
Οι αντιδράσεις για την Klavdia και την Καρυάτιδα πάνω στη σκηνή
Στα 30 δευτερόλεπτα από την πρόβα, είδαμε εντυπωσιακά οπτικά εφέ, μελετημένους φωτισμούς και μια led Καρυάτιδα.
- 9 ΜΑΙ 2025
Δεν θέλει και πολύ, 30 δευτερόλεπτα είναι αρκετά για να δώσουν αυτό που ψάχνουν καθημερινά οι χρήστες των social media: τροφή για σχολιασμό. Και ευτυχώς για εκείνους, η ελληνική επικαιρότητα, άσχετα αν μας έρχεται από την αρένα St. Jakobshalle της Βασιλείας για την Eurovision.
Eurovision λοιπόν, αυτό ήταν – μεταξύ άλλων – το θέμα που απασχόλησε το κοινό πίσω από τις οθόνες, μιας και η Klavdia με την “Asteromata: της ανέβηκαν για δεύτερη φορά στη σκηνή την Πέμπτη (8/5) για την προγραμματισμένη τεχνική πρόβα της ελληνικής αποστολής.
Στα 30 αυτά δευτερόλεπτα από την πρόβα που μοιράστηκε ο λογαριασμός Eurovision ERT μαζί μας, είδαμε εντυπωσιακά οπτικά εφέ, μελετημένους φωτισμούς και ένα εμπνευσμένο σκηνικό που συνθέτει τα βασικά στοιχεία της ελληνικής συμμετοχής.
Το απόσπασμα αποκαλύπτει ένα μέρος του αφηγήματος της σκηνικής εμφάνισης, η οποία πραγματεύεται τον αποχωρισμό διαχρονικά, αντλώντας έμπνευση από την Ιστορία, τους ανθρώπους και τα ίχνη τους στον χρόνο.
Όλα αυτά σε συνδυασμό με την προβολή της εικόνας μιας Καρυάτιδας με led. Κι αυτό, αν κρίνουμε από τις πρώτες αντιδράσεις, θα σχολιαστεί περισσότερο στην πορεία.
Η ιστορία των Καρυάτιδων
Η αντικατάσταση κιόνων με αγάλματα γυναικών ήταν γνωστή στην αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική ήδη από την Αρχαϊκή εποχή. Τα αγάλματα σε οικοδομική επιγραφή στο Ερέχθειο ονομάζονται απλώς Κόρες, διαβάζουμε στη σελίδα του Μουσείου της Ακρόπολης.
Ο όρος Καρυάτιδες παραδίδεται από τον Βιτρούβιο, ο οποίος διηγείται ότι οι γυναίκες από τις Καρυές της Λακωνίας Πελοποννήσου τιμωρήθηκαν από τους υπόλοιπους Έλληνες να κουβαλούν στο κεφάλι το βάρος όλων των ρούχων και των κοσμημάτων τους επειδή η πόλη τους είχε προσφέρει βοήθεια στους Πέρσες. Σύμφωνα με τον Λουκιανό οι γυναίκες από τις Καρυές φημίζονταν για τον χορό που χόρευαν προς τιμή της θεάς Άρτεμης με κάνιστρα στο κεφάλι.
Στη σύγχρονη εποχή έχουν δοθεί στις Καρυάτιδες πολλές ερμηνείες: κόρες του Κέκροπα, Αρρηφόροι ή νέες που συμμετέχουν στην πομπή των Παναθηναίων. Η πειστικότερη ωστόσο υποστηρίζει ότι αποτελούσαν το υπέργειο μνημείο του τάφου του μυθικού Κέκροπα, το Κεκρόπειο, το οποίο βρισκόταν ακριβώς από κάτω. Ήταν οι χοηφόροι που απέδιδαν τιμές στον νεκρό ήρωα-βασιλιά με τις φιάλες που κρατούσαν στο χέρι.
Πέντε από τις Καρυάτιδες, οι Κόρες Α, Β, D, E, F βρίσκονται στην Ελλάδα ενώ η έκτη, η Κόρη C βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου, μετά την απόσπασή της το 1804 από τον Thomas Bruce, λόρδο του Elgin. Το 1979 οι Κόρες απομακρύνθηκαν από το μνημείο προκειμένου να προστατευτούν από την ατμοσφαιρική ρύπανση και μεταφέρθηκαν στο παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης.
Στη θέση τους στο Ερέχθειο τοποθετήθηκαν πιστά αντίγραφα από συνθετικό λίθο. Από το 2009 εκτίθενται στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Οι Καρυάτιδες δεν είναι απλώς αγάλματα, είναι σύμβολα του πολιτισμού, της μνήμης και της διαχρονικής αξίας της ελληνικής κληρονομιάς.
Ακολουθήστε το OneMan στο Google News και μάθετε τις σημαντικότερες ειδήσεις.