazy 88). Μόνη της, αυτή και το σπαθί της. Σαν πίστα video-game – μέχρι που είχε και μεγάλο κακό αμέσως μετά.

Leon

Ταυτότητα: Εκτελεστής για τη μαφία που παίρνει υπό την προστασία του ένα 12χρονο κοριτσάκι όταν δολοφονείται όλη η οικογένειά της. Στο ομώνυμο φιλμ φυσικά, και ταυτόχρονα τον ρόλο ζωής του Jean Reno.

Είναι ο δικός μας: Black Widow βέβαια. Καμία ομάδα ηρώων δε μπορεί να θεωρείται πλήρης αν δεν έχει και τον σκιώδη χαρακτήρα με τις ηθικά συζητήσιμες αποφάσεις.

Ικανότητες: “Καθαρίζει” και τα κάνει λαμπίκο. Επίσης θα ήταν αναπάντεχα καλός πατέρας.

Καλύτερη στιγμή: Η τελευταία της ταινίας. 🙁

Jason Bourne

Ταυτότητα: Υπερβολικά ικανός πράκτορας που ξυπνάει στη μέση του ωκεανού δίχως ανάμνηση του ποιος είναι, μόνο με τη διαπίστωση πως, εχμ, είναι ΚΑΛΟΣ. Για τις επόμενες τρεις ταινίες θα ψάχνει να βρεις ποιος τον έσβησε και γιατί.

Είναι ο δικός μας: Ικανότατος πράκτορας/φονική μηχανή που προσπαθεί μανιωδώς να ξαναβρεί τον εαυτό του και να “ισοφαρίσει” για όλες τις παλιές του αμαρτίες; Γεια σου, Hawkeye!

Ικανότητες: Μπορεί να σε δείρει με μια εφημερίδα.

Καλύτερη στιγμή: Όταν ξεφορτώθηκε τον Clive Owen λες κι ήταν απλή υπόθεση και όταν, ναι, έδειρε έναν πράκτορα με μια εφημερίδα.

“M”

Ταυτότητα: O/H άνθρωπος πίσω από τον James Bond. Ξέρει όλα τα μυστικά που μπορεί να ξέρει κάποιος.

Είναι ο δικός μας: Nick Fury φυσικά. Απλά με δύο υγιή μάτια.

Ικανότητες: “Και τα μυστικά του έχουν μυστικά.”

Καλύτερη στιγμή: Όταν έγινε γυναίκα.

(Παρόλ’αυτά, οι “Εκδικητές” βγαίνουν στις αίθουσες την Πέμπτη 26 Απριλίου και είναι περίπου ο λόγος που οι υπερήρωες βρέθηκαν ποτέ στη μεγάλη οθόνη.)