ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Gadjo Dilo μας λένε πώς πήραν δύο διαφορετικές παραδόσεις και έφτιαξαν μια καινούρια

Ο Λουμίδης Κουπάτος μιλά με το συγκρότημα που σύστησε τον Reinhardt στους ρεμπέτες.

Όσο και αν πια έχουμε τόσες επιλογές για να πιούμε τον καφέ μας, ο ελληνικός δεν θα φύγει ποτέ από τη μόδα. Κάποιοι θα τον λένε, κάποιοι αντί για ζάχαρη βάζουν μέλι (ναι υπάρχει και αυτό), κάποιοι θα πετυχαίνουν πάντα το καϊμάκι (αν και υπάρχουν οδηγίες για να το κάνουμε όλοι σωστά) αλλά γενικά ο ελληνικός έχει το προνόμιο ότι μπορείς να τον φτιάξεις εύκολα τέλειο χωρίς να είσαι ένας πετυχημένος διπλωματούχος μπαρίστα.

Όταν σκέφτεσαι ελληνικό καφέ το πρώτο πράγμα που σου ‘ρχεται στο μυαλό είναι ο Λουμίδης. Ο Λουμίδης Κουπάτος είναι ο Λουμίδης Παπαγάλος εξελιγμένος. Με τον ίδιο τρόπο που οι Gadjo Dilo εξελίσσουν παλιά ελληνικά κομμάτια στην gypsy jazz τους εκδοχή και φτιάχνουν μια νέα παράδοση η οποία με τη σειρά της θα αποτελέσει τη βάση για μελλοντικές παραδόσεις, έτσι εξελίχθηκε και το χαρμάνι του Κουπάτου.

Ο Λουμίδης Κουπάτος αρχίζει μία νέα σειρά από μίνι ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει ανθρώπους που περνούν μέσω της δουλειάς τους το ίδιο μήνυμα που περνάει και ο Κουπάτος, την συνάντηση δηλαδή της παράδοσης με το παρόν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο λοιπόν που επιλέχτηκαν οι Gadjo Dilo για να προβάλλουν πρώτοι το μήνυμα του Λουμίδη.

Οι Gadjo Dilo εξηγούν πώς πήραν το όνομά τους από την ομότιτλη ταινία του Tony Gatlif, η οποία άρεσε σε όλους και ένιωσαν μια άμεση σχέση με τους χαρακτήρες της. Μιλούν για τις μουσικές προσδοκίες που είχε ο καθένας από το συγκρότημα αλλά και για το πώς κατάφεραν να βρουν το κοινό σημείο αναφοράς τους, τη μουσική του Django Reinhardt. Για το τέλος μας αποκαλύπτουν πότε είναι η επόμενη τους συναυλία.

Σου αρέσει λοιπόν ο Λουμίδης, οι Gadjo Dilo ή πολύ απλά θέλεις να δεις κάτι καλό πίνοντας τον πρωινό καφέ πριν φύγεις από το σπίτι και ψάχνεις κάτι γρήγορο να δεις για να μην αργήσεις (όλοι ξέρουμε ότι αν αρχίσεις επεισόδιο από σειρά ποτέ δεν μπορείς να τηρήσεις την υπόσχεση ότι θα σταματήσεις στα πέντε λεπτά και η αργοπορία είναι σίγουρη), μπορείς να δεις τα βιντεάκια του Λουμίδη Κουπάτου ξεκινώντας από αυτό εδώ.

 

Το ντοκιμαντέρ με την κουβέντα μαζί τους, καθώς και σκηνές από τις πρόβες τους, φιλοξενούνται στο site του Λουμίδη Παπαγάλου, μαζί με backstage υλικό και extra πληροφορίες για τη μουσική τους.

Sponsored by Λουμίδης Κουπάτος