ΜΟΥΣΙΚΗ

Οι Illusion θεωρούν τις Τρύπες το κορυφαίο συγκρότημα που έβγαλε η Ελλάδα

Μιλήσαμε με το ροκ συγκρότημα που τους τελευταίους μήνες ζει και κυνηγάει το μουσικό όνειρο στην πρωτεύουσα της μουσικής, το Λονδίνο.

Αν η Αθήνα φημίζεται για τη ζέστη της, το Παρίσι για τα κρασιά του και η Ρώμη για τα μνημεία της, το Λονδίνο θα έπρεπε να είναι γνωστό για ένα κυρίως πράγμα: τις αμέτρητες μπάντες που μεγαλουργούν στην επίσημη πρωτεύουσα της μουσικής στην Ευρώπη (ΟΚ, επίσημη δεν είναι, αλλά δεν νομίζω να διαφωνεί και κανένας).

Έχοντας ζήσει στην πόλη, μπορώ να σου υπογράψω πως αν θέλεις κάθε σου βράδυ να το περνάς ακούγοντας και μια διαφορετική μπάντα σε κάποια παμπ ή μουσική σκηνή, μπορείς. Είτε πρόκειται για τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του κόσμου, είτε για ερασιτεχνικές μπάντες της γειτονιάς που θα σε κάνουν να τις ψάξεις μόλις γυρίσεις σπίτι σου.

Το να πάει ένα ελληνικό συγκρότημα στο Λονδίνο, κυνηγώντας εκεί μία μουσική καριέρα, είναι σαν να πάει ένας Έλληνας μπασκετμπολίστας στο NBA. Θέλει τόλμη, αυτοπεποίθηση, πίστη στις δυνατότητές σου και φιλοδοξία.

Όλα αυτά φαίνεται πως τα έχουν τα μέλη των Illusion, δηλαδή ο Γιώργος, ο Αλέξανδρος κι ο Γιάννης, οι οποίοι πριν μερικούς μήνες αποφάσισαν να φτιάξουν τις βαλίτσες τους και να ταξιδέψουν στην Μέκκα της μουσικής (και του κρύου, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα).

Αφού τους αφήσαμε ένα εύλογο διάστημα για να εγκατασταθούν και να εγκλιματιστούν, επικοινωνήσαμε μαζί τους για να δούμε πώς κυλάει η ζωή τους και τα μουσικά τους βήματα στο εξωτερικό. Όχι, τα τραγούδια για ξενιτιές τα αφήσαμε απ’ έξω.

 

London Calling

Ρωτάνε έναν Έλληνα μπασκετμπολίστα γιατί επέλεξε να συνεχίσει στο NBA; Δεν ξέρω, εγώ πάντως τους Illusion τους ρώτησα γιατί αποφάσισαν να μετακομίσουν στο Λονδίνο.

“Στο τέλος του καλοκαιριού είχαμε μαζέψει κάποια χρήματα για να κάνουμε ένα ευρωπαϊκό τουρ. Όταν ξεκινήσαμε να ψάχνουμε πληροφορίες γι’ αυτό, καταλήξαμε ότι θα ήταν πολύ πιο ουσιώδες να βρισκόμαστε μόνιμα σε κάποια μεγάλη πόλη του εξωτερικού, οπότε τα μαζέψαμε και φύγαμε”. Μετά τους πρώτους μήνες εκεί, τι εικόνα έχουν αποκομίσει για τη ζωή αλλά και τη μουσική σκηνή της πόλης; “Μη νομίζεις ότι κι εμείς έχουμε συνειδητοποιήσει το μέγεθος της μουσικής σκηνής στο Λονδίνο. Θα σου πούμε με σιγουριά όμως πως μπορείς να βρεις τα πάντα από συναυλίες και φεστιβάλ καθημερινά. Προχθές ας πούμε έπαιζαν σε μια παμπ ελληνικό πανκ οι Bazooka”. Τα παιδιά έχουν εμφανιστεί κάπου;

 

Όχι ακόμη, αλλά σύντομα θα δείτε αρκετά πράγματα από εμάς στο Λονδίνο”. Οι ίδιοι, τι συναυλίες έχουν δει εκεί; “Δεν έχουμε δει ακόμη κάποια ‘μεγάλη’ μπάντα, αλλά έχουμε πάει σε πολλά live από νέες μπάντες σε παμπ. Θα θέλαμε πολύ να δούμε τους Radiohead και θα τους δούμε κάποια στιγμή”. Κι εμείς, ελπίζουμε. Αφήνοντας για λίγο τις συναυλίες και τις μουσικές, κανένα γήπεδο πήγαν φέτος; “Θα θέλαμε πολύ να βρεθούμε σε αγώνα της Premier League, αλλά όσο το ψάξαμε δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα. Όλοι οι αγώνες είναι sold-out από καιρό πριν και οι τιμές των εισιτηρίων (αν καταφέρεις να βρεις) είναι πολύ ψηλά”. Κλείνοντας το κεφάλαιο Αγγλία, η ερώτηση που έπρεπε να γίνει. Ελλάδα ή Αγγλία;

Και Ελλάδα και Αγγλία. Δεν έχουμε βέβαια παρά λίγους μήνες εμπειριών στην Αγγλία, αλλά υπάρχει ομορφιά και πράγματα για να σε κρατήσουν και στους δύο αυτούς κόσμους.

