Silver Screen Collection/Hulton Archive/Getty Images
ΛΙΣΤΕΣ

Οι φορές που το σινεμά έκανε εικόνα το τέλος του κόσμου

Θυμόμαστε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φορές που είδαμε το τέλος του κόσμου να έρχεται στο σινεμά.

H αλήθεια πως δεν έχουμε συνηθίσει το τέλος του κόσμου να μοιάζει τόσο διασκεδαστικό επειδή ΟΚ, όπως και να το κάνεις, είναι το τέλος του κόσμου. Όσο χαριτωμένα κι αν το δεις, παραμένει κάπως τελειωτικό.

Πώς είναι λοιπόν να βλέπεις το τέλος να έρχεται όταν είσαι χολιγουντιανό μπλοκμπάστερ;

Ας θυμηθούμε 9 κλασικές σκηνές από το τέλος του κόσμου. Ακολουθούν spoilers για τις αντίστοιχες ταινίες.

12 Monkeys

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί δεν προσέχαμε και μολύναμε θανατηφόρα όλη τη Γη.

Πώς μοιάζει το τέλος: Με σουρεάλ εφιάλτη, όπως ήταν και λογικό δεδομένου πως το σκηνοθέτησε ο Terry Gilliam. Η λιγοστή ανθρωπότητα που έχει απομείνει, ζει κάτω από το έδαφος επειδή η επιφάνεια του πλανήτη είναι μολυσμένη. Οπότε βασικά είναι το Underground, αλλά με τον Bruce Willis και χωρίς τη μαϊμού.

Υπάρχει επιστροφή; Κάτι πάει να γίνει.

Last Night

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί όλα κάποτε τελειώνουν, τι να κάνουμε τώρα.

Πώς μοιάζει το τέλος: Με πολύ όμορφα φωτισμένο σούρουπο, με έναν ήλιο (;) στο background που διαρκώς μεγαλώνει ή φέγγει φωτεινότερα, με τον David Cronenberg ηθοποιό, και με ανθρώπους που στέκονται ο ένας στο πλευρό του άλλου στις τελευταίες αυτές συναισθηματικές στιγμές.

Υπάρχει επιστροφή; Όχι, σόρι. Δώστε εκεί ένα τελευταίο φιλί, μια τελευταία αγκαλιά, πιείτε μια τελευταία μπύρα, τελοσπάντων δεχτείτε το, γιατί εδώ δεν υπάρχει Bruce Willis να μας σώσει.

Planet of the Apes

 

*ακόμα πιο spoiler alert*

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί είμαστε ΑΝΟΗΤΟΙ. Και τα καταστρέψαμε όλα. Πώς να μη μας διαολοστέλνει μετά ο Charlton Heston.

Πώς μοιάζει το τέλος: Φαντάσου τη Γη όπως είναι σήμερα, αλλά με πιθήκους αντί για ανθρώπους να είναι το κυρίαρχο είδος. Χαριτωμένο.

Υπάρχει επιστροφή; Ένα κεφάλι αγάλματος της ελευθερίας στην ακρογιαλιά λέει «όχι».

On the Beach

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί μετά τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ό,τι έμεινε όρθιο έχει μολυνθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι θέμα χρόνου να πεθάνει κι αυτό.

Πώς μοιάζει το τέλος: Με ρομάντζο σε υποβρύχιο και στην Αυστραλία. Όσοι έχουν μείνει (μεταξύ αυτών και ο Fred Astaire, για κάποιο λόγο) βασικά αποφασίζουν να απολαύσουν το χρόνο που τους έχει απομείνει. Τίμιο.

Υπάρχει επιστροφή; Υπάρχει μόνο ένας μονόδρομος προς τον γκρεμό.

I Am Legend

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί πήγαμε να γιατρέψουμε τον καρκίνο, σα δεν ντρεπόμαστε, κατά λάθος φτιάξαμε έναν ιό, και τώρα όλος ο πληθυσμός που έχει απομείνει είναι κάτι μεταλλαγμένοι και μια Βραζιλιάνα.

Πώς μοιάζει το τέλος: Σαν ταινία με ζόμπι. Αλλά ξέρεις, κάπου προς την 7 η ή 8η της σειράς, που πια δε θα έχει απομείνει τίποτα μα τίποτα μα τίποτα.

Υπάρχει επιστροφή; Ναι, γιατί ο Will Smith έφτιαξε αντίδοτο από το αίμα του. Που σημαίνει πως τεχνικά αυτή η ταινία δεν έπρεπε να βρίσκεται σε αυτή τη λίστα. Oh well.

Dr. Strangelove

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί είμαστε ανόητοι και αργά ή γρήγορα θα εξολοθρεύσουμε ο ένας τον άλλον. Με πυρηνικά ή χωρίς.

Πώς μοιάζει το τέλος: Δεν το βλέπουμε ποτέ, απλώς υπονοείται, με θανατικό λευκό λίγο μετά από έναν καουμπόη που έχει καβαλήσει μια βόμβα. Όμως ο Dr. Strangelove λίγο πριν το Τέλος πετάγεται όρθιος και φωνάζει «Φύρερ μου! Μπορώ να περπατήσω!» άρα υποθέτω μπορούμε να ρωτήσουμε κάποιον χρυσαυγίτη για να μας πει τι γίνεται μετά.

Υπάρχει επιστροφή; Όχι.

Melancholia

Γιατί ήρθε το τέλος: Ξαφνικά μια μέρα, ένας πλανήτης έρχεται κατά πάνω μας. Μη δίνετε σημασία στη φυσική, είναι αλληγορικό το φιλμ, ο πλανήτης αυτός λέγεται Μελαγχολία. (LOL)

Πώς μοιάζει το τέλος: Να τα λέμε όλα, μοιάζει πανέμορφο. Δηλαδή αν ήταν σώνει και ντε να καταστραφούμε, ας έμοιαζαν έτσι οι τελευταίες μας στιγμές. Σχεδόν δε θα με πείραζε.

Υπάρχει επιστροφή; Όχι. Μπουμ. Όχι μόνο δεν υπάρχει ούτε εδώ Bruce Willis για να ανατινάξει τον απειλητικό πλανήτη, αλλά ακόμα κι ο ολόκληρος Jack Bauer κάθεται και ανήμπορος, να κοιτάζει, να μελαγχολεί.

Cabin in the Woods

*κι άλλο ακόμα-πιο-spoiler alert*

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί το Χόλιγουντ είναι ένα μάτσο τεμπέληδες αντιγραφείς που βαριούνται να σκεφτούν τίποτα πρωτότυπο και γυρίζουν την ΙΔΙΑ ταινία τρόμου εδώ και τρεις δεκαετίες.

Πώς μοιάζει το τέλος: Μετά το μακελειό με τα τέρατα; Μια χαρά, βασικά. Σκάει ένα τελευταίο τσιγαράκι και αποδεχόμαστε τη μοίρα μας. Ώρα για κάτι καινούριο.

Υπάρχει επιστροφή; Στις ταινίες τρόμου πάντα υπάρχει επιστροφή.

Wall-E

Γιατί ήρθε το τέλος: Γιατί ήμασταν ένα μάτσο τεμπέληδες σκουπιδοφάγοι που αμελήσαμε τον πλανήτη μας και τον αφήσαμε να γίνει σκουπιδότοπος ενώ εμείς γινόμασταν άχρηστες αμοιβάδες κολλημένες για όλη τους τη ζωή σε ένα κάθισμα.

Πώς μοιάζει το τέλος: Με έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Υπάρχει επιστροφή; Ναι. Αρκεί να θυμηθούμε πώς είναι να [βάλε old-school αξία της επιλογής σου]. Και να χορεύουμε.