Τρύπες και Courtney Barnett

 

Οι ίδιοι δηλώνουν ξεκάθαρα ως ένα “ροκ τρίο”. Οι μουσικές τους επιρροές ποιες είναι; “Επειδή ακολουθούμε την μουσική επικαιρότητα, το ποιοι καλλιτέχνες μας επηρεάζουν κάθε περίοδο αλλάζει. Παρ’ όλα αυτά οι βασικές μας επιρροές έρχονται κυρίως από τα 90’s”. Υπάρχει κάποιο συγκρότημα ή μουσικός με το οποίο οι Illusion ονειρεύονται να συνεργαστούν; “Με την Courtney Barnett. Θεωρούμε ότι έχει βγάλει την πιο ενδιαφέρουσα δουλειά του 2015”. Ομολογώ ότι δεν περίμενα μια τόσο ξεκάθαρα απάντηση σε μια τόσο γενική ερώτηση. Πάμε για άλλη μία, ακόμα πιο γενική. Αγαπημένο ελληνικό συγκρότημα; “Οι Τρύπες κατά την γνώμη μας είναι η καλύτερη μπάντα που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα”. Κοίτα να δεις ειλικρίνεια. Αρκετά όμως με τους άλλους μουσικούς. Οι ίδιοι οι Illusion έχουν ήδη κυκλοφορήσει απ’ το 2014 το ομώνυμο, παρθενικό τους άλμπουμ, το οποίο είναι εμπνευσμένο απ’ την οικονομική κρίση στη χώρα μας. Αυτό πώς μεταφράζεται μουσικά;

Αυτή η κατάσταση έχει επηρεάσει την μουσική μας έμμεσα, φαίνεται όμως πιο ξεκάθαρα το στίγμα της στους στίχους μας. Γενικά μας ενδιαφέρει πολύ το τι συμβαίνει στην καθημερινότητα γύρω μας”. Οι Illusion είχαν διοργανώσει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία το White Cube Festival. Θα δούμε στο μέλλον το sequel του, ή έστω κάτι αντίστοιχο; “Το White Cube Festival όταν έγινε ήταν ένα στοίχημα για μας, γιατί τη διοργάνωση απ’ την αρχή μέχρι το τέλος την αναλάβαμε εμείς μαζί με τη βοήθεια του manager μας Κρίτωνα Παναγόπουλου. Τελικά το αποτέλεσμα ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και το ευχαριστηθήκαμε τόσο εμείς όσο και το κοινό, οπότε γιατί όχι;”. Ορίστε, βγάλαμε και την είδηση. Άλλοι μελλοντικοί στόχοι τώρα που πήραμε φόρα; “Αυτή τη στιγμή μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε να παίζουμε τη μουσική μας στο κοινό του Λονδίνου”. Οι 18χρονοι εαυτοί τους θα ήταν ευχαριστημένοι με τη σημερινή ζωή και κατάσταση των Illusion;

Μετά από αρκετά χρόνια συνεχίζουμε και κυνηγάμε το όνειρό μας, θυσιάζοντας πολλά από τη μία, διασκεδάζοντας κι αρκετά κάνοντας κάτι που μας αρέσει από την άλλη. Οι 18χρονοι εαυτοί μας σίγουρα θα ενέκριναν.

Outro

 

Πάνω που πήγε να σοβαρέψει υπερβολικά η κουβέντα, είπα να την ελαφρύνω, κρατώντας για το τέλος δύο πιο χαλαρές ερωτήσεις. Πρώτα, ένα δίλημμα. Britpop ή Rock n’ Roll;

“Rock ‘n’ Roll ασυζητητί! Καλή και η εποχή της Britpop, αλλά…”. Και τέλος, ποιους 5 δίσκους θα έπαιρναν μαζί τους σε ένα ερημονήσι;

“The Rolling Stones – Sticky Fingers

Nirvana – In Utero

Oasis – Definitely Maybe

Muse – Origin of Symmetry

The Raconteurs – Broken Boy Soldiers”